Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

5.403 keer bekeken

Dit is waarom fetisjen heel normaal zijn!

20 januari 2023,

geschreven door

Het is Wereld Fetisj Dag! Een dag die bedoeld is om de bewustwording en acceptatie van BDSM, waar het hebben van een fetisj vaak onder valt, te vergroten. Over fetisjen wordt vandaag de dag nog altijd wat voorzichtig gesproken. Hoewel we in een tijd leven waarin we denken vrij open te kunnen zijn over seks en alles dat daarbij komt kijken, rusten op veel seksuele onderwerpen nog behoorlijk wat taboe.

Maar wat is een fetisj precies en wat zegt het over iemand? Is het raar om opgewonden te raken van een object of lichaamsdeel anders dan de geslachtsdelen? Vandaag besteden we aandacht aan fetisjen en leg ik je uit waarom het hebben van een fetisj volkomen normaal is.

Wat is een fetisj?

Een seksuele fetisj hebben betekent dat iemand opgewonden kan raken van niet-levende objecten of lichaamsdelen anders dan de geslachtsdelen. Je kunt hierbij denken aan opgewonden raken van voeten, schoenen, kleding of bepaalde soorten stoffen, zoals lak, leer of latex. Eigenlijk bestaat er voor alles wat je tegenkomt en kunt bedenken wel een fetisj.

Soorten fetisjen

Voor werkelijk alles kan dus een fetisj bestaan. Sommigen komen relatief vaker voor, anderen zijn wat zeldzamer (maar daarom niet minder normaal!). Binnen de wereld der fetisjisme zijn enkele seksuele voorkeuren de meest voorkomende:

  • Lichaamsgerichte fetisjen, zoals opgewonden raken van voeten, handen, oksels, maar ook piercings, tatoeages of aangetrokken worden door een bepaalde lichaamsbouw. Een voorbeeld van dit laatste zien we terug bij ‘feeders’ en hun ‘feedees’.
  • Fetisjen gericht op kleding. Bekend zijn vooral lingerie, kousen, panty’s, pampers, winterjassen, spijkerkleding of de wens kleding te dragen stereotypisch voor het andere geslacht.
  • Fetisjen voor specifiek materiaal, zoals veel gezien wordt in de BDSM-wereld, waarbij aandacht is voor lak, leer, latex, rubber etc.

Naast deze veelvoorkomende fetisjen bestaan er ook zeer specifieke fetisjen, zoals aantrekking tot bomen, vogels, kaarsvet, de voorkeur hebben voor plasseks of de wens gepijnigd te worden tijdens het vrijen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, want nogmaals: voor alles wat jij je kan bedenken bestaat er wel een fetisj.

“Iedereen heeft unieke seksuele voorkeuren. Hoe kan je dan bepalen wat normaal is?”

Hoe ontstaat een fetish?

De vorming van onze seksuele wensen en fantasieën blijft wetenschappelijk gezien een ingewikkeld en niet-eenduidig iets. Wetenschappers zijn het nog steeds niet helemaal eens over hoe fetisjen nou écht ontstaan, maar de meest geaccepteerde theorie hierover brengt ons naar de (vroege) kindertijd. Het idee is dat een fetisj toevallig aangeleerd kan zijn. Bijvoorbeeld wanneer je bij een neutraal item, bijvoorbeeld een schoen, toevallig wordt blootgesteld aan iets opwindends. Je hersenen koppelen zo’n neutraal item dan aan (seksuele) opwinding, waardoor een associatie ontstaat. Herhaling van zo’n associatie kan de relatie tussen het neutrale object en opwinding doen versterken. Uiteindelijk kan zelfs het zien, ruiken, voelen, proeven of horen van het object al voldoende zijn om seksueel opgewonden te raken.

“Ik heb een fetish, ben ik wel normaal?”

Ook al denken we in een open maatschappij te leven, nog altijd heerst er een bepaalde seksuele norm, waarbij alles dat zou ‘afwijken’ van die norm als raar, ongezond of abnormaal kan worden gezien. Dit is niet alleen voelbaar bij mensen die zich verbonden voelen met de LHBTIAQ+ gemeenschap, maar ook voor mensen die zichzelf kenmerken als BDSM’er, kinkster of fetisjist. Opgewonden raken van een vreemd object wordt dan misschien wel gezien als ‘ongezond’ of ‘abnormaal’, maar niemand is hetzelfde: waar je opgewonden van raakt is voor ieder uniek persoon weer behoorlijk verschillend. Hoe kan je dan überhaupt bepalen wat normaal is?

“Een fetisj wordt pas een probleem wanneer je er last van hebt, het jezelf en/of anderen kan schaden of wanneer het uiten ervan door de wet als strafbaar wordt gezien.”

Zó gezond is het hebben van een fetisj!

Eigenlijk geldt voor het naleven van je seksuele behoeften, wensen en fantasieën een gouden regel: zolang jij jezelf en/of anderen er geen kwaad mee doet en je zelf oké bent met wat je seksueel voelt, is het hebben van een fetisj volkomen normaal en gezond. Jezelf accepteren wie je (seksueel) bent en hoe jij je op dat vlak het liefst gedraagt, draagt zelfs bij aan een beter mentaal welzijn. Bedenk maar eens hoe fijn het kan zijn dat in jouw slaapkamer gewoon ruimte is om datgene te doen waar jij het meeste plezier uit haalt. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom onderzoek heeft aangetoond dat BDSM’ers doorgaans gelukkig zijn met hun seksleven, relatie en zichzelf.

Heb jij ook een fetisj voor iets? Of misschien heeft jouw partner een fetisj? Laat ons weten wat jouw ervaring hiermee is in een reactie hieronder.

5 reacties

  1. Ik heb een voeten fetisj maar komt regelmatig voor! Ondanks dat praat ik er weinig over en ben niet open hierin..

  2. Ik heb zelf ook heel lang met een schuldgevoel gelopen en het was niet makkelijk om daar mee in het reine te komen. In de Kek Mama (De #1 glossy voor moeders) is hier aandacht aan besteed. Zie https://www.kekmama.nl/artikel/liefde/voelde-me-schuldig-bdsm-hou.

    En nu voel ik mij zo fijn! Getrouwd én een Meester. Hoe het zit kan je lezen. En ons eerste BDSM boek: “99 Zweepslagen, meeslepende BDSM fantasie” is een groot succes! Ons tweede boek verschijnt later dit jaar.

    Wat ik maar wil zeggen: als jij jezelf accepteert zoals je bent, dan kan er zoveel moois ontstaan!

    Liefs Clair Nemas

  3. Hoi met Mike hier, ja geloof wel dat je het een fetish mag noemen…
    Echt heerlijk vind ik het om door een vrouw bereden te worden, met haar natte kutje zich op mijn lippen perst en mij zo zoveel mogelijk van haar sappen laat drinken. Ik probeer daar dan ook met mijn tong zo diep en veel mogelijk van uit haar te lepelen. En doordat ik dit zo geil vindt als ik dat mag doen dan vaak spontaan klaar kom. Gok ik dat ik dit toch wel een fettish mag noemen? Heb lang haar in een staart en bied dat dan aan als handvat mmmm echt super vindt ik dan! Groetjes Mike (50).

  4. Ik, heteroman ben gek op vrouwen die Leer, suede, mooie pumps, laarzen, slobkousen,ondergoed uit de 16e/17e eeuw met open kruis en hemdjes dragen. Bepaalde okselgeur (kan ik bloedgeil van worden) BDSM, kleine borsten max cup B, seks in het bos/natuur, intellect en humor, plasseks. Zo kan ik nog wel meer dingen bedenken die mij opwinden. Ik ben altijd al een liefhebber geweest van seks, sta ook nergens meer van te kijken. Zoals gezegd in het artikel; Allemaal prima zolang er niemand schade van ondervindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.696 keer bekeken

Geschreven door

Als het op seks aankomt, zijn we in Nederland behoorlijk vrij. Seksuele voorlichting is zorgvuldig en uitgebreid. Veel onderwerpen zijn in onze maatschappij bespreekbaar. Seks is overal: in films, boeken, op tv en natuurlijk in porno. Maar dat beteke…
1.696 keer bekeken