Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Hoe ontstaat een fetisj en is mijn fetisj raar?”

25 oktober 2022,

geschreven door

Beste Talitha, al sinds ik me goed kan heugen, raak ik opgewonden van laarzen. Ook als kind had ik altijd fascinatie voor laarzen en pumps. Of voor krachtige vrouwen die laarzen of sierlijke schoenen droegen. Nu ben ik mij ervan bewust dat ik een fetisj voor laarzen heb. Dit heb ik geaccepteerd en op internet tref ik genoeg video’s waar ik opgewonden van raak. Maar toch vraag ik mij af: hoe ontstaat een fetisj eigenlijk?

– Frank, 45 jaar

Beste Frank,

Over het ontstaan van een fetisj heerst nog altijd wat onduidelijkheid. Wetenschappers zijn er tot dusver nog niet helemaal over eens. De meeste wetenschappers en seksuologen vermoeden dat een fetisj zijn oorsprong vroeg in de kindertijd vindt.

Wat is een fetisj?

Een fetisj is een “bijzondere” seksuele voorkeur voor een niet-levend object of lichaamsdelen anders dan de geslachtsdelen. Bekende fetisjen zijn de voetenfetisj of een erotische voorkeur hebben voor lak, leer en latex. De wereld der fetisjen is eigenlijk bijzonder groot; voor alles dat je je maar kan bedenken, bestaat wel een fetisj. Het hebben van een fetisj is dus eigenlijk helemaal niet vreemd, vies of abnormaal: wie bepaalt immers wat gezond of normaal is?

Hoe ontstaat een fetisj?

Onze seksuele ontwikkeling begint al in de vroege kindertijd. Sterker nog, deze gaat van start op het moment dat een eitje wordt bevrucht en in de baarmoeder van de vrouw een kindje groeit. Jonge kinderen ervaren al op vroege leeftijd dat aanraking van de geslachtsdelen prettig kan zijn. Pas rond de puberteit wordt aan die gevoelens “seks” en “seksuele opwinding” gekoppeld.

Toevallige blootstelling

Vaak ontstaat een “bijzondere seksuele voorkeur” per toeval. In jouw geval kan dat bijvoorbeeld op een moment geweest zijn dat je werd blootgesteld aan laarzen of bijzondere vrouwen met laarzen of mooi schoeisel aan. Mogelijk raakte je toen als kind zonder bedoelingen je geslachtsdelen aan. Wanneer deze blootstelling vaker optreedt (nog altijd op toevallige basis), kan in de hersenen een patroon van associatie ontstaan (laarzen – geslachtsdelen).

“Een fetisj ontstaat waarschijnlijk al in de jeugd, door toevallige blootstelling.”

Herhaling, herhaling, herhaling

Als je seksueel rijp begint te worden in de puberteit, komen seksuele gevoelens als opwinding naar voren. Dat patroon van “laarzen-geslachtsdelen” is nog altijd gevestigd in jouw brein. Op den duur ontstaat er ook een patroon waarbij seksuele opwinding een rol speelt bij het zien van/denken aan laarzen. Nog altijd geldt: herhaling van dit patroon leidt tot een versterkte associatie die in jouw brein gevormd wordt. De komst van het internet kan daar tevens aan bijdragen, doordat je zo vrij toegang hebt tot bijzonder veel nieuwe, seksuele prikkels.

“Hoe meer we worden blootgesteld aan bepaalde seksuele prikkels, hoe makkelijker we opwinding kunnen gaan ervaren.”

Waarom een fetisjisme normaal en gezond kan zijn

Zoals ik al aangaf, kan je voor alles wel een fetisj bedenken. Ieder mens heeft een unieke seksualiteit, dus wat voor de een wellicht vreemd is, kan voor de ander volkomen normaal zijn. Wie bepaalt dan wat de norm is, of wat dan zogezegd een “gezonde” seksualiteit is? Zolang jij accepteert wie je bent, jouw fetisj jouzelf of anderen niet schaadt, het niet strafbaar is of jou niet hindert in jouw dagelijks functioneren, is het hebben van een fetisj volkomen normaal en gezond.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

6 reacties

 1. Of ik een fetisj heb ontwikkeld eigenlijk geen idee, maar ik heb altijd al van jongs af aan een voorkeur gekregen voor billen! van vrouwen wel te verstaan, mannen niet, ik ben zelf een 100% hetero en moet niks van mannen hebben althans geen seks.
  Ik ben als 6 jarige op de woensdagmiddagen opgevangen door de buurvrouw een geweldig mens met enorme borsten en dito billen, om een lang verhaal kort te houden ik heb dat volgehouden tot m’n 14e jaar dat was ook het moment dat ze ging verhuizen. (zij heeft mij veel geleerd op dat gebied)
  Maar ik mocht op de den duur altijd haar billen masseren en zij heeft ervoor gezorgd dat ik geen voorhuid meer heb vanaf die tijd, ik ben dus niet “besneden” zoals ze weleens vroegen aan mij, nee door veelvuldig met mijn toen nog in ontwikkeling zijnde penis te “spelen” en ook het er naartoe werken van het klaarkomen, wat een geweldige belevenis was overigens, heeft zij dus mijn voorhuid doen verdwijnen.
  Maar die billen van haar daar denk ik nog vaak aan, wat een prachtig stel billen waren dat, nu na ruim 55 jaar denk ik er nog weleens aan, het wind mij ook nog vaak op!!!

  1. Voor iedere fetisj geldt eigenlijk dat het naar alle waarschijnlijkheid ontstaat door toevallige blootstelling in de vroege kindertijd.

  2. Ik ben Frans en heb een fetisj voor het ruiken van zweetvoetjes in nylons of ruiken aan bezweete nylons. Vroeger gebruikt door men moeder waardoor ik het oedipus complex ontwikkelde ik zoek nu ook heil bij moederfiguren .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn vriend en ik zijn al een aantal jaren samen. Binnenkort vieren we ons jubileum en om dat te vieren wil ik hem verrassen met een spannende avond samen. Heb jij tips voor de perfecte romantische en spannende date? – Elisa, 34 jaar B…
14.130 keer bekeken