Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

Help, ik moet huilen na de seks!

30 november 2021,

geschreven door

Huil je wel eens na het bereiken van een orgasme en maak je je daar zorgen om? Weet dan dat ons lichaam op heel veel verschillende manieren kan reageren wanneer we een orgasme beleven. Veel mensen kreunen. Veel mensen maken trekkende bewegingen met hun gezicht. Het komt vaak voor dat bepaalde ledematen een beetje gaan schokken. Dat is allemaal volkomen normaal. En zo is huilen ook gewoon één van de fysieke reacties die bij een orgasme kunnen horen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 46 procent van de vrouwen (bij mannen is dit helaas niet onderzocht) wel eens heeft gehuild tijdens of na het bereiken van een orgasme.

Tip 1. Schaam je niet

Eigenlijk is dit ook niet zo gek, want een orgasme is een ontlading van opgebouwde spanning, waarbij ook nog eens een enorme hormonencocktail vrijkomt in je brein. In het gedeelte van je brein dat samenhangt met hoe we ons voelen, ontploft als het ware een soort bommetje met allerlei fijne stofjes, zoals het knuffelhormoon oxytocine en het gelukshormoon dopamine, waardoor allerlei emoties kunnen loskomen. Als je het zo bekijkt is moeten huilen na een orgasme dus helemaal niet zo gek. Als je je na het huilen verder goed of zelfs opgelucht voelt, dan is er niets aan de hand. Zie het gewoon als een deel van de fysieke ontlading die voor jou bij een orgasme komt kijken. Daar hoef je je dan ook helemaal geen zorgen over te maken en je hoeft je er zeker niet voor te schamen.

In je brein ontploft tijdens een orgasme als het ware een soort bommetje met allerlei fijne stofjes, waardoor allerlei emoties kunnen loskomen.

Tip 2. Aarzel niet om hulp te zoeken

Voel je je er ook echt somber of verdrietig bij? Dan kan het zijn dat door het orgasme iets uit het verleden worden getriggerd. Een eerdere ervaring, een trauma, een associatie of een herinnering. Misschien ben je je niet eens bewust van deze trigger, maar zorgt de fysieke reactie in jouw lichaam er toch voor dat je onverwacht moet huilen. In dat geval kan het verstandig zijn om eens bij een psycholoog of seksuoloog te rade te gaan, om eens te onderzoeken waar jij precies door getriggerd wordt. Waarschijnlijk kan een professional je daar heel goed bij helpen.

Tip 3. Neem je partner in vertrouwen

Merk je dat jouw partner soms moet huilen bij de seks? Vat het dan vooral niet persoonlijk op. Voel je ook niet meteen genoodzaakt om op het moment zelf de precieze reden op tafel te krijgen. Focus je vooral op het troosten en geruststellen van de ander. Stop even met de seks. Neem elkaar in de armen. Kus, knuffel of raak elkaar juist even niet aan, afhankelijk van de behoefte op dat moment. Maar zorg vooral dat jouw partner zich veilig en geborgen voelt. Erover praten komt later wel.

lovers

Wil je er graag met je partner over praten? Snijd het onderwerp dan aan op een rustig en neutraal moment, zodat jullie het er rustig over kunnen hebben. Maak het niet te zwaar, maar zeg bijvoorbeeld: “Hé, ik merkte dat je laatst moest huilen tijden de seks. Ik vroeg me af wat dat bij jou opriep en ik was benieuwd hoe je je erbij voelde.” Misschien zijn er wel dingen waar je rekening mee kunt houden, om een eventuele negatieve trigger te vermijden. Misschien hoort het wel gewoon bij jouw partner en is er verder helemaal niets aan de hand.

Tip 4. Betrek het niet op jezelf

Weet in elk geval: als je partner moet huilen tijdens of na de seks, dan heeft dat in veruit de meeste gevallen niets met jou of met de seks zelf te maken. Het kan samenhangen met associaties uit het verleden die waarschijnlijk helemaal los staan van jou. Het kan ook zijn dat het doodgewoon te maken heeft met de hormonen, ontlading, emoties en fysieke reacties die los kunnen komen bij een orgasme. Mijn belangrijkste advies blijft dan ook: vat het vooral niet persoonlijk op. Maak het bespreekbaar en zie seks vooral als iets intiems waar je samen van kan genieten. Soms met een lach en dus soms ook met een traan 🙂 Succes!

Hulp nodig?

Moet je vaak huilen na de seks en heb je het idee dat er meer aan de hand is? Wees niet bang, een seksuoloog kan je vaak heel goed helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.534 keer bekeken

Geschreven door

Soms komt het wel eens voor dat er jongetjes of meisjes worden geboren met geslachtskenmerken die niet ‘passen’ bij hun biologische geslacht. Dit verschijnsel wordt intersekse genoemd en kan in verschillende vormen met verschillende gradaties voorkom…
1.534 keer bekeken