Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

Waarom worden we aangetrokken tot ‘foute’ mannen (en vrouwen)?

23 april 2022,

geschreven door

Je hoort het vast wel eens om je heen. Een van je vriendinnen (of vrienden) – of misschien jijzelf wel – is (weer) voor de charmes gevallen van iemand die achteraf niet dezelfde intenties had. Vooral vrouwen lijken makkelijk ten prooi te vallen aan wat we noemen foute mannen, of ‘bad guys’. Hoe komt het toch dat juist deze soort mannen, maar ook vrouwen, zo in trek zijn? In dit blog duiken we in de psychologie en biologie van seksuele aantrekking en waarom we ons toch zo aangetrokken voelen tot foute mannen en vrouwen.

Vrouwen die vallen op foute mannen

Seksuele aantrekking tot foute types is niet alleen beperkt tot vrouwen. Vrijwel iedereen kan vallen voor mensen die achteraf wellicht niet zo ‘goed’ bleken te zijn. De termen ‘fout’ en ‘goed’ zijn daarbij lastig te definiëren, want iemand is niet in zijn geheel goed of slecht. Met foute mannen, vrouwen of liefde wordt voornamelijk bedoeld: je aangetrokken voelen tot personen die op wat voor manier dan ook niet in de relatie staan zoals jij, met vaak kwetsing, verdriet of zelfs drama tot gevolg. In de praktijk komt het echter wel vaker voor dat vrouwen vallen voor foute mannen.

Wat is dat eigenlijk, een foute man?

De definitie van een foute man of fout persoon is dus moeilijk te bepalen. Laten we ervan uitgaan dat we hiermee bedoelen dat deze man of persoon niet zoals jij in de relatie staat. Bijvoorbeeld mensen die niet open staan voor een exclusieve relatie, mensen met bindingsangst, mensen die (vaak) vreemdgaan of mensen die om wat voor reden dan ook zich niet volledig aan jou kunnen toewijden in een relatie. Wat maakt het dat dit type man of persoon zo aantrekkelijk is, ondanks het ontbreken van een emotionele verbinding?

Wist je dat… de media en filmwereld deels bijdragen aan het beeld van de ideale man, afgeschilderd als zelfzeker, gewild en fysiek sterk aantrekkelijk?

De rol van de evolutionaire biologische

Biologisch gezien is het goed te verklaren waarom vrouwen sneller vallen voor een dominant of onbereikbaar type. Vaak vinden vrouwen zelfzekere, sterke of dominante mannen aantrekkelijker dan de typen die minder opvallen met hun fysiek of charme. Evolutionair gezien denkt een vrouw (onbewust) dat dit dominante mannetje namelijk meer kans heeft om te overleven én daarbij de juiste genetische kenmerken lijkt te hebben die zij graag terug zou zien bij haar kinderen. Ook dit zou een teken zijn van betere overlevingskansen.

“Evolutionair gezien vallen vrouwelijke dieren op dominante, sterke mannen met een aantrekkelijk fysiek. Zij lijken betere overlevingskansen te hebben. Op lange termijn wensen vrouwtjes echter een meer zachtaardig, zorgzaam type.”

Maar het knapste en sterkste mannetje is niet per se het mannetje dat na bevruchting bij je blijft voor het zorgen voor jou en de kinderen. Voor lange termijn verlangt een vrouw eigenlijk naar een zachtaardig, zorgzaam type die trouw is aan haar en de kids. Dát zorgt namelijk echt voor betere overlevingskansen. Kortom: fysiek knappe en dominante mannen lijken op het oog aantrekkelijker om voor te gaan, maar op lange termijn lijken ze niet altijd diegene te zijn waar een vrouw daadwerkelijk naar verlangt.

Waarom dat foute type een boost is voor je ego

Naast onbewuste biologische processen speelt de psychologie achter verliefdheid, aantrekking en relaties ook een rol. Je aangetrokken voelen tot een charmant, dominant en zelfzeker type is één ding. Als die persoon vervolgens ook nog jou kiest als zijn of haar partner, is dat voor velen een enorme boost voor het ego. Hoe gewilder de man waar je voor valt, hoe aantrekkelijker hij is en hoe meer je naar hem verlangt. Want hoe geweldig is het als hij uit alle geïnteresseerden jou kiest? En helemaal als hij na zijn keuze voor jou ook nog eens zou ontpoppen tot een trouwe, loyale partner.

“Als hij van alle geïnteresseerden uitgerekend jou kiest, is dat voor velen een enorme ego-boost.”

Een relatie hebben met een foute man

Toch lijkt voor veel vrouwen de realiteit anders te zijn. De beginfase van een relatie is vaak spannend, nieuw en de vlinders fladderen hevig in je buik. Alles aan je partner is geweldig, totdat jullie relatie zich gaat stabiliseren en het vuurwerk minder wordt. Sommige vrouwen beginnen dan meer te voelen dat de emotionele verbinding achter- of uitblijft. Ze gaan vervolgens meer hun best doen om de liefde en aandacht te krijgen als tijdens het begin van de relatie. Hoe meer dat uitblijft of afzwakt, hoe meer je daar naar gaat verlangen en nog harder je best gaat doen. Dit gaat vervolgens gepaard met groeiende gevoelens van onzekerheid. Geeft je partner vervolgens weer liefde en aandacht, dan licht je weer helemaal op en begin je je vast te klampen aan die bevestiging. Zo ontstaat vaak een patroon van hoge pieken, gepaard met diepere dalen, dat moeilijk te doorbreken is.

Hoe doorbreek je het patroon?

Ook al weet je dat de relatie waar je in zit niet gezond voor je is, toch is het moeilijk om je los te maken van hem (of haar). Je bent aan deze persoon gebonden, zelfs aan de pijn waar het soms mee gepaard kan gaan. Om afstand te doen van foute mannen, vrouwen of personen, is het belangrijk om zo goed als het kan met afstand naar de relatie te kijken. Hoe zit het daadwerkelijk tussen jullie? Is de situatie zoals die is er eentje waar jij gelukkig van wordt? Probeer objectief naar je verhouding met hem of haar te kijken en waak voor blinde vlekken. Let op dat dit ook confronterend kan zijn: vast blijven zitten bij een fout type zegt namelijk ook iets over jou. Wat gun jij jezelf op liefdesvlak? Ben jij zelf ook wel helemaal klaar voor de commitment die een gezonde relatie vraagt? Vanuit voldoende zelfliefde kan je de beslissing nemen of in deze relatie blijven wel datgene is wat jou gelukkig maakt. ‘Houden van’ is namelijk ook loslaten, in plaats van vastklampen. En dat betekent ook voldoende liefde voor jezelf.

Heb jij wel eens een relatie gehad met foute mannen, vrouwen of typen die achteraf niet zo goed voor jou bleken te zijn? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring!

1 reactie

  1. Ik zit nu in een foute situatie. Hij appt alleen als hij zin heeft en negeert mij als ik hem app. Het is een situatue in volledige eenrichtingsverkeer. Ik haat mezelf erom, ik voel me altijd een grote idioot als ik hem toch weer een appje stuur, terwijl ik weet dat hij toch geen antwoord geeft . Ik weet ook niet wat ik moet doen om hier uit te stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Slaag je er tijdens soloseks wel in om klaar te komen, maar lukt het je met je partner niet om een orgasme te beleven? Weet dan dat je niet de enige bent. Ik kom dit in mijn praktijk regelmatig tegen, vooral bij vrouwen. En als je erover nadenkt…
3.559 keer bekeken