Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

1.600 keer bekeken

Jezelf zijn in een relatie? Zo doe je dat!

26 september 2021,

geschreven door

Zodra je een relatie hebt, merk je al gauw dat het makkelijk is om samen te smelten met je partner. Je hebt immers iemand om rekening mee te houden, krijgt te maken met compromissen sluiten en kunt niet altijd alles meer doen waar jij zelf zin in hebt. Een relatie betekent balanceren, geven en nemen. Maar veel mensen hebben gauw de neiging die balans te verliezen door zichzelf weg te cijferen ten behoeve van de ander. Hoe kan je nou jezelf zijn én blijven in je relatie? Hoe zorg je ervoor dat je niet jezelf verliest?

Jezelf zijn in je relatie

Ideaal gezien willen we allemaal een partner bij wie we 100% onszelf kunnen zijn. Iemand die ons op ons mooist, maar ook op ons lelijkst blijft zien zoals we zijn. Een partner met wie we onze gevoelens, gedachten, wensen en grenzen open en eerlijk kunnen en durven te bespreken. Toch lijkt dit in de praktijk niet altijd eenvoudig te zijn. Soms zijn we bang dat we onze partner kwetsen als we onze mening delen, of durven we ons niet bloot te geven uit angst dat de partner op ons afknapt en afstand van ons neemt.

“In de meest ideale relaties is er sprake van een gebalanceerde authenticiteit, waarbij je jouw eigen gedachten en gevoelens kan uiten, zonder het belang van je partner uit het oog te verliezen.”

Een relatie hebben betekent vaak continu op zoek blijven gaan naar de balans en daarin te blijven investeren. Dat geldt ook op het gebied van kiezen voor jezelf of kiezen voor je relatie. Soms delen je partner en jij simpelweg niet dezelfde mening, liggen jullie visies compleet tegenover elkaar en lijkt een compromis niet of moeilijk gesloten te worden. Wie doet water bij de wijn? Cijfer jij jezelf dan weg in het belang van de ander en je relatie? Of blijf je bij jezelf?

Hoe authentiek ben jij in relaties?

Onderzoek lijkt uit te wijzen dat we op verschillende manieren onszelf – authentiek – kunnen zijn in een relatie. Er worden drie subtypen authenticiteit onderscheiden:

  • Door anderen beïnvloede authenticiteit. Mensen die hier hoog op zouden scoren, hebben vaak de neiging om hun eigen meningen en gevoelens aan de kant te schuiven om de ander of de relatie te behagen.
  • Egocentrische authenticiteit is de vorm waarbij je voornamelijk geneigd bent om dicht bij jezelf te blijven, zelfs als jouw standpunten, uitingen, gevoelens of gedachten anderen kwetsen.
  • Gebalanceerde authenticiteit. De meest ideale vorm van authentiek zijn, waarbij je voldoende je eigen gevoelens en gedachten durft en kan uitdrukken, zonder het belang en de gevoelens van jouw partner uit het oog te verliezen.

Hoewel we in een relatie zoveel mogelijk proberen te streven naar een gebalanceerde authenticiteit, liggen de door anderen beïnvloede en egocentrische varianten regelmatig op de loer. Deze subtypes kunnen echter schadelijk voor jezelf, je partner of voor jullie relatie zijn. Jezelf steeds wegcijferen ten behoeve van de ander kan ervoor zorgen dat je zelfbeeld lager wordt. Egocentrisme kan daarentegen afstotend werken of roept confrontaties en conflicten op. Beide substijlen kunnen de kwaliteit van je relatie behoorlijk verminderen.

Wist je dat… voldoende rekening houden met je partner, zonder jezelf te verliezen, je gelukkiger kan maken?

Streven naar gebalanceerde authenticiteit

Naar je partner luisteren en hem of haar tegemoet te komen in zijn of haar behoeften, hoeft niet ten koste te gaan van jezelf, zolang jij jouw eigen gevoelens en gedachten hierbij niet onderdrukt. Op deze manier hanteren jullie een communicatiestijl die ervoor zorgt dat jullie meer in verbinding staan met elkaar. Zelfs wanneer jullie in een relatie ergens over discussiëren en sterk in mening verschillen, werkt het verbindend door in het oog te houden wat jullie gemeen hebben of waar jullie wel eensgezind in zijn, in plaats van enkel de focus te houden op de verschillen.

Jezelf zijn in je relatie? Zo doe je dat!

Merk je dat je het lastig vindt om af en toe water bij de wijn te doen, of dat je het juist lastig vindt je eigen gevoelens en gedachten te delen met je partner? Dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om meer gebalanceerd in je relatie te staan.

Kennis van jullie hechtingsstijl

Verplaats je bijvoorbeeld bij een meningsverschil eens in de schoenen van de ander. Waar komt het precies vandaan dat jouw partner er op zijn of haar specifieke wijze over denkt? Vaak vinden onze eigenschappen en ideeën hun oorsprong in onze kindertijd en jeugd. De mate van hechting die ons bekend is gemaakt speelt hier tevens een belangrijke rol bij. Veilig gehechte mensen hebben voldoende geleerd op zichzelf én hun omgeving te kunnen bouwen. Zij zullen minder snel bang zijn verlaten te worden bij conflicten en zullen sneller bij zichzelf blijven. Angstig gehechten zijn juist snel geneigd zichzelf weg te cijferen uit angst om verlaten te worden. Door de verklaring beter te begrijpen kan je elkaar makkelijker ergens in het midden van jullie geschil treffen.

Erken het patroon

Heb je de wens om meer jezelf te zijn in je relatie, dan is het belangrijk om samen met je partner te erkennen dat er sprake is van een bepaald patroon. Vaak wijst dit niet per se naar één van jullie, maar naar de wisselwerking tussen jou en je partner. De één zal misschien wat meer empathischer kunnen worden, terwijl de ander er goed aan doet meer autonoom te zijn.

De beste tips op een rijtje

  • Focus je als koppel op jullie gemeenschappelijke waarden en erken dat bij sommige conflicten jullie beiden of geen van jullie ‘gelijk’ heeft.
  • Cijfer jij jezelf vaak weg? Probeer dan je eigenwaarde en zelfbeeld te vergroten door datgene te gaan doen waar jij je zekerder bij voelt.
  • Vergroot je autonomie door te oefenen met wat vaker je mening of gevoelens uit te drukken. Verwoord je behoeften zo positief mogelijk en ontdek hoe jouw partner hierop reageert. De angst om je uit te drukken zal vaak vanzelf minderen wanneer je ervaart dat je partner dan helemaal geen afstand neemt, boos wordt of bij je weg gaat.
  • Weet waar je grenzen liggen en vind manieren om deze op gepaste wijze te bewaken.

Extra tip! Neig jij vooral naar egocentrische authenticiteit? Oefen dan eens in discussies met je partner met doorvragen naar zijn of haar standpunt, luister en toon begrip. Wacht voordat je met jouw mening komt.

Welke vorm van authenticiteit ervaar jij vooral in je relatie? Heb jij moeite met jezelf zijn of gaat het je makkelijk af? Laat het ons weten!

1 reactie

  1. Beste mensen,
    Ik zie al 2 jaar een man! Feb jongstleden ben ik ziek geworden en bijna op de rand van de dood gelegen. Hij is sinds die tijd 180% gedraaid. Niet in een positieve houding maar negatief. Hij besteedde geen of bijna geen aandacht aan mij en groet mij s’ochtends wel met “ goedemorgen heerlijke vrouw” Wij willen samen op sdc experimenteren en ervaringen opdoen, maar na 5 mislukte pogingen kwam ik achter dat hij het niet durfde. Ik weet niet wat deze man wil!!! Is blijk emotioneel geblokkeerd. Hij zegt tegen mij dat hij niet wilt dat ik met andere mannen date, hij heeft gevoelens, vindt mij leuk en wil mij in zijn leven, maar besteedt totaal geen aandacht en interesse in mij en wil voorlopig niet met mij daten. Hij zegt “ het komt wel”. Volgens vrienden houd hij mij aan een lijntje, maar ik kan niet van hem los komen. Ik lijd hieronder, want ben erg verlief en gek op hem. Wie kan mij helpen en tips geven. (Hij is vermoedde een narcist) 😞

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

18.743 keer bekeken

Geschreven door

“Oh… ben je nú al klaargekomen?” Kan gebeuren! Er heerst een hoop schaamte rondom vroegtijdig klaarkomen, maar dat is nergens voor nodig. Het is een probleem waar veel (maar niet exclusief!) mannen weleens last van hebben. Bovendien ga jij het…
18.743 keer bekeken