door seksuoloog Talitha

Ontdek de A-spot, de vrouwelijke ‘prostaat’

25 juli 2018

De clitoris en de G-spot zijn de meest bekende vrouwelijke spots als het aankomt op seksueel genot. Maar wist je dat er nog veel meer gevoelige plekjes zijn? De minder bekende A-spot is een gevoelig stukje weefsel in de vagina dat net zo goed gelinkt kan worden aan seksuele opwinding. Lees hier alles dat je erover moet weten en hoe je dit plekje kan stimuleren. 

Erogene zone: de A-spot

De A-spot, officieel de anterior fornix erogenous zone (AFE zone), is een gevoelig stukje weefsel dat nog dieper in de vagina ligt dan de G-spot. Het stimuleren van deze spot wordt doorgaans gelinkt aan snelle opwinding. Dat wil zeggen: een vrouw kan relatief snel vochtig worden wanneer deze erogene zone wordt gestimuleerd.

Waar ligt de A-spot precies?

a-spot

De G-spot is te herkennen aan het sponsachtige stukje aan de buikzijde van de vagina, op ongeveer 3-5 cm diepte. Ga je nou iets verder, dan komt je bij de A-spot aan: gemiddeld een middelvinger lengte diep. Deze bevindt zich daar waar de vagina een curve maakt en richting de baarmoedermond loopt. Eigenlijk ligt hij aan de buikzijde, bijna tegen de baarmoedermond aan. Je herkent de AFE-zone aan de gladde structuur die de spot heeft.

De A-spot wordt ook wel de vrouwelijke prostaat genoemd, doordat het stimuleren ervan vergelijkbaar is. Zo kan je deze spot het beste met druk en beweging – zoals de ‘kom hier’ beweging –  stimuleren. Enkel aanraken is meestal niet voldoende voor het gewenste effect.

Wist je dat… slechts 11% van de vrouwen de A-spot hebben weten te vinden?

G-spot versus A-spot

Over de G-spot is nog veel te leren. Er is lange tijd onduidelijkheid geweest over het bestaan van deze plek. Over de A-spot is nóg minder bekend. Omdat de plekjes vlak bij elkaar liggen, wil het nog wel eens voorkomen dat de twee met elkaar worden verward. Zo wordt de G-spot vaak gelinkt aan de vrouwelijke ejaculatie: squirten. Maar sommige onderzoekers zijn juist van mening dat squirten het gevolg is van A-spot stimulatie.

A-spot stimulatie tijdens voorspel

Volgens dr. Chua Chee Ann leidt het stimuleren van deze erogene zone vooral tot het aanmaken van extra vaginaal vocht en een snelle toename van seksuele opwinding. Om seks zo prettig en comfortabel mogelijk te maken, dient een vrouw voldoende opgewonden en vochtig te zijn. Te weinig opwinding en vocht kan namelijk resulteren in stroeve – of zelfs pijnlijke – gemeenschap. A-spot stimulatie is daarom zeer geschikt om toe te passen tijdens het voorspel.

Dames die vaak last hebben van vaginale droogte, opwindings- en zelfs orgasmeproblemen, kunnen baat hebben bij het stimuleren van deze spot. Regelmatig druk uitoefenen op de plek – bijvoorbeeld elke dag een aantal minuten – kan dergelijke problemen op langere termijn doen verhelpen.

Het stimuleren van de A-spot is een makkelijke en snelle manier om de vrouw vochtig en opgewonden te maken, zodat de gemeenschap zo prettig en comfortabel mogelijk verloopt.

g-spot vibrator

Hoe stimuleer je het beste de A-spot?

Er zijn verschillende manieren om deze spot te ontdekken en te stimuleren. Het is mogelijk om met de vingers de plek te bereiken, maar dan moet je wel diep gaan. Je kan daarom ook gebruik maken van een seksspeeltje. Een geschikt speeltje is bijvoorbeeld een g-spot vibrator. Dit hulpmiddel heeft een gebogen kop, waardoor deze zeer geschikt is om de zones aan de buikzijde van de vagina te stimuleren, zoals de A- en de G-spot.

Niet alleen kan je deze erogene zone stimuleren met de vingers of een gebogen seksspeeltje. Ook tijdens anale seks kan de erogene zone worden gestimuleerd, doordat de penis via de anus tegen de buikzijde van de vagina drukt.

Kom je van A-spot stimulatie klaar?

Niet iedere vrouw vindt het stimuleren van deze spot prettig. Stimulatie leidt vooral tot meer sensatie en lubricatie (vochtig worden van de vagina), waarbij sommige vrouwen ervan kunnen klaarkomen. Dit is per vrouw dus weer verschillend. En eigenlijk kom je daar maar op één manier achter: door zelf te experimenteren met A-spot stimulatie en ontdekken of dit voor jou werkt of niet.

Wist je dat… de A-spot continu gestimuleerd kan worden, zonder overprikkeld te raken? In tegenstelling tot de clitoris, waarbij teveel stimulatie onprettig kan zijn.

Heb jij de A-spot al gevonden?

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid