Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

89.283 keer bekeken

“Wel zin in seks, maar geen opwinding. Hoe kan dat?”

1 februari 2020,

geschreven door

Beste Talitha, ik merk dat ik vaak wel zin heb in seks, maar als ik dan seks heb met mijn vriend, is er geen opwinding. Ik word lang niet altijd vochtig. Hoe kan dat en wat kan ik er aan doen?

– Eveline

Beste Eveline,

Het is goed opgemerkt dat jouw zin in seks niet altijd overeenkomt met seksuele opwinding: het vochtig worden van jouw vagina. Ik zal je uitleggen wat dit betekent en wat je er aan kan doen.

Zin in seks vs. opgewonden zijn

Het zin hebben in seks is niet hetzelfde als opgewonden zijn. Veel mensen staan niet stil bij dit verschil. En dat is begrijpelijk. Vooral bij mannen is dit verschil nauwelijks merkbaar. Vaak als een man zegt: “ik heb zin in seks”, is de opwinding al duidelijk zichtbaar in de vorm van een stijve penis. Bij vrouwen is dit minder opvallend. Toch denken veel mensen dat het hebben van zin in seks, per definitie betekent dat de vagina vochtig is.

Wat is ‘zin’ en wat is ‘opwinding’?

Zin hebben in seks betekent eigenlijk: een verlangen naar seks. Je staat open voor seksuele prikkels. Vaak wordt hiermee bedoeld dat we gemotiveerd zijn om seks te gaan hebben. We hoeven op dat moment dus nog niet opgewonden te zijn.

Opwinding is eigenlijk een lichamelijke reactie: er stroomt bloed naar onze vagina. Deze gaat zwellen en door deze toenemende bloeddruk wordt de vagina vochtig. Dit kost vaak meer tijd dan de opwindingsreactie bij de man. We kunnen ook opgewonden zijn in ons hoofd: “ik voel me opgewonden”. De opwinding krijgt vorm in je hoofd door middel van beelden of fantasieën. Het opmerken van je lichamelijke opwinding kan weer gaan leiden tot (versterkte) opwinding in je hoofd.

Het begint bij zin in seks…

Eigenlijk werkt het als een cirkel. Er zijn seksuele prikkels in jouw omgeving en je staat er voor open om daar iets mee te gaan doen (zin in seks). Vervolgens ontstaat een beeld in je hoofd (fantasieën) waardoor je de opwinding gaat beleven. Je lichaam begint daar op te reageren: je vagina wordt vochtiger. Je wordt bewust van deze lichamelijke reactie. Deze bewustwording versterkt weer jouw gevoel van opwinding in je hoofd.

Wist je dat… we ons opgewonden kunnen voelen in ons hoofd, zonder dat ons lichaam opgewonden is? Andersom kan ook: vochtig zijn, zonder een seksuele beleving.

Ontbreken van opwinding: oorzaken

Je geeft aan dat je vaak wel zin hebt in seks, maar dat in sommige gevallen de (lichamelijke) opwinding ontbreekt. Dat kan verschillende redenen hebben:

 • Je bent (onbewust) gespannen of moe
 • Er wordt te weinig tijd genomen om de opwinding op te bouwen
 • Aanrakingen zijn te hard, te zacht, te langzaam of te snel
 • Je bent met je gedachten ergens anders
 • Hormonale schommelingen tijdens de cyclus of als je in de overgang zit
 • Verstoring van het vaginale milieu, bijvoorbeeld door het wassen van de vagina met zeep
 • Je hebt last van een vaginale infectie

Wat kan je doen?

Het ontbreken van opwinding kan storend zijn wanneer je tijdens de seks niet voldoende vochtig bent om te genieten. Dit kan leiden tot pijn bij het vrijen, voor zowel jou als voor je partner. Je kan op dat moment kiezen voor een snelle en gemakkelijke oplossing: glijmiddel. Soms is het gebruik van glijmiddel echter niet voldoende. Probeer dan de volgende tips uit:

 • Ontspan en focus je op het seksueel plezier
 • Neem de tijd voor voorspel om voldoende vochtig te worden
 • Doe wat jij lekker vindt
 • Fantaseer en denk aan spannende dingen
 • Ga niet direct de vagina in: bouw het op.

Probeer er dus voor te zorgen dat er pas iets in jouw vagina komt, wanneer je voldoende vochtig bent. Als jij merkt dat je zin hebt in seks, probeer daar dan bewust van te worden in je hoofd. Die beelden in je hoofd kunnen zorgen voor een (snellere) lichamelijke reactie.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

16 reacties

 1. Mij libido is heel erg laag maar die van me vriend heel hoog door het verleden van mij is die zo laag geworden ivm geen vrijwillig sex mijn vriend kan dit niet accepteren wat kan ik hier aan doen zodat ik hem wel zijn plezier kan geven 😖

 2. Makkelijk gezegd…. maar als het hoofd ook niet mee wil werken omdat er totaal geen zin meer is… (overgang) wat doe je dan? Ik wil wel graag, maar mijn hoofd en lijf werken totaal niet mee!

 3. beste

  Mijn vriend en ik zijn 2 jaar samen, wij hebben een heel goede relatie enkel op seksueel vlak is er een probleem. Mijn vriend kan niet klaarkomen door penetratie. Als ik hem aftrek lukt het wel iedere keer vanzelf. Tijdens penetratie is het een paar keer gelukt, maar dat is ondertussen al meer dan een half jaar geleden. We zijn ook al in therapie geweest maar dit verliep heel moeilijk omdat hij hier niet goed over kan praten. Ik weet zelf niet meer wat ik moet doen, heeft er iemand tips om iemand die hetzelfde probleem heeft of heeft gehad?

  1. Beste P.,

   Het komt zeker vaker voor dat mannen niet of moeilijk klaarkomen tijdens penetratie. Dit kan met verschillende redenen te maken hebben. Voor sommigen voelt penetrerende seks simpelweg anders aan dat de stimulatie bij manuele seks (zelfbevrediging, aftrekken), anderen ervaren (onbewust) tijdens penetratie een prestatiedruk, waardoor een orgasme juist kan uitblijven. Je kan meer lezen over mannen die moeite hebben met klaarkomen in onderstaande blogartikel:
   Niet kunnen klaarkomen als man

 4. Beste Talitha,

  Er zijn teveel erectiepillen tekoop. Ik vond op internet de Libido Forte. Zal deze erectiepil veilig zijn?

  1. Hi S,
   Erectiepillen zijn veilig te gebruiken. Je kunt wel de ingrediënten checken om eventuele allergische reacties uit te sluiten, maar het merendeel van de pillen zijn voedingssupplementen op natuurlijke basis.

 5. Edward ik heb geen zin in seks nu heb ik Libido man 600mg gekocht. NHP. ik wil vandag gebruiken. Hoe moet ik én wanneer werkt het.

  1. Beste Edward,

   Bij de meeste lustopwekkende tabletten geldt dat je het best een capsule of tablet 1 tot 2 uur voor de seksuele activiteit kan innemen.

  1. Dag Martina,
   Een verminderd – of geen – libido kan verschillende oorzaken hebben. De meest bekende zijn:
   – Stress, een depressie of angst
   – Slaaptekort
   – Problemen in de relatie
   – Lichamelijke klachten, zoals diabetes en overgewicht
   – De overgang

   Afhankelijk van wat de oorzaak is, kan je verschillende dingen doen. Vaak hebben veel vrouwen al baat bij een gezonde leefstijl, voldoende beweging, stressvermindering en actief opzoek gaan naar spanning in de slaapkamer. Soms komt de zin in seks van heel ver. Maar – en dit klinkt gek – zin moet je soms maken. Van vaker seks hebben krijg je op den duur weer meer zin in seks.

   Een mogelijke oorzaak kan zijn dat er hormonaal iets aan het veranderen is, gezien jouw leeftijd. Rond je 40ste komen de meeste vrouwen langzaam maar zeker in de overgang, en dat gaat gepaard met hormonale veranderingen. Een veelvoorkomende klacht is een verminderde zin in seks. Onlangs is een Q&A van online gekomen: “ik ervaar seks anders sinds de overgang. Hoe kan dat?”
   Hier lees je ook een aantal tips over hoe je de zin in seks kan verhogen.
   Veel succes!

   1. Sommigen hebben een structureel te laag hormoon-niveau. Daar is weinig aan te doen. (Een medicament is er niet.) Zij masturberen dan ook niet/nooit en hebben geen verlangen
    Anderen zijn ‘ gewoon “geblokkeerd , meestal om negatieve sex-ervaringen (of soms vanuit de opvoeding.)
    Vergeet dan niet te knuffelen etc en bespreek hoe er mee om te gaan met je geliefde.

    NB: Massa vrouwen hebben een verlaagd libido, leeftijd en sleur in de sex, zijn vaak de oorzaken

 6. Ohw deze laat ik even lezen door me vriend, die wil er namelijk altijd direct in en klaagt dan ook nog eens dat ik niet nat genoeg ben 🙁

 7. Mijn vriend zegt soms wel eens dat hij pijn bij het vrijen heeft omdat ik dan wat droog ben van binnen. Niet eens bij de ingang van mijn vagina.
  Ik voelde me daardoor altijd beetje schuldig ofzo. En dacht dat er iets mis was.
  Nu begrijp ik dat dat met hormonen te maken heeft denk ik..
  Ik ben namelijk niet aan de pil en heb gewoon mijn menstruatie. Het is vooral droog als ik net ongesteld ben geweest.. klopt dat?
  -x-

  1. Dat kan zeker kloppen, Lieve. Gedurende de cyclus ondervindt jouw lichaam hormoonschommelingen. Vooral Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij het vochtig worden van de vagina. Na de menstruatie, is het level van Oestrogeen laag. Het level piekt vooral vlak voor de ovulatie. Je zult merken dat je vagina rond deze tijd wat vochtiger bent. Na de ovulatie zwakt de piek weer af, en zal laag zijn gedurende de menstruatie en daarna. Om vervolgens vlak voor de ovulatie weer te pieken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

192 keer bekeken

Geschreven door

Nieuw jaar, nieuwe inzichten! De Nationale Seks-enquête 2024 van EasyToys bevat alles wat je moet weten over wat wij als Nederlanders doen in de slaapkamer. Maar hoe vergelijkt zich dit met onze mede-Europese landen? Spoiler alert: We verschillen helemaal niet zoveel van elkaar ❤…
192 keer bekeken