Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

118.539 keer bekeken

Vaginale droogheid? Dit kun je eraan doen!

5 januari 2020,

geschreven door

Je bent elkaar lekker warm aan het maken en belandt bij elkaar in bed. Maar net wanneer het feestje écht lijkt te beginnen weet je het; je staat zo droog als een woestijn. Erg vervelend natuurlijk. Maar hoe komt dit en bovendien, wat kun je eraan doen? Wij delen graag een paar handige tips om vaginale droogheid tegen te gaan!

Wat is vaginale droogheid?

Wanneer je opgewonden raakt, produceert je vagina vocht om penetratie soepel te laten verlopen. Maar gebeurt dit niet en blijft je vagina droog, dan kan seks onprettig of zelfs pijnlijk zijn; van jeuk of een branderig gevoel tot pijn of zelfs bloedverlies. En wanneer je in de stemming bent, is dat natuurlijk het laatste wat je wilt!

Toch is vaginale droogheid een veelvoorkomend probleem. En het kan het soms lastig zijn om vast te stellen wat de oorzaak precies is. Natuurlijk kun je simpelweg niet opgewonden genoeg zijn. Maar ook hormonen (de overgang), eventuele stress of vermoeidheid, overmatig alcohol, roken, en/of het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen een rol spelen.

Tip 1. Beter voorspel

Deze tip geldt vooral wanneer jij graag seks wilt hebben. Over het algemeen heeft het vrouwelijk lichaam wat tijd nodig om opgewonden te worden en dus ook om vaginavocht aan te maken. Hoe langer je aan voorspel doet, hoe meer tijd jouw vagina heeft om vochtig te worden.

Je hoeft het niet alleen bij vingerwerk te houden, sterker nog: soms wordt het aangemaakte vocht daarmee weggewreven. Probeer eens dirty talk, een mini vibrator of orale seks om opgewonden te raken. Ook kun je eens een erotische massage proberen. Natuurlijk staat er geen tijd voor voorspel. Doe het zolang als jij nodig hebt om nat te worden. Je kunt dit overigens gewoon met je partner bespreken. Hij (of zij) zal vast en zeker begrijpen dat het voorspel uiteindelijk bijdraagt aan fijnere seks.

Tip 2. Gebruik glijmiddel

Glijmiddel is een goede lichaamsvriendelijke gel die je vagina een handje kan helpen met het vochtig houden van je vagina. Vooral voor en tijdens de seks kan het heel prettig zijn om glijmiddel te gebruiken. Kies voor glijmiddel op waterbasis, dit lijkt het meest op jouw lichaamseigen vocht. Smeer wat aan de buiten- en binnenkant van je vagina. Je zult zien dat het uitstekend helpt om van je (pijnlijke) klachten af te komen tijdens een vrijpartij. Weet je niet helemaal welk glijmiddel je moet kiezen? Lees dan onze blog over het kiezen van het juiste glijmiddel!

Vaginale douche en glijmiddel

Wanneer het glijmiddel niet diep genoeg komt, kun je eventueel een vaginale douche gebruiken. Dit is een pompje waar je het glijmiddel in kan doen. Het tuitje breng je in waarna je in het pompje knijpt om de gel in te brengen. Bij vaginale droogheid kan je een glijmiddel overigens ook gewoon gebruiken wanneer je geen geslachtsgemeenschap hebt. Zo kun jij ongestoord lopen, fietsen en sporten zonder klachten!

“Bij vaginale droogheid kan je een glijmiddel overigens ook gewoon gebruiken wanneer je geen geslachtsgemeenschap hebt.”

Tip 3. Ontspan, relax & kom tot rust

Lichaam en geest werken met elkaar samen. Wanneer jij gestrest bent, kan dat dus ook effect hebben op pH-waarde van je vagina. Een verstoorde pH-waarde kan leiden tot een droog gevoel en uiteindelijk zelfs tot een vervelende vaginale schimmelinfectie. Probeer eens een week goed te ontspannen, neem desnoods wat dagen vrij van je werk of andere verplichtingen. Neem een bad, slaap uit of neem een massage. Kortom: leg jezelf in de watten!

“Probeer eens een week goed te ontspannen, neem desnoods wat dagen vrij van je werk of andere verplichtingen.”

Ontspannen helpt overigens ook in de slaapkamer. Wanneer jij bang bent dat je vagina tijdens de seks niet genoeg vocht aan zal maken of dat de seks pijn zal gaan doen, is de kans groot dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. Door die spanning kan het ook nog eens zo zijn dat de spieren in en rondom je vagina zich aanspannen, waardoor seks extra pijnlijk kan worden. Probeer je angsten te overwinnen en je zult zien dat seks al een stuk beter gaat dan voorheen. Probeer eventueel langzame tantra seks.

vaginale droogheid

Tip 4. Vermijd enkele producten

Er zijn een aantal producten die de hoeveelheid vocht en soms zelfs de pH-waarde in je vagina (zuurtegraad) kunnen aantasten. Dit voelt niet alleen vervelend, maar kan er ook nog eens voor zorgen dat bacteriën vrij spel krijgen, waardoor je een schimmelinfectie kan oplopen. Voorbeelden van dit soort producten zijn verzorgingsproducten speciaal voor je vagina, tampons en zeep.

“Een verstoorde pH-waarde van de vagina voelt niet alleen vervelend, maar kan er ook nog eens voor zorgen dat bacteriën vrij spel krijgen, waardoor je een schimmelinfectie kan oplopen.”

Zeep verstoort je pH-waarde en kan zelfs de slijmvliezen in je vagina uitdrogen. Tampons zuigen makkelijk veel van jouw vocht op. Gebruik ze daarom alleen wanneer je last hebt van een heftige menstruatie. Ten slotte willen we je waarschuwen voor vaginale zeep. Dit soort verzorgingsproducten die speciaal gemaakt zijn om je vagina mee schoon te maken, vind je overal; in de drogist en zelfs in de supermarkt. Laat ook dit soort producten links liggen. Zeep blijft zeep. Maak je vagina gewoon schoon met alleen lauw/warm water. Dat is meer dan voldoende!

Tip 5. Blijf seksueel actief

Je zou je vagina kunnen zien als een motortje. Wanneer die niet genoeg draait, droogt de olie uit en worden de onderdelen stroef. Oftewel: “if you don’t use it, you lose it”. Wanneer je veel seksueel actief bent, is je lichaam sneller bekend met opwinding en het aanmaken van vaginavocht.

Dat betekent natuurlijk niet dat je elke dag seks moet hebben of dat je moet vrijen tegen je zin. Probeer het aantal keer dat je seksueel actief bent eventueel een beetje op te bouwen. Ook hoeft je partner niet altijd betrokken te zijn. Een solomomentje waarbij jij je vingers gebruikt, kan al genoeg zijn om je vagina aan het werk te zetten. Doe het zo vaak als jij prettig vindt en je zult zien dat de slijmvliezen in je vagina misschien ook weer een beetje beter hun best gaan doen!

“Een solomomentje waarbij jij je vingers gebruikt, kan al genoeg zijn om je vagina aan het werk te zetten.”

Tip 6. Ga naar de dokter

Vooral als je al heel wat dingen geprobeerd hebt, maar niets werkt, is het tijd om eens een bezoekje te brengen aan je huisarts. De reden kan heel simpel zijn, een verlaagd oestrogeengehalte bijvoorbeeld. Vooral veel vrouwen in de overgang hebben er last van. In dat geval kan de huisarts je verder helpen met bijvoorbeeld een oestrogeencrème of pillen.

Maar ook als er iets anders aan de hand is, zal je huisarts dat hoogstwaarschijnlijk kunnen ontdekken. Je kunt wel blijven tobben, maar waarom zou je dat doen als de dokter met een simpel gesprekje of uitstrijkje kan achterhalen waarom je een droge vagina hebt?

Heb jij ook last van vaginale droogheid en wil jij je ervaringen met ons delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

13 reacties

 1. Ik ben Viviane de vrouw die voor vrouwen het merk BodyGliss heeft ontwikkeld.

  Voor vrouwen in de overgang heb ik Female Care and Comfort ontwikkeld. Een glijmiddel dat direct helpt bij vaginale droogte zonder hormonen of andere toegevoegde middelen die allerlei bijwerkingen hebben. Volledig hypoallergeen met een track record van vrouwen die echt geholpen zijn. Het wordt geadviseerd door gynaecologen en overgangsconsulentes. En gelukkig ook te verkrijgen via Easytoys.

 2. Ik heb zo last met fietsen ,mijn vagina doe dan zo zeer en ik fiets graag . Heb je een oplossing voor mij.

  1. Dag Jannie,

   Vervelend dat je last van je vagina hebt tijdens het fietsen. Heb je dit altijd al gehad? Of is dit iets van de laatste tijd?
   Indien het een gevolg is van vagina droogte, kan je proberen wat glijmiddel aan te brengen om de vagina wat vochtiger te houden. Breng in dat geval wat aan voordat je de deur uitgaat om te fietsen. Hopelijk verlicht dat iets!

 3. Geen zin in sex tijdens de overgang dat heb ik ook ervaren. Maar na een tip van iemand ben ik goede cbdolie gaan innemen. En de zin is er weer.

 4. Van nicotine kan ook je vagina niet meer nat worden hieraan heb ik mijn vriendje verloren want hij zei dat mijn vagina zuur smaakte tijdens het beffen en als hij er in ging deed het zeer veel pijn voor ons zeker niet aangenaam

  1. Dag Lore,

   Het klopt dat roken (alsook alcohol en bepaalde voedingsmiddelen) invloed hebben op de geur en smaak van de vaginawand. Roken heeft tevens invloed op de algehele doorbloeding, waardoor dat ook invloed heeft op de doorbloeding en vochtigheidsgraat van de vagina.

 5. Ik word wel opgewonden en vochtig, maar het voelt als ik seks heb alsof de penis gewoon niet verder erin wil. Een soort niet rekbare rand, als we dan wel doorgaan voelt het dan ook alsof die scheurt. Hoe kan ik het best ontspannen zodat ik geen pijn meer heb?

  1. Het kan zijn dat jouw bekkenbodemspieren te gespannen staan, waardoor het lastig en pijnlijk kan worden om iets, bijvoorbeeld een penis, (volledig) in te brengen. Dit wordt ook wel vaginisme genoemd. Daar kan je meer over lezen in deze blog: Zo kun jij je vaginisme overwinnen. In deze blog lees je onder andere hoe je meer controle krijgen over het aan- en ontspannen van de spieren rondom je vagina aan de hand van kegeloefeningen.

 6. Ik heb door toeval een voedingssupplement ontdekt dat dit probleem kan verhelpen. Ik had last van (hormonale) haaruitval en ben daarom begonnen met het slikken van Zaagbladpalm tabletten, verkrijgbaar bij bv. de Tuinen. Dit heeft nog een andere werking: namelijk het vergroot je seksdrive! Dat bestaat dus, op basis van een supplement. En dat heeft ook weer tot gevolg dat (ik althans) op continue basis een natte poes heb. Tijdens de seks allemaal een heerlijke bijkomstigheid 🙂
  En mn haar zit ook nog goed.

 7. Ik heb na telkens terugkerende Batholin cystes mijn klieren laten verwijderen. Achteraf een foute beslissing. Door niet duidelijke informatie over de gevolgen hiervan. Ik kan, hoe opgewonden ik ook ben niet meer vochtig worden. Althans niet meer zoals vroeger en dat vind ik heel erg. Ik ben op zoek naar een glijmiddel dat het meest op het natuurlijke vocht lijkt. Dus ook slijmerig en niet alleen maar glibberig. En het liefst ook te gebruiken bij orale sex. Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen!
  Zamea Vos

  1. Hoi Zamea, wat vervelend dat je n.a.v. die operatie nu problemen ervaart met het vochtig worden van de vagina. De kliertjes van Bartholin spelen inderdaad een belangrijke rol bij de productie van vaginaal vocht.
   Glijmiddel is een goed hulpmiddel om seks en penetratie zo prettig en comfortabel mogelijk te laten verlopen. Het is lastig te bepalen welk glijmiddel het meest lijkt op natuurlijk vaginaal vocht. Een glijmiddel dat daadwerkelijk lijkt op vaginaal slijm, is Jizz Waterbasis glijmiddel. Ik raad sowieso een glijmiddel aan op waterbasis, omdat dit wat natuurlijker oogt dan bijvoorbeeld een glijmiddel op siliconen basis. De glijmiddelen van Pjur zijn daarbij ook van goede, geteste kwaliteit. Allen zijn veilig te gebruiken bij orale seks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.478 keer bekeken

Geschreven door

Bekkenbodem oefeningen verbeteren niet alleen de controle over je blaas, maar dragen ook op diverse manieren bij aan je seksuele gezondheid. Zo vergroot het trainen van de bekkenbodem bijvoorbeeld de intensiteit van orgasmes en verbetert het seksuele functies, wat bijdraagt aan een bevredigender seksleven. Een goed getrainde bekkenbodem…
1.478 keer bekeken