Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Ik ervaar seks anders sinds de overgang. Hoe kan dat?”

28 april 2018,

geschreven door

Beste Talitha, sinds een aantal jaren zit ik in de overgang. Ik merk dat deze fase invloed heeft op mijn seksleven: het lijkt allemaal wat moeilijker te gaan dan voorheen. Is dit normaal? En wat kan ik doen om weer te genieten van de seks?

– Harma

Beste Harma,

De overgang is een levensfase waarin het vrouwelijk lichaam gaat veranderen. Deze lichamelijke veranderingen kunnen inderdaad een behoorlijke impact hebben op het seksleven. Ik zal je vertellen hoe dit komt en wat je kan doen.

Wat is de overgang?

De overgang is een levensfase bij vrouwen dat doorgaans na het 40ste levensjaar intreedt, vaak tussen de 45 en 55 jaar. Deze fase kenmerkt zich met een aantal lichamelijke veranderingen, waarvan het stoppen van de menstruatie een van de bekendste is.

De overgang is niet hetzelfde als de menopauze! De menopauze is  namelijk de laatste menstruatie die een vrouw heeft.

Opvliegers, nachtelijke onrust, stemmingswisselingen en de menopauze. Het zijn allemaal kenmerken die horen bij de overgang en die het gevolg zijn van lichamelijke veranderingen. Zeker 80% van de vrouwen krijgt te maken met de typische overgangsklachten. Doordat er lichamelijk – en voornamelijk hormonaal – van alles verandert, heeft dit ook zeker invloed op de seksualiteit.

Wat gebeurt er in de overgang?

De overgang is simpel gezegd de fase waarin de eicellen van de vrouw opraken. Een vrouw verandert dus van ‘vruchtbaar’ naar ‘onvruchtbaar’. Deze verandering kan behoorlijk ingrijpend zijn. Wat gebeurt er dan zoal?

Seks tijdens de overgang

Een daling van oestrogeen

Het vrouwelijk hormoon oestrogeen is onder andere verantwoordelijk is voor het vochtig en soepel houden van de vagina. Tijdens de overgang stoppen de eierstokken met het aanmaken van dit hormoon, waardoor het totale niveau zal gaan dalen. Dit kan behoorlijke gevolgen hebben voor de vagina: vaginale droogte, irritatie, jeuk en een dunnere vaginawand. De kans op een vaginale infectie zal daardoor ook toenemen.

Wist je dat… een daling van oestrogeen ook resulteert in opvliegers en stemmingswisselingen?

De invloed van testosteron

Ook vrouwen hebben – in mindere mate – testosteron in het lijf zitten. Dit wordt net als oestrogeen onder andere aangemaakt in de eierstokken. Testosteron heeft vooral invloed op onze zin in seks: het libido. In de overgang zal testosteron gaan dalen. Sommige vrouwen hebben daardoor minder behoefte aan seks. Ook worden ze minder gevoelig voor opwinding, waardoor de interesse in seks ook daalt.

Feit: tijdens de overgang wordt er meer buikvet opgeslagen, als ‘compensatie’ voor de daling van oestrogeen. Juist dit toegenomen buikvet zorgt nog meer voor een daling in testosteron.

Sommige vrouwen krijgen echter meer zin in seks. Dit komt voornamelijk door het wegvallen van de angst voor een ongewenste zwangerschap. Ook gaat de overgang vaak gepaard met de fase waarin kinderen ouder zullen zijn, minder zorg nodig hebben en mogelijk op zichzelf gaan wonen. Er is daardoor weer meer ruimte op seksueel vlak tussen de vrouw en haar partner.

Een veranderd zelfbeeld

De overgang van een vruchtbare vrouw naar een onvruchtbare vrouw, kan ook psychisch behoorlijk ingrijpend zijn. Sommige vrouwen krijgen te maken met een lager zelfbeeld, doordat het lichaam zo verandert. Een laag zelfbeeld en verminderd zelfvertrouwen kunnen dan weer invloed hebben op de seksualiteit.

Zo behoud je een fijn seksleven

De overgang is dus een ingrijpende levensfase waarin veel verandert, ook op seksueel gebied. Deze lichamelijke veranderingen kan je als vrouw niet tegenhouden. Wel kan je verschillende dingen doen om alsnog te blijven genieten van de seks:

  • Glijmiddel. Vaginale droogte kan ervoor zorgen dat penetratie pijnlijk wordt. Een makkelijke oplossing hiervoor is het gebruik van glijmiddel. Met glijmiddel kan je de vagina-opening vochtig en soepel maken, zodat het inbrengen van de penis (of een seksspeeltje) comfortabel is.
  • Neem de tijd voor intimiteit. Enkel glijmiddel is niet voldoende om de seks weer prettig te maken en te houden. Voldoende opwinding is nodig om diepere penetratie ook fijn te houden. Neem daarom de tijd om volledig opgewonden te worden. Dat kan door middel van een uitgebreid voorspel, erotische massages en het (her)ontdekken van de erogene zones.
  • Ga vaker masturberen. Dit lijkt namelijk de zin in seks te verhogen. Daarnaast leer jij jouw veranderende lichaam (her)ontdekken. Daardoor krijg je inzicht in wat jij nu wel of juist niet fijn vindt.
  • Experimenteer met (nieuwe) standjes. Sommige standjes kunnen minder prettig gaan aanvoelen. Bijvoorbeeld wanneer diepe penetratie minder fijn is. Ga daarom samen met je partner experimenteren welke standjes bevredigend zijn. Wie weet ontdekken jullie hele nieuwe dingen in de slaapkamer!
  • Ontdek nieuwe manieren om seksueel opgewonden te worden. Misschien kost het nu meer tijd om opgewonden te raken dan voorheen. Neem daar de tijd voor en probeer ook nieuwe manieren uit om in de stemming te komen. Bijvoorbeeld door het kijken van porna (vrouwvriendelijke porno) of het lezen van erotisch literatuur.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

1 reactie

  1. eerste keer penetratie was behoorlijk pijnlijk, nu weten we wat probleem is , hysterectomie gehad op mijn 39 NMR toont volop verklevingen onderaan bekken , voldoende nat toch wel binnenin recht rechtaan ik met mijn benen omhoog lukt wel nog, half augustus naar chirurg uz gent en 24 wordt beslist om dit soort problemen verklevingen binnenin bekken los te maken hoe en wat, is zeer voorzichtig nu , eergisteren lukte het zonder pijn in juiste houding, ook vingeren lukt nog omdat we communiceren tijdens, je hebt me geneukt zegt hij ben zalig klaargekomen, heb denk ik niet zoveel gedaan , gewoon meedoen met hem , ben 59 hij is er 65 ook geen remmingen ten opzichte van elkaar volledig ontspannen, nog nooit zo genoten van het samenzijn intiem als nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik heb al ruim 5 jaar een relatie met mijn vriend. In het begin van onze relatie was ons seksleven geweldig. We konden het overal en altijd wel doen: beiden hadden we altijd zin in seks. Gedurende de jaren is dat echter veranderd. Sind…
5.079 keer bekeken