Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Een sperma-allergie. Bestaat dat!?”

28 augustus 2021,

geschreven door

Beste Talitha, sinds kort heb ik een nieuwe vriend en we hebben al een aantal keren seks gehad. Ik merk echter de laatste tijd dat ik vaginale klachten krijg na de seks. Mijn vagina jeukt vooral, ik heb een branderig gevoel, veel afscheiding en mijn schaamlippen zijn dan gezwollen. Ik heb wel eens gehoord dat vrouwen een sperma-allergie kunnen hebben. Bestaat dat echt? Kan het zijn dat ik dat heb?

– Melissa

Beste Melissa,

Vaginale klachten zijn nooit fijn om te hebben. Wat naar dat jij daar last van hebt na de seks met je nieuwe vriend. Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of je een sperma-allergie hebt. Want ja, een sperma-allergie bestaat echt.

Sperma-allergie: het bestaat echt

Vaginale jeuk, roodheid, een branderig gevoel, zwelling en soms pijn bij het plassen. Het zijn symptomen die zeer typisch zijn voor een gebruikelijke vaginale schimmelinfectie, maar óók de symptomen van een sperma-allergie. Een sperma-allergie wordt ook wel een semen allergie of een spermaplasma-allergie (SPA) genoemd. Vrouwen die deze allergie hebben, reageren niet goed op een bepaald eiwit dat in het zaad van de man zit. Wanneer dit eiwit in contact komt met de huid, geeft het binnen een mum van tijd klachten. Niet alleen na vaginaal contact, maar ook na oraal of anaal contact. Een vrouw met een sperma-allergie kan dus zowaar gezwollen lippen krijgen na het pijpen van een jongen.

Volgens onderzoekers kunnen tot wel 12% van de vrouwen last hebben van een sperma-allergie. In veel gevallen worden de symptomen gezien als een schimmelinfectie of SOA.

In de meeste gevallen blijven de symptomen beperkt tot het gebied waar het sperma contact heeft gemaakt met de huid. Toch ontstaan in zeldzame gevallen reacties die merkbaar zijn over het hele lichaam, zoals een heftige huiduitslag, moeite met ademhaling of zelfs tot een anafylactische schok: een ernstige allergische reactie waarbij direct medisch handelen noodzakelijk is.

Typische kenmerken van een sperma-allergie

  • Klachten ontstaan binnen een halfuur na contact en verdwijnen spontaan enkele uren later;
  • Er zijn geen klachten wanneer er wordt gevreeën met een condoom of zonder een zaadlozing;
  • De allergie is niet partner-gebonden. Dat betekent dat de allergie altijd optreedt, bij ieder seksueel contact.

Wist je dat… ook mannen een sperma-allergie kunnen hebben?

Wat te doen bij…

Ik kan niet met zekerheid zeggen of jij daadwerkelijk allergisch bent voor sperma, aangezien ik geen kennis heb van jouw ervaringen met eventuele vorige bedpartners. Wanneer jij echt een sperma-allergie hebt, zouden de klachten dus ook aanwezig moeten zijn geweest na seksueel contact met andere mannen. Indien dit niet het geval is, dan lijkt een sperma-allergie uitgesloten te zijn. Er kan dan sprake zijn van een vaginale schimmelinfectie. Sperma kán namelijk het vaginale milieu in sommige gevallen verstoren, met een schimmelinfectie als gevolg.

… een allergische reactie op sperma

Het kan zijn dat jij je herkent in de kenmerken van een allergische reactie. Gelukkig kan je dan een aantal dingen doen! Een makkelijke methode om geen last te krijgen van de allergische reactie, is vrijen met een condoom. Lijkt het je nou niets om altijd maar in de weer te zijn met een condoom, dan is het een optie om even door de zure appel heen te bijten. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat hoe vaker je wordt blootgesteld aan het sperma van je partner, hoe meer immuun je er voor wordt. Dit zou op den duur de klachten doen verminderen. Het betekent wel dat je bij een eventuele toekomstige partner opnieuw deze immuniteit moet opbouwen.

Let op! In het geval van een sperma-allergie is het altijd raadzaam om je huisarts of eventueel een gynaecoloog te raadplegen. Hij of zij kan jou dan ook zeker tips geven over hoe je het beste kan omgaan met de allergie.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

7 reacties

  1. Hallo,

    Ik zit met een vraag in verband met sperma allergie. Mijn vriendin heeft al lang last als ik klaar kom in haar, wat we proberen vermijden maar soms verlaat je de kerk wel eens na de eerste strofe van het lied. We heb er al heel wat overgelezen en opgezocht. De symptomen komen heel goed overeen met wat er beschreven wordt enkel is er het verschil dat er geen reactie is bij oraal seksueel contact, is het daardoor dan uitgesloten dat ze hier allergisch voor is? Of kan het zijn dat deze reactie enkel vaginaal voorkomt bij haar?

    Alvast bedankt!

    1. Beste Yente,

      Het kan goed mogelijk zijn dat jouw vriendin gevoelig reageert op het sperma bij vaginaal contact. De vagina heeft van nature een zuur klimaat, met een pH-waarde tussen de 4 en 4,5. Sperma heeft een pH-waarde rond de 7,5. Dat betekent dat sperma het vaginale milieu kan doen verstoren, waardoor infecties of bacteriën makkelijker kunnen gaan woekeren. Het gevolg is dat vrouwen dan last kunnen krijgen van vaginale klachten. Dit kan een verklaring zijn waarom jouw vriendin vaginaal reageert op jouw sperma, maar niet oraal.

  2. Hoi Thalita,

    Aanvullend op het bovenstaande onderwerp vind ik ondanks de problematiek seks wel fijn.
    Het punt is dat mijn lichaam direct na het ejaculeren allergische reactie afgeeft in de vorm van zware vermoeidheid,hoofdpijn,koorts,malaise gevoel.
    Het zorgt er ook voor dat maatschappelijk in de lappenmand eindigt met alle geestelijke problemen als gevolg.

  3. Beste Talitha,

    Mannen hebben ook een sperma allergie.
    De man krijgt het tijdens de zaadlozing het lichaam krijgt een heftige reacties van proteïne wat in sperma zit.
    De ziekte heet post ilnes orgasme syndroom (pios).
    Je wordt extreem moe,koorts,algemeen malaise gevoel, hoofdpijn,hoge hartslag,dikke vermoeide oogleden, de hele dag behoefte hebben om te slapen, geen interesse meer hebben in seks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, Mijn vriend en ik proberen al een tijdje anale seks te doen, alleen lukt het nog niet echt. Hij kan wel naar binnen via de anus, maar na enkele centimeters treedt er bij mij scherpe pijn op. Hierdoor stoppen we meteen, maar jammer geno…
3.486 keer bekeken