Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Vaginale afscheiding beïnvloedt mijn seksleven. Help!”

27 november 2021,

geschreven door

Beste Talitha, ik heb vaak last van vaginale afscheiding. Ik voel me daardoor vies en onzeker. Zelfs zo erg, dat ik mij niet meer prettig voel tijdens de seks. Ik durf dit niet tegen mijn vriend te zeggen. Wat kan ik doen?

– Sterre

Beste Sterre,

Wat vervelend dat jij je onzeker bent gaan voelen door de mate van jouw vaginale afscheiding. Afscheiding is iets dat iedere vrouw heeft, in meer of mindere mate. Ik zal je uitleggen wat wordt verstaan onder ‘normale afscheiding’ en wat jij kan doen om je wat zekerder te voelen.

Vaginale afscheiding: heel normaal

Laat ik voorop stellen dat het hebben van vaginale afscheiding normaal is. Vaginale afscheiding, ook wel vaginaal vocht of (witte) vloed genoemd, is namelijk bedoeld om jouw vagina gezond, schoon en soepel te houden. Ook vergemakkelijkt vaginaal vocht penetratie. Bij een te droge vagina kan seks namelijk als pijnlijk worden ervaren.

Waar kan ik op letten?

Om te bepalen of jouw vaginale afscheiding gezond en normaal is, kun je op een aantal dingen letten.

Kleur

Afhankelijk van de dag van de menstruatiecyclus, is normale vloed doorzichtig of witachtig van kleur. Wanneer het opdroogt in je slipje, kan het wat gelig kleuren.

Geur

Gezonde afscheiding is normaal gesproken geurloos. Wel kan een intense sportles of condoomgebruik invloed hebben op de geur van de afscheiding.

Hoeveelheid

De hoeveelheid kan per vrouw en per moment van de menstruatiecyclus variëren. Vaak scheidt de vagina wat meer vocht uit rond de ovulatie, tijdens seksuele opwinding en tijdens de zwangerschap.

Structuur

Normaal vaginaal vocht is van nature wat slijmerig. Zo vlak vóór de eisprong is afscheiding meer slijmerig: het lijkt dan helder van kleur en je kunt er kleverige draadjes van trekken tussen je duim en wijsvinger.

Invloed op de afscheiding

De kleur, geur en hoeveelheid van afscheiding kan beïnvloed worden door verschillende dingen:

 • Infectie. Soms kunnen bacteriën of schimmels zorgen voor een verstoord vaginaal klimaat. Let hierbij op verandering van kleur, geur, hoeveelheid en structuur. Neem in geval van twijfel of een vermoeden van een infectie contact op met je huisarts.
  • Bacteriële vaginose: witgrijzig van kleur, met sterke, onaangename ‘visachtige’ geur. Vaak meer afscheiding dan gebruikelijk.
  • Candida Vaginalis: ook wel vaginale schimmelinfectie. Grote hoeveelheid brokkelige witte vloed, met een dikke structuur.
  • Trichomonas: een seksueel overdraagbare aandoening waarbij de afscheiding groen/geelachtig van kleur is. Het kan wat schuimend lijken en heeft een licht zoete geur.
  • Andere soa’s kunnen ook leiden tot een veranderende afscheiding.
 • Hormonale veranderingen. Meer afscheiding rond de ovulatie en tijdens de zwangerschap; minder afscheiding tijdens/na de overgang. Dit komt door een afname van het vrouwelijk hormoon oestrogeen.
 • Stress kan leiden tot vervelende vaginale klachten.
 • Pilgebruik of medicatiegebruik. Bij pilgebruik is de hoeveelheid witte vloed vaak minder en wat meer constant.
 • Spiraaltje kan leiden tot meer afscheiding.
 • Wassen met zeep. Zeep kan de pH-waarde van het vaginale klimaat verstoren, wat vervolgens invloed heeft op de vaginale afscheiding.
 • Eetpatroon. Het eten van groenten, fruit, zaden en noten helpen een gezond vaginaal milieu in stand te houden. Het eten van citrusfruit, watermeloen en ananas kan zelfs de geur doen verbeteren. Drink ook voldoende water en probeer zoveel mogelijk suikers te vermijden.

Voel je zekerder

Ik begrijp dat vaginale afscheiding jou een onzeker gevoel kan geven wanneer je wil vrijen met je vriend. Sommige vrouwen voelen zich daardoor minder schoon en denken dat hun partner daar net zo over denkt. Dit is absoluut niet het geval; ik denk zelfs dat jouw vriend er helemaal niet raar over denkt. Want nogmaals: het hebben van vaginaal vocht is volkomen normaal.

Wist je dat… de vagina een zelfreinigende functie heeft? Wassen met zeepjes is dus onnodig.

Tips

Allereerst kan je kijken of de mate van jouw afscheiding te maken heeft met één van bovenstaande invloeden. Indien dat het geval is, kan je proberen daar iets aan te veranderen. Daarnaast kan je het volgende proberen:

 • Was je vagina enkel met water en vermijd gebruik van intieme zeepjes. Zelfs intieme wasgels, die beloven jouw vaginale milieu in balans te houden, kunnen te agressief zijn met een verstoorde pH-waarde tot gevolg. Dit kan er vervolgens toe leiden dat nare infecties de kop opsteken. Dagelijks spoelen met lauwwarm water is echt voldoende!
 • Draag luchtige, liefst katoenen slipjes. Ventilatie is goed voor de vagina. Vermijd synthetisch materiaal en probeer niet enkel strakke broeken te dragen.
 • Slaap in losse kleding. Naakt slapen is ook een gezonde optie

Tot slot…

Vergeet niet dat jij mooi bent zoals je bent. En zo denkt jouw vriend er ongetwijfeld ook over. Het is vervelend dat de onzekerheid die je ervaart impact heeft op jouw seksleven. Het is daarom raadzaam om dit aan te geven. Door er samen over te praten kan je je al wat zekerder gaan voelen. Uiteindelijk beleef je seks ook het fijnst wanneer jij je op je gemak voelt. Het bespreekbaar maken kan hier bij helpen. En mocht jij je toch nog zorgen blijven maken, kan je voor de zekerheid een afspraak maken bij de huisarts. Er zijn genoeg vrouwen die dit doen; je bent zeker niet de enige! De huisarts kijkt er dus echt niet raar van op.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

5 reacties

 1. Vrouwen moeten toch een beetje vaginale afscheiding hebben tijdens het sex ik persoonlijk vind dat lekker en leuk meegenomen het toont de vruchtbaarheid van een vrouw 👌👍💦💦💦

 2. Ik heb daar ook wel ‘last’ van en begrijp Sterre helemaal want ik vind dit bij mezelf verschrikkelijk en dus zeker niet aangenaam om zo sex te hebben…
  Ik neem rond de 20 pillen per dag en verminderd het witverlies bij mij niet… Jammer genoeg 😕

  1. Wat vervelend dat je daar ook zoveel last van hebt, Ellen. Ik kan me voorstellen dat je je daar niet prettig bij voelt. Je geeft aan dat je 20 pillen per dag slikt? Gebruik je speciale medicatie voor iets? Mogelijk dat dit medicijngebruik invloed heeft op de hoeveelheid vaginale afscheiding.

 3. Ik was mijn vagina eigenlijk altijd met lactacyd. Dat mag dus niet? ik voel me absoluut niet fris als ik het niet daarmee heb gewassen.

  1. Alles mag natuurlijk, maar het is niet aan te raden. Met water wassen is in principe voldoende. Door je vagina vaak met lactacyd te wassen verstoor je de natuurlijke balans van je vagina, waardoor het risico op een schimmelinfectie wordt vergroot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.365 keer bekeken

Geschreven door

Jij ziet een sexy exemplaar in de kroeg. Wát een lijf, wát een uitstraling, man oh man, deze móet jij mee naar huis nemen. Jullie raken aan de praat en jij doet alles om de persoon in kwestie te versieren. Vertel jij dan af en toe een leugentje…
1.365 keer bekeken