Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Vaginaal vocht vs. vaginale afscheiding uitgelicht!

3 januari 2021,

geschreven door

Een vagina produceert van nature vocht, wat doorgaans gezien wordt als vaginale afscheiding. Vaak denken mensen dat het nat worden van de vagina bij seksuele opwinding hetzelfde is als het vocht dat een vrouw standaard afscheidt. Dit is echter niet helemaal hetzelfde. Benieuwd wat het verschil tussen vaginaal vocht en vaginale afscheiding is? Lees dan gauw verder!

Vaginale afscheiding vs. vaginaal vocht

De termen vaginale afscheiding en vaginaal vocht worden vaak door elkaar gebruikt. Hoewel vaginaal vocht prima gezien kan worden als vaginale afscheiding, kan er een duidelijk onderscheid tussen de twee worden gemaakt.

Vaginale afscheiding

Van nature verliest een vrouw altijd wat slijm of vocht uit de vagina. Dit wordt vaginale afscheiding genoemd en staat los van het vochtig worden van de vagina als een vrouw seksueel opgewonden is. Vaginale afscheiding is een volkomen natuurlijk verschijnsel. Het ontstaat doordat de vaginawand en de baarmoederhals vocht en slijm aanmaken. Af en toe komt daarvan wat via de vagina naar buiten. Vaginale afscheiding wordt ook wel (witte) vloed genoemd. Onder normale omstandigheden is het vloeibaar, (licht) doorzichtig en witachtig.

Vaginaal vocht

Het nat worden van de vagina tijdens seksuele opwinding – ook wel vaginale lubricatie genoemd – is een ander soort verschijnsel. Bij opwinding neemt de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen toe. De vagina wordt dus meer doorbloedt, zwelt op en de druk op de bloedvaatjes in de vaginawand neemt daardoor toe. Omdat bloed voor een deel uit vocht bestaat en de vaginawand niet voorzien is van een dikke huidlaag, wordt door de toenemende druk het vocht via de vaginawand naar buiten geperst. Het lijkt eigenlijk op een soort zweet-reactie.

Wist je dat… het zwellen van de vagina vergelijkbaar is met het stijf worden van de penis? Bij de penis kan alleen het bloed en het vocht van dat bloed geen kant op.

Naast deze zweetreactie, komt bij seksuele opwinding ook nog vocht vrij uit verschillende kliertjes die zich bevinden rond de vagina-opening. Dit zijn de klieren van Bartholin en de klieren van Skene.

Hormonale invloeden

Hormoonschommelingen kunnen een behoorlijke invloed hebben op het al dan niet vochtig worden van de vagina. Anticonceptie kan de vaginale afscheiding beïnvloeden en bij seksuele opwinding zorgen voor minder lubricatie.  Ook de schommelingen tijdens een natuurlijke cyclus of een veranderende hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap bepalen voor een deel de mate van vaginale afscheiding. Ook vrouwen in de overgang merken veranderingen op rondom het lubriceren van de vagina. Dit heeft te maken met het hormoon oestrogeen, dat bij vrouwen in de overgang aanzienlijk daalt in hoeveelheid. De vagina wordt daardoor droger en brozer.

“Vooral het geslachtshormoon oestrogeen lijkt een belangrijke rol te spelen bij het al dan niet vochtig worden van de vagina.”

Verandering van vaginale afscheiding

De normale vaginale afscheiding kan ook veranderen van structuur, kleur, geur en hoeveelheid. Er kunnen verschillende redenen zijn voor een verandering van de vaginale afscheiding, buiten hormonale invloeden om:

  • Een vaginale infectie of een soa. De afscheiding kan dan een andere structuur krijgen (brokkelig, schuimend), anders gaan ruiken (visgeur) of veranderen van kleur (geel, grijs of groenachtig).
  • Te veel wassen van de vagina. Veel dames wassen hun vulva en vagina met zeep of intieme wasgels. Te grondig wassen leidt tot een verstoring van de natuurlijke balans van bacteriën in de vagina. Infecties kunnen dan makkelijker gaan woekeren.
  • Ziekte en/of gebruik van medicatie, zoals antidepressiva.
  • Stress, somberheid of spanning.

Was jij op de hoogte van het verschil tussen vaginaal vocht en vaginale afscheiding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.704 keer bekeken

Geschreven door

Een goed begin is het halve werk, zeggen we altijd. Niet voor niets hameren we vaak op het realiseren van een geweldig voorspel. Maar waar het voorspel en de seks zelf voldoende aandacht krijgen, lijken we het naspel een beetje uit het oog te verliez…
2.704 keer bekeken