NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

“Ik heb een te natte vagina tijdens seks. Wat kan ik doen?”

20 juni 2020,

geschreven door

Beste Talitha, ik zit er al een tijd mee dat ik een te natte vagina tijdens seks met mijn vriend heb. Soms voelt mijn vriend dan ook minder en verliest hij zijn erectie. Ik merk zelf ook dat ik dan moeite heb met klaarkomen. Het maakt mij zo onzeker. Wat kan ik doen?

– Mila

Beste Mila,

Vaak lees je berichten over vrouwen die moeite hebben met vochtig worden en last hebben van vaginale droogte. Toch kan ook zeker het tegenovergestelde voorkomen: te vochtig zijn. Daardoor kan tijdens de seks de wrijving minder voelbaar worden, met als gevolg dat jouw vriend de erectie verliest en ook voor jou de stimulatie misschien niet optimaal is.

Hoe wordt een vagina vochtig?

Tijdens seksuele opwinding neemt de bloedtoevoer naar de vagina en vulva toe. De bloedvaten nemen dan toe in volume, waardoor – net als bij de man – de intieme delen wat opzwellen. Bloed bestaat voor een aanzienlijk deel uit vocht, en wanneer de druk in de bloedvaten dermate toeneemt, moet het vocht op den duur een weg naar buiten weten te vinden. Het vocht wordt dan door de vaginawand naar buiten geperst, waardoor als het ware een ‘zweetreactie’ ontstaat. Dit is het vochtig worden van de vagina bij opwinding.

Tevens scheiden verschillende klieren bij de vagina-opening vocht uit bij genitale opwinding. Dit zijn de klieren van Bartholin en de klieren van Skene.

Te natte vagina tijdens seks

Het al dan niet vochtig worden tijdens het vrijen heeft met verschillende factoren te maken. Hormonale veranderingen kunnen een behoorlijke impact hebben, zoals de schommelingen rond je eisprong, tijdens de overgang of bij gebruik van anticonceptie. Een te natte vagina tijdens seks wijst tevens in veel gevallen naar een verhoogde bloedtoevoer naar de vagina en ontspanning van de bekkenbodemspieren. Kort gezegd: hoe meer doorbloeding, hoe vochtiger de vagina kan worden.

De rol van de bekkenbodemspieren

Veel doorbloeding kan erop wijzen dat de bekkenbodemspieren rondom je vagina niet krachtig genoeg zijn. De bekkenbodemspieren vormen een spiergroep in het bekken, dat je onder andere aanspant als je probeert je plas op te houden. Ze spelen een zeer belangrijke rol bij het seksueel functioneren: te slappe bekkenbodemspieren kunnen zorgen voor onvoldoende gevoel, onvoldoende opwinding en moeite met klaarkomen. Teveel spanning kan de doorbloeding naar de vagina in de weg zitten, kan leiden tot het vernauwen van de vagina, tot pijn of zelfs onmogelijkheid tot penetratie leiden.

“De bekkenbodemspieren spelen een zeer belangrijke rol bij het seksueel functioneren.”

Vaak wordt erop gestuurd om de bekkenbodemspieren zo te trainen, dat ze niet te krachtig en niet te slap zijn. Wat meer kracht in de bekkenbodemspieren kan ervoor zorgen dat jij een goede doorbloeding naar de vagina houdt, maar dat er meer gevoel bij stimulatie ontstaat en mogelijk de overmatige doorbloeding wat normaliseert.

Wat te doen bij een te natte vagina?

Om meer gevoel te creëren en de doorbloeding naar de vagina en vulva te normaliseren, kan je de bekkenbodemspieren trainen aan de hand van kegeloefeningen. Deze oefeningen zijn erop gericht om bewust te worden van de aan- en ontspanning van de spiergroep.

Overige tips

  • Gebruik samen een seksspeeltje tijdens de penetratie, zoals een duo vibrator. Zo kunnen jullie beiden genieten van extra stimulatie.
  • Vrij onder de douche. Water spoelt makkelijk vaginaal vocht weg, waardoor seks onder de douche door de meeste mensen als wat stroever wordt ervaren. Mogelijk is dit voor jullie juist een uitkomst.
  • Veeg regelmatig wat weg met een doekje. Het is niet de meest ideale en meest sexy oplossing, maar aan de hoeveelheid vaginaal vocht kan je op dat moment weinig veranderen.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, de laatste tijd voel ik me vaak erg verdrietig na de seks. Ook al heb ik genoten van de vrijpartij met mijn bedpartner, toch voel ik me somber en heb ik het gevoel dat ik in huilen kan uitbarsten. Ik wil me zo helemaal niet voelen,…
1.898 keer bekeken