Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

Is het raar om seks in te plannen?

10 augustus 2022,

geschreven door

Ik kom regelmatig stellen tegen in mijn praktijk die zeggen: we hebben het zo druk en als we ‘s avonds thuiskomen dan zijn we zo moe. Dan hebben we alleen nog puf om een serie te kijken of wat op onze telefoon te scrollen. En gaandeweg gebeurt er op het gebied van seks steeds minder, of zelfs helemaal niets meer.

Dit is iets waar heel veel stellen mee te maken krijgen, zeker als je al wat langer bij elkaar bent. En vroeg of laat komt dan de vraag aan bod: als het er spontaan niet meer van komt, is het dan verstandig om seks te gaan inplannen? Of moet zoiets als seks nu eenmaal echt vanzelf gaan?

Iedereen is anders

Allereerst: iedereen is anders. De één heeft meer behoefte aan seks dan de ander, de één geeft er meer prioriteit aan dan de ander en iedereen hecht ook weer waarde aan andere dingen. Waar de één geplande seks misschien helemaal niets vindt, is het voor de ander weer echt een uitkomst, dus staar je vooral niet blind op de vraag wat ‘normaal’ is, want uiteindelijk gaat het erom dat jij en je partner tevreden zijn met hoe het gaat. Of je nu één keer per maand seks hebt of iedere dag, als jij en je partner het fijn en bevredigend vinden, dan heb je een goed seksleven. Punt.

Seks is een smeermiddel

Seks inplannenToch kan ik daar wel een kanttekening bij zetten: als je heel sterk vindt dat het allemaal spontaan moet gaan en het komt er daardoor steeds minder van, net zo lang tot het er helemaal bij inschiet, dan kan het wel verstandig zijn om misschien eens na te denken over het inplannen van een paar ‘minder spontane’ momenten. Seks is namelijk niet alleen fijn, het is ook een belangrijk smeermiddel van je relatie. Niet iedereen ervaart dit op dezelfde manier en in even sterke mate, maar over het algemeen zie je dat in tijden dat koppels minder seks hebben, ze zich ook wat minder verbonden met elkaar voelen. Dat komt doordat er tijdens seks allemaal fijne knuffel- en hechtingshormonen worden aangemaakt, die zorgen dat de band tussen jou en je partner wordt versterkt.

Waakvlammetje hoger

Als het er dus vooral door vermoeidheid en tijdgebrek steeds minder van komt, probeer dan wel momenten in te plannen die echt van jullie samen zijn. Leg er niet meteen druk op dat jullie dan ook echt seks moeten hebben, maar maak ruimte voor intimiteit, voor genieten en even uit de regelmodus stappen. Kook lekker voor elkaar, zet muziek op, luister naar elkaar, of ga iets leuks doen waar jullie allebei plezier aan beleven. Je zal merken dat er gemakkelijker ruimte voor seksuele opwinding ontstaat als jullie allebei ontspannen zijn en gericht op elkaar, in plaats van vooral op jullie volle agenda. Zodra die ruimte er is, zul je ook gemakkelijker de signalen van je partner oppikken en de ruimte voelen om erop in te gaan. Je seksuele waakvlam komt weer wat hoger te staan en dat is precies de bedoeling.

Leg er niet meteen druk op dat jullie dan ook echt seks moeten hebben, maar maak ruimte voor intimiteit, voor genieten en even uit de regelmodus stappen.

Niet te veel druk

Dus, speciale momenten inplannen, daar ben ik zeker een voorstander van. Het is eigenlijk net als met sporten: als je een zekere gewoonte en routine inbouwt, wordt het steeds leuker en steeds gemakkelijker om vaker te gaan. Je lichaam onthoudt namelijk hoe lekker het aanvoelde en de drempel om weer te gaan, wordt steeds weer wat lager. Zo is het met seks eigenlijk ook. Een beetje planning kan dus echt geen kwaad. Ik zeg alleen wel: leg er op die geplande momenten niet te veel druk op dat er op dat moment ook echt ‘gepresteerd’ moet worden en dat het zonder seks niet geslaagd is, want dan haal je meteen alle luchtigheid en vrijblijvendheid eraf. Juist als je er te veel druk op legt, kan het gaan aanvoelen als een ‘moetje’ en het zou juist een moment van ontspanning, opwinding en plezier moeten zijn.

Succes!

Hulp nodig?

Hebben jij en je partner moeite om samen een bevredigend seksleven te behouden? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

1 reactie

  1. Doen dit al jaren en werkt perfect. In een lange relatie (35+) is dit de perfecte oplossing zulk een speciaal moment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, hoewel ik erg kan genieten van seks, zit ik toch ergens mee. Ik kan wel ejaculeren, maar ik ervaar het klaarkomen zonder gevoel. Dit gevoel heb ik wel eens mogen ervaren, maar nu is het een groot gemis. Hoe kan dit en wat kan ik doen? …
4.129 keer bekeken