“29% van vrouwen faket orgasmes om de seks snel te beëindigen”?! 🫣 Lees hier meer 👀

Q&A seksuoloog

Vraag ’t onze seksuoloog – Q&A #13

12 oktober 2024,

geschreven door

Voorheen kon je rechtstreeks contact opnemen met mij voor al jouw vragen rondom seksualiteit. Deze vragen beantwoordde ik dan met aandacht, persoonsgericht. Ook was iedere week een ingezonden vraag het onderwerp van mijn Q&A, gegoten in een blogartikel. Dat is nu veranderd.

Je kunt nog steeds al jouw vragen insturen via dit contactformulier. Eens per maand zal ik alle vragen, voorzien van antwoord, bundelen in een verzamelblog. Uiteraard zal dit anoniem verwerkt worden. Vandaag voor jou gebundeld: Vraag ’t onze seksuoloog – Q&A verzamelblog #13.

De vragen in dit blogartikel

Q&A verzamelblog #13

1. Ik slik tamsulosine en kan geen orgasme meer krijgen. Er zijn geen prostaatklachten. Hoe kan ik deze verstoring verhelpen?

– Jannes, 88 jaar

Het is niet ongebruikelijk dat mannen op wat latere leeftijd veranderingen ervaringen op het gebied van hun seksueel functioneren. Veel mannen kunnen dit merken aan onder andere erectieproblemen, minder krachtig klaarkomen, verminderde zaadproductie of het uitblijven van een zaadlozing. Voor een deel heeft dat helaas te maken met het ouder worden: het lichaam verandert, de hormoonhuishouding verandert en dit heeft invloed op alles. Gelukkig zijn er een hoop mogelijkheden, in plaats van de aandacht te richten op wat niet (meer) kan.

Wist je dat… ook mannen in een soort ‘overgang’ komen met allerlei hormonale veranderingen op latere leeftijd?

Het middel tamsulosine wordt vaak voorgeschreven bij plas- en of prostaatklachten. Het ontspant namelijk de blaas- en bekkenbodemspieren. Dat kan een directe link zijn met de orgasmeproblemen. Door te weinig spanning op het bekken kan de gebruikelijke spanning bij seksuele opwinding niet tot een hoogtepunt komen (orgasme). 

Seksuele problemen, waaronder moeilijk of niet kunnen klaarkomen, wordt dan ook als bijwerking beschreven bij dit medicijn. Mijn advies is dan ook om met de huisarts of behandelend arts te overleggen of dit het juiste middel is. Misschien zijn er alternatieven of kan worden afgebouwd of gestopt met de medicatie.

2. Mijn man en ik zijn beiden niet dominant in bed en hebben een slecht seksleven. Hoe verbeter ik de seks met hem?

– Melanie, 33 jaar

Een goed seksleven is heel persoonlijk. Wat de één vindt bijdragen aan een spannend leven tussen de lakens, hoeft voor een ander niet te gelden. Hetzelfde geldt voor ‘dominant’ of ‘onderdanig’ zijn. Wat versta je daar zelf onder? Hoe zie je zo’n dynamiek voor je? Heeft het te maken met het nemen van initiatief? Meer vanuit jezelf bepaalde handelingen, standjes of het tempo bepalen? Het is vooral van belang dat je voor jezelf helder hebt wat een goed seksleven precies inhoudt voor jou. 

Dat jullie beiden niet dominant zijn of weinig initiatief nemen in bed, hoeft niet direct te betekenen dat het slecht is. Dus hoe ziet een geweldig seksleven er voor jou uit? En wat is daarin haalbaar voor jou? Maak je wensen, gevoelens en verlangens bespreekbaar met je man en ontdek hoe hij over jullie seksleven denkt. Wellicht ziet hij ook graag iets veranderen of heeft hij bepaalde wensen die nog niet eerder kenbaar gemaakt zijn. 

Een beter seksleven begint dus echt met weten wat je wil en dit te allen tijde communiceren naar je partner. Vergeet ook niet dat het dan een kwestie is van dingen uitproberen. Je mag best klungelen, je mag best ondervinden dat iets wel of juist niet werkt in bed. Samen maak je de seks, hoe onderdanig of dominant je ook bent in bed.

“Een beter seksleven begint met weten wat je wil en dit te allen tijde communiceren naar je partner.”

3. Ik heb steeds na anale sex last van diarree. Komt dit van een bacterie?

– Layla, 21 jaar

Diarree na anale seks kan heel goed komen doordat tijdens de seks de darmwand geprikkeld raakt. Dit kan zo stimulerend werkend dat de darmen daardoor reageren door te gaan samentrekken. Dit kan de diarree verklaren.

Het hoeft dus echt niet zo te zijn dat er sprake is van een bacterie. Als je hier informatie over opzoekt op internet kom je inderdaad veel bronnen tegen die verwijzen naar de bacterie shigella die een (ernstige) darminfectie genaamd shigellose veroorzaakt. Je herkent de infectie aan de klachten als hevige diarree, koorts en krampen. Omdat het van mens tot mens over te dragen is, kan je dit dus ook via seksueel contact oplopen, met name bij anale seks. 

Toch vermoed ik niet dat hiervan direct sprake is in jouw geval. Je merkt de diarree als ik het goed begrijp elke keer op na de daad, het is niet een continu probleem dat aanwezig is of dat specifiek na een bepaald contact heeft opgetreden, zoals ik het lees in jouw vraag.

4. Ik kan niet slapen als ik ’s avonds seksueel actief ben. Waar kan dit door komen en wat kan ik eraan doen?

– Marjon, 49 jaar

Seks wordt over het algemeen als een heel goed slaapmiddel gezien, doordat er allerlei stofjes vrijkomen die ons wat slaperig maken. Wel is het zo dat deze stofjes meer worden aangemaakt bij mannen dan bij vrouwen. Ook verschilt het per persoon hoe de hormonen na de seks (of na een orgasme) werken. Het ene hormoon werkt op een andere manier dan het andere hormoon. Prolactine is een hormoon dat vrijkomt (vooral bij mannen tijdens de zaadlozing) en maakt ons vaak slaperig. Er komen echter ook hormonen vrij zoals adrenaline, die ons juist weer scherp en alert maken, waardoor de slaap vatten lang op zich kan laten wachten.

“Er komen een hele hoop stoffen en hormonen vrij tijdens seks en bij een orgasme, die allemaal een bepaald effect op ons lichaam en brein hebben.”

Tel daarbij op dat je als vrouw van 49 mogelijk in een hormonale transitie zit, waardoor het lichaam anders werkt dan toen je wat jonger was. Ook kunnen andere factoren, zoals (onbewuste) gedachten die gelinkt zijn aan seks, schaamte, onzekerheid of angst ervoor zorgen dat je je na de seks niet ontspannen voelt om je te laten overgeven aan de slaap. Indien je druk in je hoofd bent na de seks, kan ontspanning, mindfulnessoefeningen of meditatie wellicht helpen om je brein te kalmeren zodat je klaar bent voor de nacht. 

Hormonale oorzaken zijn echter wat moeilijker te behandelen. Je zou kunnen overwegen je te laten checken op je hormoonspiegels en op basis daarvan kijken wat een gespecialiseerd (orthomoleculair) arts of therapeut hier voor aanraadt. Een andere, praktische, tip die ik je kan geven, is simpelweg seks hebben op een ander tijdstip van de dag, zodat je ’s avonds op tijd de slaap kan vatten.

Heb jij een vraag over seksualiteit die je graag aan mij wil stellen? Vul dan dit contactformulier in en wie weet beantwoord ik jouw vraag in een volgend Q&A-artikel op ons online magazine. Uiteraard is dit anoniem.
Wegens privacyredenen zijn de namen in dit artikel aangepast.

Geschreven door

Talitha

Seksuoloog
Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. “Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten