Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

“Wat is eigenlijk ‘normaal’ masturberen?”

13 mei 2023,

geschreven door

Beste Talitha, sinds een tijdje ben ik mezelf steeds meer gaan ontdekken door te gaan masturberen. Ik moet er nog mijn weg in vinden. Soms voelt het lekker, soms ook niet. Toch blijf ik wel nieuwsgierig naar zelfbevrediging. Ik ben alleen benieuwd wat wel en niet normaal is op dit gebied. Hoe vaak is normaal en moet ik me schamen omdat ik tijdens het masturberen mijn eigen, misschien wel rare, fantasieën gebruik?

– Charlotte, 18 jaar

Beste Charlotte,

Laat ik voorop stellen dat masturberen een heel normaal en gezond onderdeel is van onze seksuele identiteit, expressie en zelfontplooiing. Masturbatie leidt vaak tot gevoelens van ontspanning, genot en kan zelfs verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Hoewel er nog steeds veel taboe en schaamte rondom masturbatie heerst, is het belangrijk om te onthouden dat het een natuurlijke en normale activiteit is die mensen van alle geslachten en leeftijden doen.

Feit! Naar schatting doet 95% van de mannen aan masturberen, en 80% van de vrouwen.

Masturberen begint soms al op jonge leeftijd. Voor velen maakt dit deel uit van een gezonde seksuele ontwikkeling. Gemiddeld lijken de meesten rond 12 jaar te beginnen met zelfbevrediging, maar het stimuleren van de geslachtsdelen vindt vaak ook al voor die leeftijd plaats. Soms merken kinderen dat wrijving tegen de erogene zones lekker en plezierig voelt, maar ze linken het nog niet aan ‘seksualiteit’. Dit besef komt pas rond het intreden van de puberteit. Jongens zijn gemiddeld daarin wat eerder dan meisjes.

Hoe vaak is normaal om te masturberen?

Er bestaat niet zoiets als een normale frequentie van masturberen is. Sommige mensen masturberen elke dag, terwijl anderen het minder vaak doen. In de meeste gevallen is dat allemaal prima, zolang je masturbeert om de juiste redenen. In sommige gevallen is (veel) masturberen echter minder gezond:

  • Wanneer je jezelf bevredigt om je fijner te voelen bij klachten als depressie en somberheid;
  • Als masturberen jouw dagelijkse leven in negatieve zin beïnvloedt. Bijvoorbeeld doordat je relatie, sociale leven en/of werk eronder beginnen te leiden;
  • Bij het ontstaan van genitale wondjes door het excessief masturberen;
  • Als je merkt dat je wil stoppen of minderen met zelfbevrediging maar merkt dat dit niet lukt.

How to… genieten van solo seks!

Masturberen is vaak dé manier om te beginnen met je (eindeloze) ontdekkingsreis van je eigen seksuele wensen, grenzen, fantasieën, gevoelens en voorkeuren. Gaandeweg leer je wat wel en niet lekker of prikkelend is, wat voor jou wel en niet werkt en op welke manieren jij maximaal genot kan bereiken. Hoe je dit doet, is helemaal aan jou. Zoveel mensen, zoveel wensen, zeggen we. Dat betekent dus dat het ieder voor zich is om te voelen waar hij of zij opgewonden van raakt. Iedereen heeft ook zijn of haar eigen, unieke fantasieën. Daarbij is niets gek of raar: een fantasie is enkel een ‘mentaal beeld’. Omdat het in je hoofd afspeelt kan het daadwerkelijk alles omvatten: een fantasie hebben is niet erg of schadelijk. Het is belangrijk om te onthouden dat masturberen een natuurlijke en gezonde activiteit is en dat het geen reden tot schuldgevoelens of schaamte hoeft te zijn.

Wist je dat… veel mensen opgewonden raken van de meest uiteenlopende fantasieën, maar dat het daadwerkelijk uitvoeren van je fantasie voor velen minder prikkelend is?

Het gebruik van speeltjes tijdens het masturberen

Optimaal genieten van jouw sessie soloseks, betekent in de eerste plaats dat jij je in een prettige, comfortabele omgeving bevindt. Dit kan bijvoorbeeld in je slaapkamer met fijne sfeerverlichting zijn, of in een warm bad. Waar je je ook bevindt, maak het jezelf veilig, comfortabel en vertrouwd. Neem je tijd ervoor: goede ontspanning is essentieel. Het is geen race om zo snel mogelijk je hoogtepunt te bereiken en het af te ronden.

Feit! Ook voor mannen is het assortiment aan seksspeeltjes breed. Naast de masturbator zijn ook steeds meer speeltjes als prostaatstimulators en autoblow speeltjes in trek.

Om jouw seksuele plezier tot een hoger niveau te tillen, kan je eventueel gebruik maken van seksspeeltjes. De wereld der sextoys is echter onwijs groot. Er zijn zoveel soorten speeltjes in verschillende kleuren, standen, vormen en maten te vinden. Neem daarom voldoende tijd om bij interesse hierin te duiken en te ontdekken waar je wel en niet warm van wordt. Enige kennis over welke erogene spots bij jou gevoelig zijn, kan nuttig zijn. Op basis daarvan kan je uitwijken naar gerichte seksspeeltjes, zoals een luchtdrukvibrator, clitorisspeeltjes, een g-spot stimulator of een speeltje voor dubbele stimulatie.

Masturberen is normaal en gezond

Kortom, over het algemeen is masturberen een volkomen normaal en gezond natuurlijk gebeuren. Je leert je lichaam beter kennen, ontdekt wat wel en niet fijn werkt op seksueel vlak en helpt je om (later) met een eventuele partner beter aan te geven wat je wel en niet wil in bed. Hoe je ook geniet van selfpleasure, met of zonder speeltjes, met jouw eigen fantasieën: zolang jij je er prettig en comfortabel bij voelt, het jou en/of anderen niet schaadt, is het vooral iets om van te blijven genieten.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

1 reactie

  1. 10jaar single geweest en dat steeds blijven doen ook, heb nu partner en sinds dan geef ik daar cijfer aan, 13 14, laatst bij hem zelfs een 14 ziekenhuis ook gedaan na mijn craniotomie week erna liep ik al in de gang het effect van natuurlijke endorfines dopamine en nog zoveel meer de luxe ook van 1 persoonskamer met vriend toen ook aan telefoonseks gedaan zalig even van de wereld weg zijn een beertje mastuur, mijn bmke zegt hij steeds,we communiceren ook zeer vlot op dat vlak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, soms heb ik tijdens de seks last van vaginale scheten. Ik vind dit zó gênant, dat ik merk dat ik daarom het lastig vind mezelf open te stellen voor een nieuwe (seksuele) partner. Hoe komt dit toch? Is er iets mis met mij? Wat kan ik…
11.959 keer bekeken