NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

“Ik kan niet klaarkomen tijdens seks, enkel door masturbatie. Help!”

23 februari 2019,

geschreven door

Beste Talitha, lange tijd was ik vrijgezel. Ik heb altijd al veel aan masturbatie gedaan, waarbij ik makkelijk tot een orgasme kon komen. Nu heb ik een vriendin en merk ik dat ik een probleem heb: ik kan niet klaarkomen tijdens de seks met haar. Het lukt mij alleen als ik masturbeer. Dit lijkt me niet normaal… Hoe kan dit en wat kan ik doen om het te op te lossen?

– Danny

Beste Danny,

Niet kunnen klaarkomen tijdens de seks is een veelvoorkomend probleem. Niet alleen veel vrouwen hebben daar last van, ook mannen kunnen er mee te maken krijgen. Ik zal je uitleggen hoe dat komt en wat je daaraan kan doen.

Masturberen en gewenning

Voor veruit de meesten van ons is masturberen volkomen normaal. Niet alleen vrijgezelle mensen bevredigen zich regelmatig met solo-seks, ook in relaties komt masturbatie regelmatig voor. En daar is natuurlijk niets mis mee. In principe bestaat er ook niet zoiets als ’te vaak’ of ‘veel’ masturberen. De een doet het vaker dan de ander, en zolang je er plezier aan beleeft en het doet vanuit seksueel plezier, is er niets aan de hand.

Hoewel aan masturberen een hoop voordelen kleven, is er ook een keerzijde. Zo kan regelmatig masturberen inderdaad leiden tot orgasme problemen. Iemand die vaak heeft gemasturbeerd, kan gewend raken aan één bepaalde soort stimulatie, namelijk de manier waarop hij of zij zichzelf bevredigt.

“Seks met een partner is op verschillende vlakken heel anders dan zelfbevrediging.”

Orgasme problemen ten gevolge van masturberen

Regelmatig masturberen zorgt ervoor dat je leert wat je fijn en lekker vindt. Hartstikke goed! Op den duur weet je precies wat je nodig hebt om tot een orgasme te komen. Het gevolg is dat je jezelf een manier kan aanleren, waarin je – al dan niet vlot – jezelf tot dit hoogtepunt kan brengen.

Bij ieder orgasme komt een stofje, genaamd dopamine vrij. Dit stofje geeft je een gelukzalig gevoel. Met andere woorden: het is een beloning voor de manier waarop jij jezelf hebt gestimuleerd. Hoe vaker je op deze manier beloond wordt, hoe sterker dit patroon van stimuleren en belonen ontstaat. Kortom: er ontstaat een patroon van herhaling en gewenning.

orgasme

Masturberen is anders dan seks met een partner

Seks met een partner is echter heel anders dan zelfbevrediging. De manier van stimuleren, de mentale gevoelens en gedachten die je erbij hebt en de handelingen: het is gewoon anders dan ‘even makkelijk masturberen totdat je klaarkomt.’ Omdat de seks met een partner anders is dan wat je met masturberen bent gewend, wijkt het af van het je standaard seksuele repertoire. Niet klaarkomen tijdens de seks is daar een gevolg van.

Niet klaarkomen tijdens de seks: andere oorzaken

  • Te weinig wrijving tijdens de penetratie
  • Prestatiedruk en faalangst
  • Te veel onrust of gedachten tijdens de seks

Dit kan je doen als je niet kan klaarkomen

Neem de tijd om seks met je partner te (her)ontdekken

Seks met een (nieuwe) partner is altijd ontdekken, na een periode van voornamelijk masturberen. Neem vooral de tijd om te wennen aan deze manier van stimuleren. Veel mensen denken en verwachten dat seks met een nieuwe partner direct geweldig moet zijn. Het is echter helemaal niet erg om eerst samen te ontdekken wat voor jullie beiden wel en niet werkt. Ga samen die ontdekkingsreis aan en leer je eigen lichaam op een nieuwe manier ontdekken, bijvoorbeeld door te experimenteren met verschillende seksposities, een uitgebreid voorspel of seksspeeltjes.

Tip! probeer eens speciale streeloefeningen, samen met je partner. Deze oefeningen zijn erop gericht om je volledig te focussen op het seksueel plezier bij verschillende aanrakingen.

Overige tips bij niet kunnen klaarkomen tijdens de seks

  • Varieer in tempo van penetreren. Langzaam penetreren zorgt voor meer gevoeligheid bij de eikel.
  • Train de PC-spier, de belangrijkste bekkenbodemspier bij de man. Deze spier controleert onder andere de erectie en orgasme. Bij een sterk getrainde bekkenbodemspier kan meer spanning op het bekken zetten, waardoor het orgasme makkelijker wordt bereikt en tevens krachtiger aanvoelt.
  • Doe aan een uitgebreid voorspel, waarbij je jezelf durft te laten gaan bij je partner. Geef aan wat je lekker vindt en bouw de spanning op, zodat het hoogtepunt makkelijker bereikt kan worden als jullie eenmaal overgaan tot penetratie.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, hoewel mijn vriendin en ik dol op elkaar zijn, hebben we nooit seks. In het begin van onze relatie hadden we wel regelmatig seks, maar al gauw werd dat minder, tot we nu op het punt gekomen zijn dat we nooit seks hebben. We hebben een…
3.146 keer bekeken