door seksuoloog Talitha

PC-spier trainen? Kegeloefeningen voor mannen

21 juli 2023

Wil jij nog meer van de seks gaan genieten? Leer Kegeloefeningen en neem controle over je bekkenbodemspieren! Vaak wordt gedacht dat deze oefeningen alleen goed werken voor vrouwen, maar niks is minder waar. Ook mannen kunnen allerlei voordelen halen uit het trainen van hun bekkenbodem. De belangrijkste bekkenbodemspier is de PC-spier. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je deze sterker maakt!

Inhoud van dit artikel

De PC-spier: de belangrijkste bekkenbodemspier van mannen

De bekkenbodemspieren zijn een spiergroep die in het bekken van zowel mannen als vrouwen ligt. Dit loopt vanaf het stuitje richting het schaambeen. Zo vormt het een soort ‘hangmat’. Deze hangmat ondersteunt alle bekkenorganen, zoals de baarmoeder, blaas en darmen.

Bij mannen is de pubococcygeus spier (PC-spier) de belangrijkste bekkenbodemspier. Deze spier controleert onder andere de urinestroom en het orgasme. Het sterker maken van deze spier kan dus voordelen hebben op seksueel vlak.

bekkenbodemspieren

Waar zit de PC-spier?

Om hem te kunnen trainen, moet je natuurlijk wel eerst weten waar de PC-spier zit. Deze spier is eigenlijk dezelfde spier die verantwoordelijk is voor het ophouden van urine. Dus als je doet alsof je je plas ophoudt, kan je het aan- en ontspannen van deze spier voelen.

“Doe alsof je jouw urine probeert op te houden. De spier die je nu aanspant is de PC-spier.”

Voordelen van een goedgetrainde PC-spier

 • Controle krijgen over het orgasme, waaronder het orgasme uitstellen
 • Het orgasme heftiger beleven
 • De urine en ontlasting kunnen volledig worden ontlast
 • De erectie kan harder worden

Controle krijgen over het orgasme

Het orgasme is lichamelijk gezien niets meer dat het samentrekken van verschillende spieren, waaronder de bekkenbodemspieren. Dit samentrekken ontstaat door de spanning die op de spieren staat. Hoe meer de spanning toeneemt, hoe sneller je klaarkomt. Soms neemt de spanning zo gauw toe, dat dit leidt tot vroegtijdig klaarkomen. Ontspanning van de spieren is dus nodig om het orgasme uit te stellen. Door middel van Kegeloefeningen, krijg je controle over het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren.

Het orgasme intenser beleven

Hoe meer spanning op de bekkenbodemspieren staat, hoe krachtiger het orgasme zal zijn. Een krachtig orgasme is vaak het resultaat van een langere controle over de spierspanning. Hoe vaker je het orgasme uitstelt, hoe meer de spanning wil gaan toenemen. Als je dan uiteindelijk klaarkomt, zal de spanning zo groot zijn dat het orgasme als krachtiger wordt beleefd.

Een hardere erectie

Naast de PC-spier is ook een andere bekkenbodemspier belangrijk voor het seksueel functioneren van de man: de bulbocavernosus spier (zie plaatje). Deze spier is verantwoordelijk voor de bloedtoevoer naar de penisschacht. Hoe krachtiger deze spier getraind is, hoe meer bloed naar de schacht kan stromen. Dit leidt tot een stevigere erectie.

PC-spier oefeningen

Bekkenbodem oefeningen voor mannen

Kegel oefening 1: aan- en ontspannen van de PC-spier

Heb je de PC-spier kunnen vinden? Oefen dan met het aan- en ontspannen ervan. Span de spier aan voor 5 seconden, om vervolgens te ontspannen. Doe dit 20 tot 30 keer achter elkaar en herhaal deze routine drie keer per dag (bijvoorbeeld ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds). Merk je al gauw verbetering? Breid dan het aantal aanspanningen en de aanspantijd uit.

Tip! Je kan ook een app gebruiken die jou begeleidt bij het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Een handige app is Kegel Trainer

Voor deze oefening is het niet nodig om in een speciale houding te zitten, liggen of staan. Je kan deze oefening te allen tijde, waar je maar bent, uitvoeren.

Kegel oefening 2: de Brug

Ga op je rug liggen en plaats je hielen zo dicht mogelijk bij je billen. Span vervolgens een aantal keren de PC-spier aan, zoals beschreven in oefening 1. Breid vervolgens de oefening verder uit door je bekken omhoog te duwen. Je komt nu in een ‘brugstand’. Probeer ook hierbij de bekkenbodemspieren goed aan te spannen. Houd de brugstand 10 seconden vast en zak daarna langzaam terug naar beneden. Herhaal deze routine 10 keer.

Wil je meer uitdaging? Plaats dan een voorwerp tussen je knieën, zoals een bal of een kussen. Je traint de bekkenbodemspieren extra door tijdens de oefening de knieën naar elkaar toe te knijpen.

Welke oefeningen kan ik nog meer doen?

 • Squats
 • Lunges
 • Heupstoten

Bekkenbodemspieren trainen met anaal kralen

Ook de anus maakt onderdeel uit van het totale gebied waarin de bekkenbodemspieren zich bevinden. Bij het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren gaat ook de kringspier aan- en ontspannen. Bekkenbodem oefeningen hebben dus ook betrekking op de anus. Door middel van anaal balletjes, kan dit extra getraind worden.

Hoe train jij het liefst jouw PC-spier?

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

13 reacties op PC-spier trainen? Kegeloefeningen voor mannen

 • Ik ben een man 66j en heb zowat vann alles geprobeerd maar kom heel moeilijk tot een volledige erectie zelfs me viagra mijn partner laat duidelijk zien dat dit een erstig probleem is in onze relatie. Help wat kan ik hier aan doen ?

  • Hi Marcky,
   Alvorens met een oplossing te komen, is het belangrijk om na te gaan wat de oorzaak van jouw erectieprobleem is. Dit kan psychisch maar ook lichamelijk van aard zijn. Merk je bijvoorbeeld dat je ochtenderecties hebt? En wordt de penis (volledig) stijf bij het masturberen? Indien de erecties ook in de ochtend en bij masturbatie uitblijven, duidt dit op een lichamelijk oorzaak. Ik raad je aan om dit met je huisarts te bespreken.

   Voor meer informatie over erectieproblemen, kan je ook het volgende artikel eens lezen: “Ik heb een erectiestoornis. Help!”

  • Hey Mattias,
   Over dit onderwerp hebben wij al enkele blogs geschreven. Je kunt het woord “vroegtijdig” als zoekterm gebruiken in onze zoekbalk, maar in deze blog geven wij ook gedetailleerd informatie over hoe je dit kunt uitstellen.

 • De aard en kwaliteit, – is mate van intimiteit -, van de relatie verhouden zich 1:1 met het erectievermogen van de, – gezonde -, oudere man. (> 50 jaar)
  Als 75 jarige en nagenoeg dagelijks, – kort nadat we ontwaken -, intens seksueel actief, ben ik een gelukkige erectieervaring deskundige. Vandaar het volgende:

  Wanneer de aard van de relatie er een is van ontspannen vertrouwelijkheid dan kunnen en willen de partners elkaar knuffelen, strelen en masseren. Hij, streelt en masseert vooral haar borsten, hals, rug en billen. Zij, streelt zijn pirineum, scrotum, en eikel, terwijl met haar andere hand zijn penis wordt gemasseerd.
  Wanneer beiden zich hiermee op het liefkozen van elkaar richten kan een erectie van het “te bereiken doel” overgaan in een “zeer gewaardeerd bijverschijnsel”, dat al dan niet, – en in dankbaarheid -, ten volle wordt benut.

  Van belang daarbij is het ejaculeren te miniseren, of beter nog; te vermijden. Dit laatste omdat daardoor zijn betrokkenheid en bereidheid tot intimiteit maximaal blijft en deze niet verslapt. Begrijp dat dit het erectievermogen positief beinvloedt.

 • Hoi,

  Waar ligt het aan?

  Ik heb geen klagen met sex mijn penis is 21 cm als ik klaar kom blijft die hard en ben ik nog steeds geil. vaak hou ik het lang vol en laat ik de vrouwen klaar komen meerdere keren. Maar heb soms periodes dan is die heel gevoelig denk ik veel aan sex en heb ik veel momenten dat die stijf is ben ik zo geil dat ik heel snel klaarkom. Hoe kan dat? En wat kan je gebruiken om dat dor momenten niet te krijgen?

 • Hoi Talitha, ik zie dat je due balletjes kan gebruiken om de pcspier extra te trainen. Maar het is nog onduidelijk voor mij hoe dit te trainen. Moet je ze gewoon inhouden voor een halfuur bijvoorbeeld? Groet, J

  • Hallo Johan,

   Net als met vagina balletjes, kan je de anaal balletjes een tijdje proberen in te houden. In het begin zal dit minder lang lukken dan wanneer je wat meer hebt geoefend. Je kunt eerst misschien een kwartiertje proberen en wanneer dat je goed afgaat, overgaan naar een half uur?

 • Mijn probleem ligt bij klaarkomen tijdens de daad.
  Is daar een speciale techniek voor?
  Het lukt me niet zonder te masturberen tot het punt van bijna komen en hem dan in de vagina te steken om vervolgens klaar te komen.

 • Ik ben vandaag gestart met de kegel app en heb hem ingesteld op 3 sessies per dag
  In de hoop dat mijn erectie probleem daar een boost van krijgt .
  Moet wel nog werken aan mjjn zelf beeld want dat heef een vlinke deuk

  • Beste Swen,
   Veel succes met de kegeloefeningen! Hopelijk heb je er veel baat bij. Grote kans dat jouw zelfzekerheid wat meer terugkomt als de erectieproblemen minder worden 🙂

 • Het kan ook helemaal anders. Ik ben een man van 66 en heb daar beneden volledig onder controle. Ik kan klaarkomen wanneer ik wil. Dat kan binnen een paar seconden. Zonder aanraking, erectie en ejaculatie. Tegenwoordig kom ik gemiddeld minstens 15 keer op een dag. Mijn record is 266 keer binnen 24 uur. Dat was wel met hulpjes van Easy Toys. Ik kan als ik wil, zelf bepalen met welke spieren ik klaarkom. Zelfs alleen via mijn ballen. Als ik wil, kan ik het minuten laten aanhouden. Als je het goed onder controle hebt, dat gaat het trapsgewijs. Van rustig naar keihard weer laten afzakken en weer de trap op laten gaan. Dit alles droog, dus zonder ejaculatie. Maar ik kan ook wel “normaal” klaarkomen,maar dan net als iedere man, niet in aantallen, maar wel weer gecontroleerd. Het zal wel een geg verhaal zijn, maar niets gelogen.
  Groet Theo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid