Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Ik heb een erectiestoornis. Wat nu?”

10 oktober 2020,

geschreven door

Beste Talitha, al een tijd heb ik een erectiestoornis. Het lukte me niet om seks te hebben, omdat mijn penis niet stijf bleef. Ik zit hier zo mee, dat ik seks nu voorlopig vermijd. Het lukt namelijk toch niet. Hoe kan dit en wat kan ik doen?

– Jochem

Beste Jochem,

Wat vervelend dat je problemen ervaart met je erectie. Een erectieprobleem komt vaak voor, kan verschillende oorzaken hebben en in de meeste gevallen ook goed worden aangepakt. Ik zal je hier wat meer over uitleggen.

Het ontbreken of verliezen van de erectie

Een erectieprobleem, of impotentie, is een veelvoorkomend probleem. Veel mannen krijgen er wel eens mee te maken: de penis niet stijf krijgen of stijf houden. Bij sommige mannen komt dit zo vaak voor, dat het een serieus probleem gaat vormen: een erectiestoornis.

Feit! Ongeveer 25% van de mannen tot middelbare leeftijd heeft wel eens problemen gehad met het krijgen of behouden van een erectie.

Een erectieprobleem vaststellen

Om een erectieprobleem vast te stellen, is het belangrijk om eerst wat meer duidelijkheid te krijgen over de situatie. Belangrijke vragen die je daarbij kan stellen zijn:

 • Sinds wanneer is er sprake van het probleem?
 • Onder welke omstandigheden wordt het probleem opgemerkt? Tijdens seks met een partner? Ook tijdens masturbatie?
 • Er is sprake van nachtelijke en ochtenderecties?
 • Waardoor raak jij opgewonden? En waardoor blijf jij opgewonden?
 • Is de manier van vrijen stimulerend genoeg voor jou?
 • Wat gebeurt er na het verliezen van de erectie? Hoe reageert jouw (eventuele) partner?

Mogelijke oorzaken van een erectiestoornis

Is er sprake van goedwerkende nachtelijke en ochtenderecties? Zo ja, dan werkt de penis lichamelijk gezien naar behoren. Er zal dan eerder sprake zijn van een psychische oorzaak. Ook wanneer er geen problemen worden ondervonden tijdens het masturberen, zal de oorzaak psychisch van aard zijn.

Lichamelijke oorzaken

 • Hart- en vaataandoeningen en bijbehorende medicatie
 • Diabetes
 • Overgewicht
 • Ontregelde hormoonhuishouding, bijvoorbeeld ten gevolge van problemen aan de prostaat, nieren, lever
 • Letsel van de bekken, blaas, ruggengraat of penis

Psychische oorzaken

Een erectieprobleem heeft in veel gevallen een psychische oorzaak. Faalangst, prestatiedruk en het gevoel van onmacht zijn de meest voorkomende oorzaken. Ook stress, een negatief zelfbeeld of een negatieve wisselwerking in de relatie kan leiden tot impotentie.

Vaak is het een vicieuze cirkel. Als iemand erg gefocust is op het stijf worden of blijven van de penis, is er (onbewust) een angst om te falen. Doordat de aandacht op het krijgen (of houden) van een goede erectie ligt, neemt de opwinding juist af. Vervolgens blijft/wordt de penis slap door deze verminderde opwinding. Dit bevestigt dan weer het gevoel van falen.

Een volgende keer kan daardoor de focus nog meer op de erectie gaan liggen, met wederom een verminderde opwinding als gevolg. Juist dit patroon houdt het probleem in stand, waardoor je de neiging hebt om uiteindelijk seks te gaan vermijden.

erectiestoornis

Hoe los je een erectiestoornis op?

Wat betekent een goedwerkende erectie voor jou? Wanneer de focus voornamelijk ligt op een harde en blijvende erectie, kan dit juist averechts werken. Zeker als dit beeld een belangrijk kenmerk is van jouw seksualiteit. Sta hier even bij stil, voordat je overgaat op de volgende stappen.

Stap 1: Het komen en gaan van de erectie

Oefen eerst solo met het ‘komen en gaan’ van jouw erectie. Verken je lichaam en je penis, door het aan te raken en bewust te worden van deze aanraking. Sta stil bij wat je voelt en welke gedachten daarbij vrij komen. Hoe is deze aanraking voor jou?

Het gaat nog niet om het krijgen van een erectie, maar om bewustwording. Raak je toch opgewonden? Laat de erectie dan komen en wees niet bang om hem ook weer te laten gaan.

Het laten gaan van de erectie, om deze vervolgens weer terug te laten komen, zorgt voor het verhogen van het zelfvertrouwen.

Stap 2: Oefenen met een partner

Als je meer controle krijgt over je erectie, kan het worden uitgebreid om bovenstaande stap samen met een partner uit te voeren. Laat je partner spelen met jouw opwinding. Houd ook hierbij de aandacht op wat je voelt, zonder teveel de focus te leggen op de erectie. Geslachtsgemeenschap is hierbij nog niet de bedoeling.

Stap 3: Oefenen met geslachtsgemeenschap

Gaan bovenstaande stappen goed? Dan wordt het tijd om het uit te breiden naar geslachtsgemeenschap. Oefen eerst met een aanraking van de eikel met de vagina- of anusopening van je partner. Breng daarna de penis voorzichtig in. Naarmate dit goed gaat kan de tijd waarin de penis in de vagina zit, worden opgevoerd.

Tip! Sekspositie ‘de Cowgirl‘ (vrouw boven) is een goede positie om mee te beginnen, omdat je dan de focus op jouw eigen plezier kan leggen. Voor homoseksuele koppels is de zijwaartse positie (‘lepeltje-lepeltje’) geschikt.

Tijdens het oefenen kan de erectie regelmatig voortijdig verslappen. Dit is niet erg: dit hoeft niet het einde van de vrijpartij te zijn.

Overige hulpmiddelen bij een erectiestoornis

 • Gebruik een penisring om het bloed in de zwellichamen te houden.
 • Een penis- of vacuümpomp is geschikt om een erectie te verkrijgen.
 • Een penissleeve of holle voorbindpenis zijn hulpstukken die om de penis worden geschoven, zodat deze langer of dikker wordt.
 • Medicatie: dit werkt meestal alleen bij voldoende subjectieve opwinding. Overleg altijd eerst met je arts, voordat je overgaat op deze middelen.

Zorg voor de juiste stimulatie

Vergeet niet dat de juiste stimulatie ook van belang is. Zeker als je tijdens het masturberen geen erectieproblemen ondervindt, is het goed om te weten dat seks met een partner anders kan aanvoelen. Onderzoek gerust verschillende manieren tijdens het vrijen om te bepalen of de seks stimulerend genoeg is. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te experimenteren met verschillende seksstandjes of gebruik te maken van een seksspeeltje of stimulerend glijmiddel.

Extra tip! Het versterken van je PC-spier (bekkenbodemspieren), door middel van kegeloefeningen, kan ook bevorderlijk zijn voor de erectie.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

19 reacties

 1. Hallo
  Ben geopereerd aan prostaat en die is nu weg (kanker).
  Heb voorheen altijd veel met seks gedaan. Nu knap ik weer wat op en m’n penis komt soms half overeind. Maar m’n geile gevoelens mis ik. Ik kan moeilijk klaarkomen. Aftrekken lukt soms goed maar na heel lang rukken. Neuken nog niet gelukt maar ik ga nu wel een penispomp bestellen.
  Wat moet ik doen om goed geil te worden om te beter te kunnen aftrekken?

 2. Ik heb een kleine penis én krijg geen erectie meer wat kan ik doen .
  Geleidelijk aan is dat gekomen . Ik heb nou LiBiDo pillen man om te proberen maar nog geen resultaat ?

  1. Hoi Critty,

   Afhankelijk van het soort erectieprobleem is het zeker mogelijk om te kunnen klaarkomen. Bij veel mannen is er sprake van een erectieprobleem wanneer het seks met een partner betreft of in het bijzijn van hun partner. Tijdens het masturberen of ’s nachts/bij het ontwaken wordt de penis dan wel stijf. De oorzaak van zo’n probleem is dan psychologisch van aard, en strikt gezien werkt de penis (en ook het klaarkomen) dan gewoon naar behoren.
   Ook bij sommige lichamelijke oorzaken kan het voorkomen dat de penis niet volledig stijf wordt, maar dat een man wél in staat is te ejaculeren.

  1. Hi Marcin,

   have you ever tried a cock ring? you attach the ring to the base of your penis (when flaccid!) and ensures that the blood in the cavernous bodies cannot flow away, making it easier to maintain a firm erection. A cock ring can also help delay orgasm. Who knows, this might already solve your problem!

 3. De reden waarom veel mensen nog steeds denken dat ED een psychologisch iets is, is omdat mannen niet graag over dit probleem praten. Voor hen is het taboe en het werkt ontmoedigend. Dus ik ben blij om te zeggen dat ik weer actief ben als een man dankzij een kruidenremedie.

 4. Goededag Talitha,

  ik was deze blog aan het lezen en zag wat herkenning in het probleem. Nu wilde ik wat advies vragen met betrekking tot mijn situatie.

  Ik ben 31 jaar en al een jaar of 4 heb ik moeite om een erectie te krijgen in het gezelschap van een vrouw. Of als ik me aangetrokken voel tot een vrouw gebeurd er ook niks. zeker als ik dan zenuwachtig word word het all helemaal moeilijk. dit heeft best wel voor het verlies van zelfvertrouwen in mijzelf maar ook mijn ex-vrouw geleid. voorheen was een goede pijpbeurt al genoeg om me hard te maken. Het rare is dat ik als ik me zelf help of een goede mastrubatie sessie heb er niks aan de hand is. Deze situatie heeft mij best wel verlegen gemaakt naar het zoeken van vrouwelijk contact. Nu heb ik weer een nieuwe vriendin alleen zijn nog niet bij het punt gekomen en het maakt me best wel bezorgt.. nu wilde ik wat advies hier over vragen. kan het komen dat ik teveel gemasturbeerd heb or dat er iets mis is met mij.. u mag mij ook per email beantwoorden \

  1. Dag Jordi,

   Problemen met het krijgen van een erectie in het bijzijn van een partner duidt meestal op een psychologische oorzaak. Vaak heeft het gevoel ’te moeten presteren’ (in de vorm van het krijgen van een erectie) tot gevolg dat je druk gaat voelen. Hoe meer je bezig bent met het krijgen van erectie, hoe minder je eigenlijk bezig bent met datgene waar het echt om gaat: de seksuele opwinding. Kortom: prestatiedruk zorgt er voor dat de erectie juist uitblijft. Wanneer dit patroon zich blijft herhalen, ontstaat er een cyclyus van prestatiedruk en faalangst. Probeer in dit geval je vooral te blijven focussen op het seksuele plezier en richt je op de dingen die je lekker en opwindend vindt. Dan komt die erectie vanzelf weer, want lichamelijk gezien werkt jouw penis en de bloedtoevoer ernaartoe naar behoren 🙂

 5. Ik ben Ad en heb na een prostaat operatie en blaaskanker die gelukkig goed genezen is problemen met m’n erectie en geen externe zaadlozing meer helaas. Wel hebben mijn vriendin en ik een zeer heftige relatie waarbij mijn vriendin heftig kan squirted. Daarom is het jammer dat wij na hevige vrijpartijen het niet helemaal af kunnen maken. Zij wil graag dat ik haar penetreer na onze vrij partij om dat mijn penis niet meer hard genoeg is dat jammer genoeg niet meer mogelijk. Wij zouden het beide graag goed af willen maken. Onze leef tijden 77 en 75 jaar en beide nog zeer heftig.
  Is er voor ons nog hoop.😂

  1. Beste Ad,

   Naarmate wij ouder worden krijgen we te maken met onder andere ziekten en lichamelijke veranderingen, die soms een behoorlijke impact kunnen hebben op de seksualiteit. Fijn om te lezen dat jij goed hersteld bent na een prostaatoperatie en blaaskanker. Erectieproblemen en/of moeite met de zaadlozing zijn echter veel gehoorde gevolgen van dergelijke ingrepen/ziekten. Ik snap heel goed dat jullie dan graag op zoek zijn naar manieren om nog maximaal mogelijk te kunnen genieten van elkaar in de slaapkamer. De erectie zou mogelijk verkregen kunnen worden door middel van een penispomp. Dit is een koker-vormig hulpmiddel dat je over de schacht van de penis schuift. Door middel van een pompsysteem kan je de penis vacuum pompen: er wordt bloed in de zwellichamen van de penis gestuwd, waardoor de penis hard wordt. Vervolgens kan je een penisring over de schacht schuiven, tot aan de basis van je penis. Deze ring zorgt ervoor dat het bloed in de zwellichamen niet zo makkelijk weer wegstroomt, waardoor de penis langere tijd in erectie blijft. Wellicht biedt dit voor jullie een uitkomst en maakt dit penetratie (weer) mogelijk 🙂

 6. Ja, het is vervelend als de erectie niet (optimaal) werkt / reageert. Zelf heb ik daar weinig last van, mogelijk omdat het komt door (veel) minder spanning. Want als je vind dat het persee moet, dan gaat dat vooraf al niet (erg) goed.

  Je kan het ook proberen om vooraf eerst de penis rustig ca. tien minuten te masseren, kijken hoe de penis dan reageert. Doe het wel in een stille / rustige omgeving om zo je concentratie niet af te laten lijden.

 7. Jij snapt het precies. Jij bent wel goed Talitha ik heb het ongeveer het zelfde. Ik ben nu jaar van de drank af ik heb een jaar geen sex gehad niet met een dame hij kwam niet meer omhoog. Maar het aparte is. Ik ben geen homo hoor maar ik heb het wel met een man gedaan maar dat ging goed. Hoe kan dat?ik hou van sex erg van sex.maar ik hou van vrouwen. Maar ik durf zo niet met een dame een relatie aangaan.

  1. Dag Ronald,

   Moeite met klaarkomen in het bijzijn van vrouwen kan voor jou wellicht het gevolg zijn van het ervaren van prestatiedruk en/of faalangst. Veel mannen kunnen (onbewust) de druk voelen zo goed mogelijk te presteren in bed. Dat betekent voor veel mannen een (langdurige) goedwerkende erectie, met het orgasme als spetterend hoogtepunt. Dit beeld van ‘succesvolle seks’ kan nogal wat druk opleveren, waardoor de focus teveel verplaatst naar het verkrijgen van een goede erectie. Het gevolg is dan dat de opwinding juist vermindert, waardoor het krijgen of behouden van een erectie lastig kan zijn.
   Bij mannen ervaar je wellicht minder die ‘bewijsdrang’ of prestatiedruk, waardoor de erectie behouden blijft.

 8. Ik heb ook een erectie stoornis.
  gellukig is er veel aan te doen.
  Los van de goede adviezen van Talitha raad ik echt speeltjes aan.
  En zeker een penis pomp.
  Gebruik het nu enkele weken en ik merk het effect.

  Vervelend maar wel veel aan te doen, liefs, Wolter

  1. Fijn om te horen dat de penispomp bevalt, Wolter! Ook met een erectiestoornis zijn er nog voldoende manieren om van seks te genieten. Zeker geen reden om de moed op te geven. Goed om te lezen dat jij dat ook zeker niet doet!

 9. Beste mevrouw

  Ik ben 19 jaar en heb zeker al 5 maanden een probleem met het krijgen van een erectie. ik heb een lange tijd veel filmpjes gekeken en op een geven moment werd hij niet helemaal hard meer. Soms wordt hij wel helemaal hard maar meeste van de keren niet ik ben al geminderd met kijken van filmpjes maar het helpt maar niet. Ik heb volgens mij te weinig libido of iets want ik heb ook geen zin meer. Wat moet ik doen ?

  1. Hoi Anoniem,

   Vervelend dat je een probleem ervaart met het krijgen/behouden van je erectie. Het kijken naar porno filmpjes kan inderdaad invloed hebben op de (on)mogelijkheid tot het krijgen van een erectie. Merk je dat er nog wel sprake is van nachtelijke en/of ochtenderecties?
   Ik adviseer je voor nu eerst om eens te ontdekken wat je lichaam doet als je helemaal geen filmpjes meer kijkt. Mogelijk duurt het even voordat de erectie terugkomt, maar je brein heeft tijd nodig om ‘af te kicken’ van de soort stimulus waar je aan gewend bent geraakt.

   Lieve groet,
   Talitha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik heb vaak last van vaginale afscheiding. Ik voel me daardoor vies en onzeker. Zelfs zo erg, dat ik mij niet meer prettig voel tijdens de seks. Ik durf dit niet tegen mijn vriend te zeggen. Wat kan ik doen? – Sterre Beste Sterre, Wat…
12.466 keer bekeken