Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Mijn erectie blijft niet. Ben ik impotent?”

28 februari 2020,

geschreven door

Beste Talitha, de laatste tijd heb ik problemen met het behouden van mijn erectie. Het lukt mij wel om stijf te worden, maar zodra ik mijn vriendin wil gaan penetreren, wordt mijn penis weer slap. Zowel mijn vriendin als ik raken helemaal gefrustreerd. Ik schaam me kapot, want dit is toch alleen iets voor oudere mannen? Ben ik nu impotent? Hoe komt het en wat kan ik doen?

– Berend-Jan

Beste Berend-Jan,

Wat vervelend om te horen dat je problemen ervaart met het behouden van je erectie. Ik kan me voorstellen dat dit frustraties met zich meebrengt. Voor zowel jou, als voor je vriendin. Ook begrijp ik dat je je hiervoor schaamt. Maar maak je geen zorgen: erectieproblemen komen ook zeker voor bij jongere mannen.

Wist je dat… zeker een kwart van alle mannen onder de 40 jaar wel eens problemen hebben gehad met het krijgen of behouden van hun erectie?

Impotent: wat betekent dat?

Veel mannen maken het wel eens mee: het lukt niet om een erectie te krijgen – of het lukt niet om een gekregen erectie stijf te houden. Als dit voor langere tijd aanhoudt, dan wordt dat een erectieprobleem of impotentie genoemd. Het komt regelmatig voor, maar toch wordt er weinig over gesproken. Met als gevolg dat er vaak sprake is van schaamte en een hoop vragen.

Wat zijn de oorzaken?

De erectie wordt vaak gezien als hét symbool van mannelijke seksuele opwinding. Seksuele opwinding heeft te maken met veel aspecten. Zoals het brein, zenuwen, hormonen, emoties, spieren en bloedvaten. Een probleem met de erectie kan te maken met één van deze aspecten. Of een combinatie natuurlijk. Makkelijk gezegd kunnen de oorzaken zowel lichamelijk als psychologisch van aard zijn.

Psychologische oorzaken

Stress, een depressie, vermoeidheid of problemen binnen de relatie: ze kunnen allen leiden tot impotentie. Bij één derde van de mannen is de oorzaak psychologisch van aard. Wanneer je voor het eerst merkt dat het krijgen of behouden van je erectie niet helemaal lukt, kan dit leiden tot onzekerheid en een laag zelfvertrouwen. Je kunt je zorgen gaan maken. Wat nou als het de volgende keer weer niet lukt? Hierdoor kan een patroon van stress, faalangst en frustraties ontstaan, dat een erectieprobleem eigenlijk alleen maar meer in stand houdt.

Feit! Angst en prestatiedruk zijn de voornaamste redenen die een erectieprobleem in stand houden.

Lichamelijke oorzaken

Hoewel vaak sprake is van een psychologische oorzaak, kunnen bepaalde lichamelijke condities ook bijdragen aan een erectieprobleem. In veel gevallen heeft het te maken met een verslechterde doorbloeding. Het gevolg is dat de erectie niet stijf genoeg wordt, of niet lang genoeg stijf blijft. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Hart- en vaatziekte. Denk hierbij ook aan een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte;
 • Diabetes;
 • Neurologische aandoeningen, zoals Multiple Sclerose (MS), de ziekte van Parkinson, beschadiging aan het zenuwstelsel en slaapstoornissen;
 • Problemen met de urinewegen of de prostaat;
 • Ziekte van Peyronie. Dit is een aandoening waarbij de penis (ernstig) kromstaat, als gevolg van vorming van littekenweefsel in de penis. Dit kan erg pijnlijk zijn;
 • Een te gespannen bekkenbodem.

Andere risicofactoren

Ook het hebben van een slechte leefstijl kan een negatieve invloed hebben op het functioneren van penis. Roken en overmatig alcohol- en drugsgebruik hebben een negatieve impact op de doorbloeding van de penis. Slechte voeding en te weinig lichaamsbeweging leiden tot overwicht, een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol. Allen beïnvloeden het krijgen en behouden van een erectie op negatieve wijze, door de vergrote kans op dichtslibbende bloedvaten.

Een andere oorzaak kan liggen bij medicatiegebruik. Bepaalde medicijnen kunnen namelijk de hormoonhuishouding doen verstoren. Het is bekend dat medicatie als antidepressiva een behoorlijke impact kan hebben op de seksuele opwinding. Testosteron wordt daardoor namelijk flink verlaagd. Ook het gebruik van bloeddrukverlagende medicatie kan leiden tot erectieproblemen.

Dit kan je doen

De oorzaak kan dus in een hoop verschillende dingen liggen. Afhankelijk van wat de oorzaak is, zijn er verschillende oplossingen te bedenken. Ik zal stapsgewijs aangeven wat je het beste kan doen.

 1. Bepaal of er een erectieprobleem is. Stel jezelf de vraag: heb ik af en toe last van een minder goede erectie? Of doet het probleem zich iedere keer, voor langere tijd voor?
 2. Ontdek of er sprake is van een lichamelijke of psychologische oorzaak. Ga bijvoorbeeld na of je nachtelijke erecties hebt en of de erectie lang genoeg aanhoudt tijdens masturbatie. Indien dit het geval is, zal de oorzaak psychologisch van aard zijn.
 3. Raadpleeg de huisarts in het geval van een lichamelijke oorzaak. Ook als er sprake is van (ernstige) stress, depressie of onzekerheid kan de huisarts jou verder helpen. Een doorverwijzing naar een psycholoog of seksuoloog kan uitkomst bieden.
 4. In het geval van relatieproblemen is het raadzaam om het te bespreken met je partner. Dit kan spanning en onzekerheid doen wegnemen. Het spel Ultiem Verlangen is daarbij een mooi hulpmiddel. Dit spel stelt jullie in staat om stapsgewijs de spanning op te bouwen en bevordert de communicatie. Ook kunnen streeloefeningen een uitkomst bieden.
 5. Indien van toepassing: pas je leefstijl aan. Probeer negatieve gewoonten te verminderen of te vermijden. Ga na of eventueel medicatiegebruik gestopt of afgebouwd kan worden.

Hulpmiddelen

Er zijn een aantal hulpmiddelen beschikbaar die je zelf kunt uitproberen. Hoewel tegenwoordig genoeg erectiemiddelen te verkrijgen zijn zonder doktersvoorschrift, raad ik dit niet aan. Veel middelen kunnen negatieve bijwerkingen hebben of hebben onbekende bestandsdelen. Neem daarom enkel medicatie die is voorgeschreven door een arts.

Wat je wel kunt overwegen, is het aanschaffen van een penispomp, ook wel vacuümpomp genoemd. Dit is een cilinder die je over je penis schuift. Een pompje zorgt er voor dat de penis in de cilinder vacuüm wordt gezogen. Op deze manier wordt bloed naar de penis gevoerd en worden de zwellichamen gevuld. Om de erectie goed te behouden, is het ideaal om een penisring of cockring aan te schaffen. Deze ring wordt om de schacht van de penis geschoven. Het zorgt er voor dat het bloed gemakkelijker in de zwellichamen blijft. Hierdoor zal de erectie langer in stand worden gehouden.

Extra tip: train je bekkenbodemspieren. Regelmatig trainen van deze spieren vraagt om meer bloedtoevoer naar deze spieren én naar de penis.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

13 reacties

 1. mijn leven staat op de kop ik heb alle onderzoek gehad en zo en door mijn verslaving dat ik elke dag mij bevredigd . het is gekomen dat bij mij incest is gepleegd toen ik 14 jaar was door mijn broer en ook door al die drank van me vader dat ik bij hem moest slapen .dat ik geen erectie meer kan krijgen spontaan alleen door op windingen van een porno film te kijken wel.door dit allemaal en ook door mijn scheiding van toen en nu leef ik met een man samen al 18 jaar dat hij gewoon weg geen seks meer met me wil hebben wat ik ontzetten mis net of dat je er niet bij hoort of af gewezen word ook als ik een date hebt met een andere man lukt het ook niet net of dat ik minder ben in mijn leven .en door dit allemaal heb ik door dit een grote gemis ik voel me minder dat niemand mijn deze liefde wil geven net of dat ik er niet bij hoor in de gay wereld wat ik ook doe op een site van de gay dat ik een leuke date zoekt dat je gewoon weg af gewesten word en dat de mensen zo hart zijn ze willen alleen hun periode te bereiken van de stijf heit van je penis ander kom je er niet tussen als je geen stijf heit hebt ik voel me minder in het leven en ook naar mannen toe als je geen stijve kan krijgen ik heb wel een ochtend stijf heit en daar na niet meer als ik een mooi je man zie of wat dan ook door de incest van mijn broer is alles van mij kapot gegaan en door mijn stress en door mijn spanning ga ik me bevredigen om te presteren ik ben door alles wat ik heb onder gaan hebt ook via mijn huis arts ben ik er goed moe van ik zoek iets wat mijn penis goed kan door bloeden en ja ik heb ook medicijnen dat bij invoelt en daar kom ik niet meer van af ik zoek iets op kruiden basis waar door mijn penis goed kan door bloeden dat de watten weer goed open staan kunt u mij de weg vinden wat ik hier tegen kan doen gr van Anthonij

  1. Dag Anthonij,

   Hartelijk dank voor het insturen van jouw verhaal en vraag. Ik kan me jouw gevoel goed voorstellen, na alles wat je hebt meegemaakt. Dat is niet niks.
   Je geeft het zelf eigenlijk ook al aan: de incest uit jouw jeugd heeft je kapot gemaakt, met als gevolg dat je nog altijd niet een bevredigend seksleven hebt en je onzeker en minderwaardig voelt. Veel mensen gaan zichzelf dan bevredigen om tijdelijk een goed gevoel te krijgen. Maar dat is natuurlijk van korte duur: het gemis dat je voelt blijft, waardoor de cirkel van negatieve emoties in stand blijft.
   Dat alles heeft natuurlijk invloed op jouw erectie. Lichaam en geest werken altijd samen en beïnvloeden elkaar. Ik geloof daarom dat jouw penis prima functioneert, maar dat door alle negatieve gevoelens jouw penis niet altijd stijf kan worden.
   Ik begrijp dat je nu op zoek bent naar iets dat jouw penis weer optimaal stijf maakt/houdt. Ik denk echter dat de oplossing vooral ligt in het aanpakken van jouw onzekerheid, gevoel van minderwaardigheid en traumaverwerking m.b.t de incest. Een therapeut (psycholoog of seksuoloog) die gespecialiseerd in incest en de verwerking daarvan, zou jou verder kunnen helpen. Jouw huisarts kan jou dan doorverwijzen.

   Lieve groet,
   Talitha

 2. Mijn vriend is 42 jaar, drinkt zelden, rookt wel, eet meer dan gezond, is gemiddeld 6 keer per week in de sportschool te vinden en heeft eigenlijk nooit een keiharde erectie. Komt wel zonder problemen meerdere keren klaar.
  Hij heeft paar jaar terug extreme stress gehad, maar dit is oa door het vele sporten en een andere baan, alweer een jaar of 3 terug. Ik leerde hem kennen, op zijn dieptepunt zeg maar. Ik heb er nooit iets over gezegd of er een punt van gemaakt, want dankzij hulpmiddelen als een cockring of op zijn tijd een Viagra, heb ik er geen problemen mee. Aangezien ik nog nooit zulke goede seks heb gehad als met hem!
  Faalangst of het idee moeten presteren, spelen m.i. niet. Vraag mij dus af, waarom hij maar een ‘halve erectie’ krijgt? Heeft dit nog steeds te maken met die extreme stress van toen? Dat vele krachttrainen maakt toch juist testeron aan? En nee hij gebruikt geen anabolen. Ben gewoon benieuwd hoe dit kan

  1. Beste Nieuwsgierig anoniempje,

   De ‘halve erectie’ kan inderdaad nog een nasleep zijn van de extreme stress van enkele jaren geleden. Stress kan onopgemerkt nog bijzonder lang zijn sporen achterlaten in het lichaam. Daarnaast speelt ook de leeftijd van je partner een rol. Vanaf het 40ste levensjaar neemt de mate van testosteron geleidelijk af bij mannen. Dit kan vervolgens resulteren in onder andere een minder stijve penis bij opwinding.
   Daarnaast speelt roken een bijzondere rol bij een verminderde werking van de erectie.

   Groet,
   Talitha

 3. Mijn man heeft al langere tijd last van een slappe penis, maar komt wel klaar.
  Hij vindt het erg vervelend.

  1. Ik kan me voorstellen dat hij dat vervelend vindt. De oorzaak van een probleem met de erectie kan heel uiteenlopend zijn. Vaak heeft het een psychologische oorzaak: vermoeidheid, stress, gevoel te moeten presteren en faalangst. Maar ook bij bepaalde lichamelijke condities en leefstijl (roken, overmatig alcoholgebruik) kan er sprake zijn van het niet krijgen of behouden van de erectie. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende dingen die gedaan kunnen worden om het probleem aan te pakken, indien dit wordt gewenst.

  1. Dat is zeker mogelijk, Bertje. Veel mannen ervaren problemen met de erectie wanneer ze veel drank op hebben. Ook is van sommige soorten drugs, zoals XTC, bekend dat het de erectie belemmerd. De effecten zijn echter vooral merkbaar wanneer de man op dat moment onder invloed is.

 4. Eye opener dit!!!
  Heb een zware periode achter de rug met veel zorgen aan mn kop gehad.
  Mijn seksleven met mn meissie was daardoor niet je van het.
  Had vaak geen zin en als ik al zin had, dan lukte het niet zo goed.
  Was er met mn kop gewoon der niet bij
  Nu gaat weer beter!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik zit halverwege mijn zwangerschap en buiten het feit dat alles goed met mij en mijn kindje gaat, merk ik dat ik een enorm libido heb! Mijn partner wil niet altijd met mij vrijen, dus ben ik op mijzelf aangewezen. Ik zou dan ook graag…
68.972 keer bekeken