Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

Vraag ’t onze seksuoloog – Q&A verzamelblog #1

30 september 2023,

geschreven door

Voorheen kon je rechtstreeks contact opnemen met mij voor al jouw vragen rondom seksualiteit. Deze vragen beantwoordde ik dan met aandacht, persoonsgericht. Ook was iedere week een ingezonden vraag het onderwerp van mijn Q&A, gegoten in een blogartikel. Dat is nu veranderd.

Je kunt nog steeds al jouw vragen insturen via dit contactformulier. Eens per maand zal ik alle vragen, voorzien van antwoord, bundelen in een verzamelblog. Uiteraard zal dit anoniem verwerkt worden. Deze week de start van dit nieuwe concept: Vraag ’t onze seksuoloog – Q&A verzamelblog #1.

De vragen in dit blogartikel

  1. Mijn man is biseksueel en heeft seks met mannen. Hoe ga ik hiermee om?
  2. Ondanks Androgel heb ik een erectiestoornis. Help!
  3. Ik mis orale seks in mijn relatie. Hoe krijg ik haar zover?
  4. Wat zijn de voor- en nadelen van een besnijdenis?
  5. Ons seksleven werkt nog niet zo. Hoe lossen we dit op?
  6. Wanneer weet ik of ik mijn prostaat heb gevonden?
  7. Hoe kom ik in contact met mensen met dezelfde fetisj?
  8. Kramp tijdens het beffen en vingeren tegelijk. Wat nu?
  9. Kan elke vrouw squirten?

Q&A – Verzamelblog #1

1. “Mijn man is biseksueel en is gelukkig als hij seks heeft met mannen. Ik voel me hier niet gelukkig onder. Hoe ga ik hiermee om?”

– Julia, 47 jaar

Het omgaan met een situatie waarin je partner behoefte heeft aan seksuele ervaringen buiten de relatie, kan zeer uitdagend en emotioneel belastend zijn. Het is belangrijk om hierover te praten met je partner en te proberen tot een oplossing te komen waar jullie allebei mee kunnen leven. Laat je partner dus weten wat jouw gevoelens hierover zijn en sta open voor zijn perspectief hierop. Dit geeft je tevens de kans om na te denken over je eigen grenzen, behoeften en wat voor jou acceptabel is in de relatie. Dit kan helpen bij het formuleren van je standpunt en wat je bereid bent te accepteren en wat juist niet. Hoe staat jouw partner hier vervolgens in? Waar liggen zijn wensen en grenzen en waartoe is hij bereid om tegemoet te komen aan die van jou?

Neem hier samen de tijd voor en heb realistische verwachtingen. Een compromis vinden kost tijd. Ook als jullie er niet samen uit komen, heeft het tijd nodig om tot een juiste stap te komen. Wellicht is het raadplegen van professionele hulp een optie. Soms kan het nodig zijn om de relatie te heroverwegen als jullie behoeften te verschillend blijken te zijn.

2. “Ondanks het gebruik van Androgel – op aanraden van mijn uroloog – heb ik een erectiestoornis. Mijn huwelijk lijdt eronder, inmiddels is elke vorm van intimiteit verdwenen. Wat kan ik doen?”

– Herm, 68 jaar

Erectiestoornissen kunnen een aanzienlijke impact hebben op iemands zelfvertrouwen en relaties. Het is spijtig dat Androgel tot dusver niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Maak dit dan ook bespreekbaar met je uroloog. Wellicht zijn vanuit zijn of haar expertise andere behandelopties mogelijk.

Onthoud dat met de leeftijd je lichaam en seksuele functies kunnen veranderen. Deels hoort dit bij het ouder worden, deels kan je er invloed op hebben door goed voor je lichaam en geest te zorgen. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en beperk of vermijd het gebruik van nicotine, alcohol en/of drugs. Streef naar een goede nachtrust en voldoende ontspanning. Maak gevoelens van angst, schaamte of somberheid bespreekbaar met je partner. Communicatie is echt key tot de weg naar een tevreden relatie en seksleven. Ontdek of het gebruik van een vacuümpomp met penisring uitkomst kan bieden of onderzoek samen alternatieve vormen van vrijen, zoals erotische massages, Sensate Focus-oefeningen, het geven van orale seks of andere vormen van intimiteit waarbij penetratie of het hebben van een erectie geen must is.

3. “Mijn vriendin en ik kunnen heerlijk met elkaar vrijen/seksen en we komen dan alle twee tot een heerlijk hoogtepunt. Toch mist orale seks. Zij moet er niets van hebben. Hoe krijg ik haar zover dat ze het niet meer vies gaat vinden?”

– Freek, 59 jaar

Iedereen heeft zijn of haar eigen seksuele voorkeuren en grenzen die gerespecteerd dienen te worden. Dwing je partner nooit om iets te doen wat de ander absoluut niet wil, want dat kan leiden tot negatieve gevolgen voor je partner en/of jullie relatie. In plaats van te proberen haar te overtuigen om orale seks te proberen, zou je de nadruk kunnen leggen op open communicatie, begrip en het verkennen van andere manieren om jullie seksleven te verbeteren. Het gesprek hierover geeft ruimte om te ontdekken wat maakt dat ze orale seks niet prettig vindt.

Maak het samen concreet en begrijpelijk. Schuilen negatieve ervaringen erachter? Heeft het met hygiëne, smaak en/of geur te maken? In dat laatste geval kan samen douchen, gebruik maken van een condoom, beflapje of glijmiddel met smaak een tussenweg zijn. Peil bij haar of dit voor haar acceptabele tegemoetkomingen zijn. Hou daarbij wel in je achterhoofd dat eventuele verandering tijd kost. Wellicht is de drempel nu nog te hoog, maar voelt ze zich er op een later tijdstip wat meer comfortabel bij. Zolang het nog een no go is (of blijft) dient deze grens gerespecteerd te worden en kunnen jullie beter de tijd en energie steken in het verkennen van andere intieme vormen die voor jullie beiden bevredigend werken.

“Dwing je partner nooit om iets te doen wat de ander absoluut niet wil, want dat kan leiden tot negatieve gevolgen voor je partner en/of jullie relatie.”

4. “Ik wil me graag zonder medische reden laten besnijden, maar iets houdt me toch tegen. Wat zijn nu daadwerkelijk de voor- en nadelen van een besnijdenis?”

– Daan, 45 jaar

De keuze om je te laten besnijden is persoonlijk en kan om verschillende redenen worden overwogen. Zo’n besnijdenis heeft inderdaad voor- en nadelen. Zo is de kans op urineweg- en genitale infecties een stuk lager na een besnijdenis, doordat er geen voorhuid meer is waaronder bacteriën en smegma zich gaan ophopen. Ook soa’s lijken bij besneden mensen minder vaak overdraagbaar te zijn.

Het heeft daarnaast ook wat nadelen. De herstelperiode is niet geheel zonder pijn en ongemak. De duur en ernst ervan verschilt per persoon. Ook ervaren sommige mannen na een besnijdenis minder plezier van seksuele stimulatie. Doordat de eikel vrij komt te liggen, ontstaat na een periode van gevoelige blootstelling een soort ‘eeltvorming’, waardoor de eikel wat minder gevoelig kan worden. Ook is er geen voorhuid meer dat over het toompje wordt geschoven. Maar ook hierbij geldt dat er sprake is van een zeer subjectieve beleving die per persoon varieert. Houd er ook rekening mee dat een besnijdenis een chirurgische ingreep is, met kans op complicaties. Tevens is het meestal een permanente beslissing die niet of moeilijk terug te draaien is.

5. “Na 20 jaar heb ik weer een relatie met mijn jeugdliefde, nadat zij haar ex heeft verlaten voor mij. Ik voel me onzeker, verlies vaak mijn erectie en ben bang ook bedrogen te worden door haar. Met haar ex had mijn vriendin een experimenteel seksleven, waar ik zelf niet zo van ben. We willen allebei graag dat de ander geniet, maar op deze manier werkt het nog niet. Hoe los ik dit op?”

– Joris, 39 jaar

Een nieuwe relatie aangaan is in het begin altijd spannend, verkennend en misschien wat onwennig. Je hebt tijd nodig elkaar te leren kennen en uit te vinden wat jullie wensen, voorkeuren en grenzen zijn. Samen ontdekken in de slaapkamer én open en eerlijke communicatie zijn hierbij van essentieel belang. Spreek uit wat je gevoelens zijn, leer haar gevoelens kennen en bouw samen aan een relatie die uniek is voor jullie beiden. Haar relatie met haar ex is niet de relatie die ze met jou heeft. Ook zij zal dus ‘from scratch’ moeten beginnen. Denk in mogelijkheden en bepaal wat voor jullie beiden werkt, in plaats van de focus te leggen op verschillen en onmogelijkheden. Grote kans dat met de tijd jouw zelfzekerheid groeit en daarmee ook je seksueel functioneren een boost krijgt.

Tip! Maak eventueel gebruik van een verdiepend erotisch bordspel als Ultiem Verlangen, om jezelf en elkaar op seksueel gebied beter te leren kennen.

6. “De laatste tijd ben ik aan het experimenteren met mezelf een prostaatmassage te geven. Ik vind het lastig om mijn prostaat te vinden. Via m’n perineum vind ik het sowieso lastig. Wanneer weet ik of ik mijn prostaat gevonden heb?”

– Kelvin, 28 jaar

Het is niet altijd even eenvoudig de prostaat direct te vinden. Zeker niet als je uitwendige druk probeert uit te oefenen op het perineum. Veel mannen vinden het comfortabel om hiermee te experimenteren terwijl ze op hun rug liggen, met de knieën naar je toe opgetrokken. Breng dan voorzichtig een vinger of speeltje, met behulp van glijmiddel, in de anus. De prostaat ligt op zo’n 5 tot 7 centimeter diepte aan de buikzijde. Je herkent het als een wat verharde, sponsachtige knobbel, niet veel groter dan een walnoot. Deze spot kan je het beste stimuleren door met je vinger een ‘kom hier’-beweging te maken. Dit lukt echter niet altijd. Daarom kan je prima gebruik maken van een prostaatspeeltje, die speciaal ontworpen is voor het stimuleren van de prostaat.

7. “Het is een grote fantasie van mij om op een papieren onderzoekstafel te liggen en mij vervolgens onderdanig op te stellen. Ook vind ik het opwindend om een pleister onder mijn neus geplakt te krijgen. Hoe kom ik in contact met gelijkgestemden?”

– Elias, 33 jaar

Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met soortgenoten. Zo kan je via internet diverse fora vinden waar je in contact kan komen met anderen. Een bekende digitale ontmoetingsplaats is BDSMzaken, het grootste Nederlandstalige BDSM-platform, dat al sinds 1997 zorgt voor een veilige, digitale omgeving. Een ander bekend platform is Fetlife.com. Voor deze site dien je een account aan te maken, waarbij je deel gaat uitmaken van een online BDSM-community. Ook kan je ervoor kiezen om in de offline wereld op zoek te gaan naar gelijkgestemden. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan een fetisj- of erotisch feest of evenement. Hier tref je vooral mensen die open en transparant zijn en bevind je je in een setting waar jij kan en mag zijn wie je bent.

8. “Tijdens het beffen en vingeren (tegelijk) krijg ik kramp in de buurt van m’n elleboog van mijn actieve arm. Ik begin dan te trillen en moet dan stoppen. Ik heb verschillende posities geprobeerd, maar de kramp blijft komen. Heb jij een oplossing?”

– Thomas, 30 jaar

Vermoedelijk ontstaat de spierkramp door een slechte doorbloeding van je actieve arm. De houding waarin je de hand en arm houdt, zorgt dat er minder of weinig zuurstof wordt aangevoerd waardoor de spieren gaan verzuren. Ondanks het proberen van verschillende posities, vermoed ik dat de draaiing van je hand om je partner inwendig te kunnen vingeren, blijft zorgen voor een onnatuurlijke houding en dus verkramping. Wellicht kan je gebruik maken van een seksspeeltje, zoals een vingervibrator of een subtiele g-spot stimulator, die je naast de orale seks kan gebruiken.

Tip! Spierverkramping kan ook ontstaan door een vochttekort. Hydrateer jezelf dus goed voordat jullie het plezier in de slaapkamer opzoeken.

9. “Ik ben getrouwd en mijn vrouw zou graag willen squirten. Kan elke vrouw dit bereiken?”

– Leo, 42 jaar

Het fenomeen van vrouwelijke ejaculatie, ook wel bekend als “squirten,” is nog steeds een onderwerp van discussie en onderzoek in de wetenschap. Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of elke vrouw kan squirten, omdat het sterk afhankelijk is van individuele anatomie, fysiologie, seksuele gezondheid en psychologische factoren. Sommige vrouwen kunnen in staat zijn tot squirten, terwijl anderen dat misschien nooit ervaren, zelfs niet onder de juiste omstandigheden. Het lijkt erop dat niet alle vrouwen dezelfde anatomische structuren of de fysiologie hebben die dit mogelijk maken. Bovendien kunnen psychologische factoren, zoals ontspanning, comfort en opwinding, ook een rol spelen bij het al dan niet ervaren van vrouwelijke ejaculatie.

Wel of niet kunnen squirten moet geen maatstaf zijn voor seksuele tevredenheid of genot. Seksualiteit is sterk persoonlijk en varieert van persoon tot persoon. Het belangrijkste is dat seksuele activiteit veilig, consensueel en bevredigend is voor alle betrokkenen, ongeacht de aan- of afwezigheid van vrouwelijke ejaculatie.

Heb jij een vraag over seksualiteit die je graag aan mij wil stellen? Vul dan dit contactformulier in en wie weet beantwoord ik jouw vraag in een volgend artikel op ons online magazine. Uiteraard is dit anoniem.

Wegens privacyredenen zijn de namen in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Vibrators, trileitjes en andere seksspeeltjes, ze zijn de afgelopen jaren razend populair geworden en voor velen allang geen taboe meer. Dat is goed nieuws, want ze kunnen voor je seksleven –  solo of samen – een enorme verrijking zijn. Toch merk ik…
1.937 keer bekeken