NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

30.035 keer bekeken

Ontdek elkaars erogene zones met deze oefeningen (Sensate Focus)

29 november 2017,

geschreven door

We zijn allemaal wel bekend met het begrip ‘erogene zones’ en dat aanraking er van seksuele opwinding kan opwekken. Maar hoe kom je er eigenlijk achter wat jouw erogene zones zijn? En hoe ontdek je die van je partner? Een manier om elkaars erogene zones te ontdekken, is door middel van Sensate Focus: streeloefeningen. Deze oefeningen geven jou de mogelijkheid om te ontdekken waar je wel en niet van geniet tijdens het vrijen. Ik zet de oefeningen voor je op een rijtje.  

Streeloefeningen: Sensate Focus

Sensate Focus betekent letterlijk: de aandacht richten op je eigen beleving. De oefeningen zijn voornamelijk bedoeld om te ontdekken waar jij wel en niet van geniet – en om dat te kunnen communiceren naar je partner.

Voor wie is het?

De oefeningen zijn bedoeld voor ieder koppel dat de wens heeft om elkaars lichaam te (her)ontdekken. Daarnaast kan het een verrijking zijn voor lichamelijk contact en communicatie over vrijen. De oefeningen zijn zeker niet alleen voor koppels die een beter seksleven wensen. Ook partners die naar eigen zeggen tevreden zijn over hun seksleven, kunnen deze oefeningen zien als een prettig extraatje of variatie in de slaapkamer.

De oefeningen

Stap 1: de Basisoefening

Het is belangrijk dat er tijdens deze oefening geen communicatie tussen jullie plaatsvindt. Het is de bedoeling dat tijdens de oefening één van jullie streelt, en dat de ander wordt gestreeld.

 • Degene die streelt:
  • Begin met het aanraken van het lichaam van de ander. Geslachtsdelen mogen niet worden aangeraakt.
  • Strelen hoeft niet alleen met de vingers. Probeer het ook eens met je volledige hand, pols, lippen, wang, tong etc.
  • Bedenk voor jezelf hoe je dit strelen ervaart. Wat vind jij prettig aan het strelen van de ander?
 • Degene die wordt gestreeld:
  • Richt je aandacht op wat je voelt. Voorbeeld: “dit voelt kriebelig”. Of “dit is een zachte aanraking”.
  • Richt dan je aandacht op hoe je het voelt. Voorbeeld: “deze aanraking vind ik fijn”. Of “deze aanraking vind ik minder prettig”.

Jullie wisselen van rol wanneer het hele lichaam gestreeld is. Nadat jullie beiden zijn geweest, vertellen jullie aan elkaar hoe jullie deze aanrakingen hebben ervaren. Wat vonden jullie fijn? En wat vonden jullie juist minder fijn?

Tip: Buig dingen die minder prettig waren om in wensen. Zo benader je elkaar op een positieve manier.

Stap 2: Basisoefening met Communicatie

Eigenlijk is deze oefening hetzelfde als de basisoefening. Belangrijk verschil is dat hierbij wél communicatie is toegestaan. Degene die gestreeld wordt, mag met woorden of gebaren aangeven wat wel of niet fijn is. Je kunt bijvoorbeeld de hand van je partner pakken, en deze naar de plek leiden waar jij gestreeld wil worden. Ook kun je helpen de juiste druk te vinden: wil je hard of juist zacht aangeraakt worden?

Degene die streelt houdt daarbij rekening met wat gewenst wordt. Verlies daarbij  niet het ‘eigen genieten’ uit het oog. De kracht van deze oefeningen is juist dat degene die streelt, ook geniet van de oefening. Het is niet de bedoeling dat het aanraken als hele opgave wordt ervaren, of dat de streler niet goed weet of hij of zij het wel goed doet.

Stap 3: Het aanraken van de geslachtsdelen

Waar bij stap 1 en 2 de geslachtsdelen nog niet mochten worden aangeraakt, is dat bij stap 3 wel toegestaan. Voer deze opdrachten uit zoals bij de basisoefeningen. Doe het stapsgewijs. Dus eerst zonder communicatie, daarna met. Let ook hierbij weer op wat jullie voelen en hoe jullie het voelen. Let op: bij deze oefeningen is het nog niet de bedoeling om tot een orgasme te komen. Het is ook niet de bedoeling dat jullie op dit punt betekent ook dat jullie nog geen geslachtsgemeenschap mogen hebben.

Tip: Jullie kunnen de oefeningen in verschillende houdingen uitvoeren: liggend, staand, zittend etc. Zolang het maar comfortabel is.

Stap 4: opbouwen naar geslachtsgemeenschap

Jullie zijn inmiddels al een tijdje bezig met het opbouwen van de spanning en het ontdekken van elkaars lichaam. In de vorige opdrachten, waren jullie vooral bezig met het ‘eerst jij, dan ik-principe’. In deze stap, mogen jullie elkaar tegelijkertijd aanraken. Bouw dit langzaam op, tot jullie er voor kiezen om geslachtsgemeenschap te hebben.

Een aantal tips:

 • Zorg voor een fijne, vertrouwde omgeving;
 • Neem de tijd;
 • Opwinding is niet het doel: het gaat om de ontdekkingstocht die jullie samen maken;
 • Denk aan hygiëne. Ga bijvoorbeeld niet met een vinger vanuit de anus, direct de vagina in;
 • Maak gebruik van producten om mee te experimenteren. Gebruik bijvoorbeeld oogmaskers om elkaar te blinddoeken. Zo kan de focus helemaal worden gelegd op de aanrakingen. Daarnaast kunnen jullie gebruik maken van erotische oliën om elkaar mee te masseren.

Bekijk ook:


Lijkt het jou en je partner spannend om deze oefeningen uit te proberen? Of heb je zelf een ervaring die je wil delen? Plaats het in een reactie hieronder!

7 reacties

 1. We begonnen deze oefeningen omdat mijn partner emotioneel zo vast zat dat ze al blokkeerde bij het idee van seks alleen en door het wegnemen van de verplichtingen, helpt haar dat om zachtjesaan zelfs terug naar erotiek, orgasme en zelfs seks uit te kijken.

  Het is belangrijk dat zij zich op haar eigen tempo comfortabel kan voelen om naar de volgende stap te gaan. Alleen wordt het juist daardoor voor mij heel frustrerend. We hebben vaste momenten afgesproken (omdat dat voor mijn partner het beste werkt) en ik merk dat ik nu geweldig tegen die momenten op zie.
  De oefeningen zelf zijn geweldig, de ervaringen zijn top, maar ik moet mezelf steeds meer verplichten om er toch “bij te zijn”. Ik merk ook dat de druk per keer groter wordt – hoe langer het proces duurt, hoe hoger de verwachtingen juist worden. Terwijl dit voor haar een fantastisch proces is, werkt het bij mij dus juist omgekeerd 🙁

 2. Hoi. Ik heb nooit veel te klagen gehad met al mijn relaties. Veel vrouwen gezoend maar ook de lakens mee gedeeld. Heb na een jaartje droog te hebben gestaan me ingeschreven bij Tinder. Nu heb ik een vrouw leren kennen die al mijn fantasieen te boven gaat. Ik dacht dat ik alles al had gezien. Ik zit voor mij in een sexuele revolutie lijkt t wel. Ik kan ook meerdere keren achter elkaar wat me vroeger moeilijker afging. Mijn penis lijkt ook groter dan vroeger. Heel apart. De chemie is ongekend

  1. Jullie mogen er zeker mee experimenten om te kijken of de sensatie daarvan prettig is 🙂 Er is geen regel voor te hard of te zacht. Het gaat om het ontdekken wat jullie beiden (en als koppel) prettig vinden.

 3. Deze opdrachten lijken me superleuk om eens te proberen samen met mijn vriend! Moeten we per se bij stap 1 beginnen of mogen we ook een willekeurige stap doen en dat als voorspel gebruiken en vervolgens gewoon dan seks?

  1. Je mag natuurlijk helemaal zelf invulling geven aan deze opdrachten. Niets moet 🙂 Toch is het wel leuk om het langzaam op te bouwen. Zo creëer je namelijk de kans om écht elkaars plekjes te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

345 keer bekeken

Geschreven door

Vers van de pers: Kama Sutra Pocket! EasyToys presenteert een gloednieuw boek met meer dan 75 seksstandjes, van ware klassiekers tot standjes die je nog nooit eerder gezien, laat staan geprobeerd hebt. De kers op de taart? Je neemt hem zo overal mee naartoe! ✨ Meer nieuwe standjes​….
345 keer bekeken