Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

Het effect van besnijdenis op het plezier van seks

24 september 2023,

geschreven door

Besnijdenis. Ondanks dat deze praktijk al eeuwen teruggaat, roept het nog altijd zekere vragen op. Bijvoorbeeld: wordt de penis hierdoor meer of minder gevoelig? En verbetert het de kwaliteit van seks, of maakt dit het juist lastiger? In dit artikel duiken we in dit ietwat gevoelige onderwerp en beantwoorden we jullie vragen!

Wat is besnijdenis?

Besnijdenis (ook wel: ‘circumcisie’) is het rondom verwijderen van de voorhuid van de penis. Hoewel sommigen dit om medische redenen laten doen, zoals het verkleinen van risico’s op vervelende infecties, heeft de praktijk voornamelijk een sterk verband met religieuze en culturele overtuigingen.

De oorsprong van besnijdenis

Zowel binnen het jodendom, de islam en het christendom is besnijdenis een eeuwenoud ritueel. Voor veel gelovigen heeft het een diepe spirituele lading en brengt het hen dichterbij hun geloof. Hierin speelt het verhaal van Ibrahim (Abraham) een belangrijke rol.

Maar besnijdenis komt niet alleen voor binnen de wereld van het geloof. Sommigen kiezen hiervoor omdat het de norm is binnen hun cultuur, terwijl anderen de procedure om hygiënische en/of gezondheidsredenen ondergaan, bijvoorbeeld in het geval van een vernauwde voorhuid.

Wist je dat… de oudste afbeelding van besnijdenis te vinden is op een Egyptische grafsteen uit ongeveer 2300 voor Christus?’

Het voordeel van een voorhuid

De voorhuid is een huidplooi die om de eikel van de penis zit. Bij een erectie kan de voorhuid gemakkelijk naar achteren worden geschoven om de eikel bloot te leggen. De voorhuid heeft enkele belangrijke biologische functies:

  1. Bescherming: De voorhuid werkt als een soort beschermende hoes, waardoor de eikel minder blootgesteld wordt aan wrijving, schuren en direct contact met kleding. Dit draagt ook bij aan het comfort van de gevoelige eikel.
  2. Gevoeligheid: De voorhuid zelf bevat talrijke zenuwuiteinden, wat kan bijdragen aan seksueel genot.
  3. Smering: De binnenkant van de voorhuid is voorzien van een speciaal type huid dat smegma produceert, een soort natuurlijk glijmiddel. Dit helpt bij het verminderen van wrijving tussen de voorhuid en de eikel, wat seks comfortabeler maakt en voorkomt dat de eikel uitdroogt.
  4. Stimulatie: De beweeglijkheid van de voorhuid kan tijdens seks of masturbatie voor extra prikkels zorgen, zowel voor degene met een voorhuid als hun bedpartner.

Het effect van besnijdenis op seksueel genot

De grote vraag luidt natuurlijk: hoe beïnvloedt een besnijdenis het plezier van seks? Berooft het een man van zijn seksueel genot, of redt hij zich eigenlijk prima zonder ‘dak boven het hoofd’?

De voorhuid van de penis bevat een groot aantal zenuwuiteinden, wat bijdraagt aan de gevoeligheid voor seksuele prikkels. Bij een circumcisie gaan deze dus ook verloren, wat kan leiden tot minder gevoeligheid daarbeneden. Maar dit is niet altijd het geval.

Hoewel een besnijdenis soms invloed heeft op de gevoeligheid van de eikel, lopen ervaringen uiteen. Sommigen merken nauwelijks verschil, terwijl anderen merken dat ze het langer volhouden en dat ze meer controle hebben over de stimulatie.

Nieuwe sensaties

Na een circumcisie kan de manier waarop je reageert op bepaalde stimulatievormen veranderen. Je kunt ook verrassende sensaties ervaren die je eerder niet opmerkte. Er is vaak wat tijd nodig om aan dit soort veranderingen te wennen.

Het zou ook kunnen dat je geneigd bent jezelf anders te stimuleren dan voorheen. Misschien was het schuiven van de voorhuid over de eikel eerst de beste manier om tot een orgasme te komen, maar kun je de schacht of de balzak er nu meer bij betrekken.

Een gebrek aan glijmiddel

Ook wil het weleens voorkomen dat een besneden penis niet voldoende glijdt tijdens seks of masturbatie. Zoals genoemd produceert de binnenkant van de voorhuid normaal gesproken een natuurlijke afscheiding die fungeert als een soort glijmiddel.

Een soepele vrijpartij is wel zo fijn! Gelukkig hebben we tal van glijmiddelen om je een handje te helpen, van stimulerende tot verwarmende glijmiddelen. Kies voor een glijmiddel dat jullie allebei prettig vinden en dat geschikt is voor eventuele sextoys die je wil gebruiken.

Onze sexperts raden aan…

Heeft besnijdenis invloed op het orgasme?

Terwijl sommige mannen melden dat ze na de ingreep veranderingen merken in de intensiteit of de manier waarop ze een orgasme ervaren, geven andere mannen aan geen aanzienlijke verschillen te merken. Op deze vraag is er dus helaas geen eenduidig antwoord.

In conclusie…

Hoewel besnijdenis de gevoeligheid van de penis en sensatie tijdens seks en/of masturbatie wel degelijk beïnvloedt, variëren de voor- en nadelen van persoon tot persoon. Terwijl sommige mannen nauwelijks verschil merken, hebben anderen mogelijk extra stimulatie nodig om tot een bevredigend hoogtepunt te komen.

Hoe besnijdenis iemands seksueel genot beïnvloedt, hangt nauw samen met zijn of haar cultuur, geloof en gezondheid. De effecten zijn niet voor iedereen hetzelfde, wat gewoon laat zien dat seks ingewikkeld is – net als mensen zelf. Overweeg je een circumcisie, dan is het belangrijk om medisch advies serieus te nemen voordat je een beslissing neemt.

Heb jij een besneden penis en zo ja, welke voor- en nadelen heb jij ondervonden?

1 reactie

  1. Hoi, ik ben sinds mijn 7e jaar besneden. ik heb nog nooit een orgasme gevoeld zoals dat bij andere mensen voelt, dat komt denk ik omdat de eikel niet meer beschermd is en dus niet meer zo gevoelig is. zijn er mensen die dit ook ervaren? Als dat het geval is zou ik graag horen hoe ik hier mee moet gaan en eventueel de stimulatie kan verbeteren, gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Voor de een is anale seks een vast onderdeel van het seksuele repertoire, de ander heeft het nog nooit gedaan en voelt zich er ook niet toe aangetrokken. En dat is allemaal prima. Seks is nu eenmaal iets heel persoonlijks en wat je lekker en opwinden…
3.508 keer bekeken