Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

7.541 keer bekeken

De beste tips voor een gezonde penis

2 mei 2021,

geschreven door

De penis wordt gezien als dé ultieme mannelijke erogene zone. De penis staat voor velen symbool voor mannelijkheid. Veel mannen hechten dan ook veel waarde aan het uiterlijk en functioneren van hun geslachtsdeel. Hoe en óf de penis goed werkt, kan veel zeggen over de (seksuele) gezondheid van mannen. Als de penis niet goed ‘meewerkt’, denken we snel aan erectieproblemen. De onderliggende oorzaken van problemen rondom de penis zijn divers. Benieuwd hoe jij een gezonde penis kan krijgen en/of behouden? Lees dan dit blogartikel.

Wat is een gezonde penis?

De definitie van een gezonde penis is nogal vaag. Dit kan heel subjectief zijn. Voor de een betekent dit dat een penis kan stijf worden, voor de ander gaat het om een penis die er goed en gezond uitziet en/of ruikt. Maar ook het niet kunnen klaarkomen (c.q. tot een zaadlozing komen) kan jou iets vertellen over de gezondheid van je geslachtsdeel.

Erectieproblemen

Problemen met de penis worden vaak genoemd in het kader van erectieproblemen: het niet kunnen krijgen of behouden van een stijve penis. Veel mannen krijgen wel eens te maken met momenten waarop het niet lukt een erectie te krijgen of de penis stijf te houden. Hier kan soms een lichamelijke oorzaak aan ten grondslag liggen, zoals bij hart- en vaatziekten, diabetes, het hebben van overgewicht, een ontregelde hormoonhuishouding of bij letsel aan de penis en/of het bekken. Ook kan medicatiegebruik zorgen voor een verminderde bloedtoevoer naar de penis.

Tip! Het hebben van nachtelijke en ochtenderecties en een goed werkende erectie bij solo-seks, geeft aan dat er lichamelijk niets aan de hand is met jouw penis. Problemen in het bijzijn van een partner duidt dan vaak op een psychologische oorzaak.

In veel gevallen is de oorzaak van een erectieprobleem echter psychologisch van aard. Hier speelt met name het ervaren van prestatiedruk en faalangst een grote rol bij. Een erectie is doorgaans van essentieel belang om penetrerende seks te kunnen hebben. Een man kan daardoor druk voelen en het ontbreken van een erectie kan dan als falen worden gezien. Hoe meer een man gefocust is op het krijgen (of houden) van een erectie, hoe minder hij eigenlijk bezig is met datgene waar het om gaat: het seksuele plezier. De opwinding neemt dan juist af en het gevolg is het uitblijven of verliezen van de erectie. Dit houdt dan juist de druk en de angst in stand. Zo ontstaat een vicieuze, negatieve spiraal.

Tips voor een betere erectie!

 • Hanteer een fitte en vitale leefstijl. Zorg bijvoorbeeld voor een gezond voedingspatroon, beweeg regelmatig en creëer kansen om – in geval van overgewicht – wat af te vallen.
 • Verlaag de prestatiedruk door te experimenteren met het komen en gaan van een erectie. Dit kan je bijvoorbeeld eerst doen door middel van masturberen. Zo verhoog je jouw zelfbeeld.
 • Probeer seks met een partner breder te zien dan enkel penetrerende seks. Het niet hebben of verliezen van de erectie is geen ramp: er zijn zoveel meer mogelijkheden om samen te genieten.
 • Raadpleeg je huisarts indien het vermoeden bestaat van onderliggende lichamelijke problemen. Ook kan je in overleg met je arts eventueel bespreken of verandering of vermindering van medicatie een mogelijkheid is.

Orgasmeproblemen

Net als bij erectieproblemen kunnen orgasmeproblemen zowel een lichamelijke als psychologische oorzaak hebben. Soms is er simpelweg sprake van te weinig wrijving en stimulatie, maar in sommige andere lichamelijke gevallen worden de gevoelssignalen vanaf de penis niet goed doorgegeven naar de hersenen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij verschillende soorten letsel aan het zenuwstelsel. Op psychologisch vlak zijn de oorzaken ook divers. Denk hierbij aan stress, vermoeidheid, afleidende gedachten, negatieve emoties of het juist té graag willen.

Wist je dat… regelmatig een zaadlozing hebben zorgt voor een betere kwaliteit van jouw sperma?

Tips voor een betere erectie!

 • Ontdek wat voor jou de meest optimale manieren van stimulatie zijn. Varieer van seksstandjes, voeg eventueel seksspeeltjes doe of experimenteer met verschillende stimulaties (bijvoorbeeld via de anus de prostaat stimuleren of het perineum en/of scrotum prikkelen).
 • Geniet van de seks, in het hier-en-nu. Zodra je met je gedachten ergens anders bent of je onzeker voelt over je uiterlijk of bedprestaties, kan dat de seksuele opwinding erg in de weg zitten. Focus je op het genot en het plezier. Weet daarbij wat je lekker vindt.
 • Maak van het orgasme geen ultiem doel. Seks kan net zo fijn zijn als een orgasme of zaadlozing uitblijft.

Overige tips voor een gezonde penis

 • Zorg voor voldoende rust en slaap.
 • Spoel dagelijks de penis onder de douche met enkel lauwwarm water. Dit kan je doen door de voorhuid wat naar achteren te trekken en het water over de eikel te spoelen. Gebruik hierbij geen zeep! Zo voorkom je vervelende infecties of ophoping van smegma.
 • Gebruik bij losse contacten of een niet-vaste partner het liefst een condoom, om soa’s te voorkomen.
 • Beperk drank-, nicotine- of overig drugsgebruik. Dit komt de spermakwaliteit én jouw vruchtbaarheid ten goede.
 • Raadpleeg bij een penisbreuk direct medische hulp.

Wat is jouw ultieme tip om een gezonde penis te krijgen of te houden?

3 reacties

 1. Nou een zaadlozing is wel degelijk een orgasme hoor! Alleen verschilt het wel. Je kan namelijk heel intens klaarkomen of minder intens. Als je een aantal keren na,elkaar met tussenpozen klaarkomt wordt het gevoel steeds intenser weet ik uit ervaring!!!

  Peter

 2. Goede uitleg over het gezond houden en de erectie van een penis. Er bestaat ook een misverstand over klaar komen en een zaadlozing. Onlangs vertelde me een arts dat mannen zelden klaar komen. Veel mannen zien een zaadlozing als klaar komen. Maar is duidelijk een verschil. Juist zoals bij vrouwen. Bij vrouwen is het vochtig of nat worden ook niet klaar komen. Zelf heeft het lange tijd geduurd voor ik klaar kwam ( na men 40ste). Ook dacht ik als man dat zaadlozing klaar komen was. Misschien eens een tip om er dieper op in te gaan. Er bestaan ook boeken die uitleggen dat je meerdere keren kan klaar komen zonder zaadlozing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

691 keer bekeken

Geschreven door

Jongens spelen met auto’s en meisjes met poppen. Per cultuur zijn er bepaalde opvattingen over hoe jij je als persoon zou moeten gedragen, op basis van je geslacht bij geboorte. Het heeft even geduurd voordat men erachter kwam dat het geslacht niet…
691 keer bekeken