door NaughtyNick

Erectieproblemen oplossen: zo doe je dat op een goede manier!

8 november 2022 door NaughtyNick

Bijna elke man heeft wel eens moeite om tot een volledige erectie te komen. De erectie is dan niet stevig genoeg om te kunnen penetreren, of wordt halverwege penetratie – en voor het orgasme – slap. Over het algemeen gaat dit vanzelf weer over. Wanneer een stoornis echter langer aanhoudt of vaker voorkomt spreken we van een erectiestoornis of impotentie. Zowel psychologische als lichamelijke problemen kunnen ten grondslag liggen aan een erectieprobleem. Een erectiestoornis kan behoorlijk vervelend zijn en de nodige impact hebben op je zelfvertrouwen, relatie en seksleven. Ga niet zelf doktertje spelen, maar lees onze tips.

Hoewel veel mannen in de loop van hun leven te maken krijgen met een erectieprobleem, wordt er maar weinig over gesproken. Een hoop mannen weet daardoor ook niet hoe ze deze problemen kunnen oplossen. In deze bloggen bespreken we verschillende mogelijke oorzaken van erectieproblemen en bespreken we een aantal oplossingen om met deze problemen af te rekenen.

Oorzaken erectiestoornis

Een erectiestoornis kan zowel een psychologische als lichamelijke oorzaak hebben. Bij ongeveer een derde van de mannen met een erectieprobleem zijn psychologische problemen de oorzaak. Bij hetzelfde aantal mannen ligt een lichamelijk oorzaak ten grondslag aan hun probleem. De andere groep mannen heeft te maken met beide factoren. Wanneer je ‘s nachts of in de ochtend een erectie krijgt maar niet tijdens de geslachtsgemeenschap zijn de problemen bijna altijd psychologisch van aard.

“Bij ongeveer een derde van de mannen met een erectieprobleem zijn psychologische problemen de oorzaak.”

Psychologische problemen

Depressies, stress en faalangst zijn voorbeelden van psychologische problemen. Stress kan bijvoorbeeld ontstaan op het werk of in de relationele sfeer. Je bent er dan niet helemaal bij met je hoofd waardoor de opwinding die vereist is bij een goede erectie nog wel eens wil ontbreken.

Iedereen kan wel eens, bijvoorbeeld door vermoeidheid of een andere reden, minder goed tot een stevige erectie komen. Sommige mannen rekenen zich dit erg aan, omdat zij hun partner in dit geval teleur moeten stellen. Je kunt dan bang worden dat het nog een keer zal gebeuren en in het ergste geval faalangst ontwikkelen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat een man zich minder aangetrokken voelt tot zijn partner, waardoor de seksuele prikkels ontbreken om tot een erectie te komen.

Slechte levensstijl

Een ongezonde levensstijl kan ook bijdragen aan een erectieprobleem. Slechte gewoontes zoals roken, overmatig alcohol- en drugs gebruik kunnen invloed hebben op de doorbloeding van de penis en zorgen dat deze minder hard wordt en blijft. Alcohol en drugs kunnen ook zorgen voor vermoeidheid, waardoor de man geen goede erectie kan opwekken.

Hetzelfde geldt voor slechte voeding en onvoldoende lichaamsbeweging. Hier kunnen op de lange termijn problemen als een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte uit voortvloeien. Een langdurig hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk kunnen vervolgens bijdragen aan het dichtslibben van de bloedvaten. Hierdoor vult de penis zich minder makkelijk met bloed, wat nodig is om een stevige erectie te verkrijgen.

Chronische ziektes

Een aantal chronische ziektes kunnen ook bijdragen aan een slechte doorbloeding en daardoor dus ook aan een erectieprobleem. Voorbeelden zijn hart- en vaataandoeningen, neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose en Parkinson en problemen aan de urinewegen of de prostaat. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 70% van de mannen met diabetes in de loop van hun leven te maken krijgen met erectiestoornissen.

Sommige geneesmiddelen

Bepaalde geneesmiddelen kunnen de hormoonhuishouding flink verstoren. Een verstoring in het mannelijke geslachtshormoon (testosteron) heeft vaak een laag libido tot gevolg en kan zo tot een erectiele dysfunctie leiden. Bètablokkers die de bloeddruk verlagen en verschillende antidepressiva en hebben bijwerkingen die een negatief effect hebben op de erectie.

“Verstoring in het mannelijke geslachtshormoon (testosteron) heeft vaak een laag libido tot gevolg en kan zo tot een erectiele dysfunctie leiden.”

Bekkenbodem

Een erectiestoornis kan ook voortkomen uit een te gespannen bekkenbodem. Wanneer er teveel spanning staat op de bekkenbodemspieren kan je als man meer moeite hebben om een goede erectie tot stand te brengen.

Prostaatoperatie

Een operatie aan de prostaat kan ook één van de oorzaken zijn waarom je geen erectie kunt krijgen. Aan beide kanten van de prostaat lopen zenuwen die van invloed zijn op het wel of niet krijgen van een erectie. Bij sommige prostaatoperaties worden de zenuwen dusdanig aangetast dat het niet meer mogelijk is om tot een goede erectie te komen.

erectieproblemen

Vaststellen oorzaak erectiestoornis

De eerste stap om de oorzaken van een erectiestoornis te bepalen, is een bezoek aan de huisarts. Met behulp van een lichamelijk onderzoek en een aantal vragen wordt gekeken of er sprake is van een medisch of psychologisch probleem. Vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over medicijngebruik, de kwaliteit van je relatie, het wel of niet hebben van ochtend en nachtelijke erecties.

Om de staat van de bloedvoorziening te bepalen, kan de huisarts naar het kloppen van de bloedvaten in de lies of knieholte kijken. Wanneer dit niet goed voelt, is de kans groot dat ook de doorbloeding van de bekken ook niet optimaal functioneert. Ook kunnen de zenuwbanen worden gecontroleerd door de reflexen te testen. Wanneer lichamelijke afwijkingen worden geconstateerd volgt meestal een doorverwijzing naar een uroloog of andere specialist. Iemand met erectieproblemen die voortvloeien uit een psychische oorzaak, worden vaak doorverwezen naar een seksuoloog of psycholoog.

Erectieproblemen oplossen

Wegnemen van psychologische oorzaken

Tijdens het gesprek bij de huisarts worden er verschillende vragen gesteld. Wanneer het vermoeden bestaat dat de problemen voortkomen uit stress, relationele problemen of andere psychologische factoren. De huisarts kan zelf deze gesprekken voeren, maar het komt ook voor dat mannen worden doorverwezen naar een seksuoloog. Wanneer de huisarts of seksuoloog heeft bepaald welke psychologische factoren de oorzaak zijn van jouw erectieprobleem, krijg je vaak een aantal opdrachten mee naar huis om mee te oefenen en wordt er een doelstelling vastgesteld.

De volgende opdrachten kun je mee naar huis krijgen:

 • Leren beter te communiceren over je erectieprobleem met je partner
 • Streeloefeningen om te leren welke seksuele prikkels jou opwinden
 • Oefeningen waarbij je leert beter met onzekerheden om te gaan

Daarnaast kan door middel van cognitieve therapie worden geprobeerd om bepaalde angsten weg te nemen. Bij cognitieve therapie wordt geprobeerd bepaalde negatieve gedachtes weg te nemen. Vaak worden bepaalde veronderstellingen en overtuigen door onszelf in stand gehouden. Bij cognitieve therapie onderzoeken seksuoloog en cliënt samen of die negatieve gedachtes wel op waarheid berusten. Vaak wordt de cliënt op deze manier aangespoord met zijn partner in gesprek te gaan en blijken bepaalde gedachtes soms helemaal niet te kloppen. Een dergelijk gesprek kan al een hoop spanning en onzekerheden wegnemen.

Geneesmiddelen

Tegenwoordig zijn er diverse geneesmiddelen verkrijgbaar waarmee mannen met een erectieprobleem weer een erectie tot stand kunnen brengen. Bij een lichamelijke oorzaak wordt vaak een erectiemiddel voorgeschreven. Er zijn meerdere erectiemiddelen verkrijgbaar via de huisarts. Ze zorgen voor een betere doorbloeding in de penis, waardoor je makkelijker een erectie krijgt. Om tot een erectie te komen met een erectiemiddel is echter wel seksuele opwinding nodig.

Erectiemiddelen nemen echter niet de oorzaak van een erectiestoornis weg en kunnen daarnaast ook negatieve bijwerkingen hebben. Mannen met hartklachten wordt om die reden ook afgeraden het middel te gebruiken, dus raadpleeg wel altijd je arts. Op internet worden ook diverse erectiepillen aangeboden.  De bestverkochte erectiepillen van EasyToys zijn LibiForMe, Golden XXL en GreenUp.

Penispomp

penispompEen penispomp, ook wel vacuümpomp genoemd, is een cilinder die je over je penis heen schuift.  Met behulp van een pompje wordt de cilinder vacuüm getrokken. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten in de schacht van de penis wijder worden en er meer bloed naartoe kan stromen; met een grotere en stevigere erectie als gevolg. Door vervolgens een penisring om te schuiven, kan de erectie voor langere tijd behouden worden.

Penisring

cockringEen cockring of penisring is een ring die om de schacht van de penis – en soms ook ballen – geschoven wordt. Doordat de ring vrij strak zit, blijft het bloed in de zwellichamen behouden. Dit zorgt voor een stevige erectie die langer aanhoudt. Net als erectiepillen kan een cockring een oplossing zijn bij erectieproblemen. Om afknelling te voorkomen mag een cockring niet langer dan 30 minuten gedragen worden.

Bekkenbodemoefeningen

Het trainen van de bekkenbodemspieren heeft veel voordelen. Deze zijn vooral op de lange termijn merkbaar. Zo werkt het incontinentie op latere leeftijd tegen.
Ook werken bekkenbodem trainingen (ook bekend als kegeloefeningen vanwege de vorm van één van de bekkenbodem spieren) erg goed wanneer een man last heeft van erectieproblemen door een matige doorbloeding.

Door het regelmatig trainen van de bekkenbodem, vereisen deze spieren meer bloedtoevoer van het lichaam. De aderen welke de bekkenbodem van bloed voorzien, vervolgen hun weg door de penis. Hierdoor kan de penis door bekkenbodemoefeningen – ook wel kegeloefeningen genoemd – beter worden doorbloedt. Hiermee kan men erectieproblemen in veel gevallen gedeeltelijk of in hun geheel oplossen.

Hebben de tips jou geholpen of heb je nog vragen na het lezen van het artikel? Deel het met ons in een reactie!

Reageer

Gerelateerde berichten

5 reacties op Erectieproblemen oplossen: zo doe je dat op een goede manier!

 • fijn al die info. nooit te oud om te leren.

  over één ding moet ik wat kwijt: kegeloefeningen hebben hun naam te danken aan de bedenker: gyneacoloog Arnold Kegel.

  vriendelijke groet,

  Jan-Karel Kok

 • Betekend dat dat je met plassen ook moeite hebt doordat hij wat slap is. En kan het door een hersenbloeding komen.

  • Hoi M.

   In principe is er fysiek gezien meestal geen relatie tussen erectieproblemen en moeite met plassen. Als je je hier zorgen over maakt, kun je het beste je huisarts raadplegen. Hij of zij kan je hier zeker meer informatie over geven.

 • Goh,..Wat een heerlijk ding die penispomp. Het enige wat ik steeds heb is dat na gebruik ik bij de schacht een zwelling krijg; de ene keer groter dan de andere.Na een tijdje is die wel weer verdwenen.Waar licht dit nou aan??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid