Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

874 keer bekeken

Hoe een relatie je persoonlijkheid beïnvloedt

13 januari 2021,

geschreven door

Je kent ongetwijfeld iemand die kort na het krijgen van liefdesrelatie plots verandert. Hij of zij krijgt nieuwe interesses, is minder vaak bij de vriendengroep en gedraagt zich anders. Puur toeval of is er meer aan de hand? Dat laatste. De wetenschap toont namelijk aan dat mensen sterk worden beïnvloed door hun omgeving. Ook het zelfbeeld van mensen verandert fors tijdens een relatie.

Verliefdheid is verandering

Zelfverandering en bewustwording zijn al jaren een hot topic in Nederland. Denk aan de populariteit van yoga, mindfulness en andere takken van psychische zelfontplooiing. Je doet je best om los van je rationele verstand je gevoel in te duiken en op basis daarvan keuzes te maken. Iets wat deze verandering vliegensvlug teweeg brengt is verliefdheid, blijkt uit Amerikaans onderzoek. De sensatie van verliefdheid is zo overrompelend en gaat met zoveel gevoel gepaard dat je sneller verandert.

Verliefdheid vergemakkelijkt zelfverandering

Deze verandering is ontzettend waardevol. Misschien word je zelfverzekerder, laat je slechte gewoontes achter je of kun je eindelijk beter slapen. Naast de ontwikkeling in jezelf, integreer je ook aspecten, gewoontes en gedrag van je geliefde. Jouw partners verdriet en geluk worden jouw verdriet en geluk. Wellicht niet bij iedereen zo letterlijk, maar op deze manier vul je elkaars persoonlijkheden aan. Toch ligt er een gevaar op de loer; onzekerheid

Gevolgen van onzekerheden in een relatie

De een is vatbaarder voor zelfverandering dan anderen. Zo kan de ene persoon binnen een mum van tijd compleet veranderen terwijl de ander niets verandert. Dat we veranderen door degene van wie we houden staat vast, maar hoeveel is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn grofweg drie redenen waardoor mensen te ‘kneedbaar‘ zijn in een relatie en daardoor te veel veranderen:

  • Onzekerheid
  • Angst om verlaten te worden
  • Dominante partner

Verliefdheid maakt onzeker, maar als je dusdanig weinig eigenwaarde hebt en niet genoeg van jezelf houdt is de kans groot dat je gedurende jouw relatie hard strijdt om zo mooi mogelijk te zijn en te voldoen aan je partners eisen. De verandering in jezelf is niet alleen slecht voor jezelf, ook voor je relatie. Idem dito voor de angst om verlaten te worden. Met jezelf aan de slag en er over praten is de beste remedie om deze problemen op te lossen. Tot slot kan een dominante partner jou ondersneeuwen. Gevolg? Weinig ruimte voor ontwikkeling en zelfontplooiing.

Een gezonde relatie maakt sterk

Met iemand samenzijn die jou in je waarde laat en steunt, zorgt voor zelfontwikkeling. Je wordt meer bewust van slechte gewoontes zoals tot 03:00 uur ’s nachts gamen, roken of snel boos worden. Een gezonde relatie zorgt wat dat betreft voor meer evenwicht en stabiliteit in je leven.

“Een gezonde relatie zorgt voor evenwicht en stabiliteit.”

Je zult niet alleen – al dan niet bewust – met je eigen gewoontes aan de slag gaan, ook leer je van de gewoontes van je partner. Er samen een weg in vinden maakt sterk. Zonder dat je het door hebt leer je beter communiceren, connecties aan gaan en concessies te sluiten. Het is alleen wel zaak om andere belangrijke zaken niet te vergeten, zoals je vrienden.

Break-ups en zelfverandering

Nog meer dan aan het begin van een relatie vergt een break-up veel van je lichaam en geest. Vooral het eindigen van een langdurige relatie gaat gepaard met enorm veel zelfverandering. Je gehele levensstructuur valt weg. Taak aan jou een nieuw leven op te bouwen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel mensen hier last van hebben. Mensen moeten opnieuw ondervinden wie ze eigenlijk zijn en wat ze in het leven willen.

“Een break-up vergt enorm veel zelfverandering.”

Tijdens een relatie bouw je een sterke emotionele connectie op. Je past je aan elkaar aan, gaat voor elkaar door het vuur en ervaart andermans pijn en geluk. Als dat wegvalt ben je op jezelf aangewezen. Dat zorgt voor de nodige obstakels en vergt kracht.

Hoe heeft je relatie jou beïnvloed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.925 keer bekeken

Geschreven door

Wat?! Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaker seks willen dan mannen! Meestal wordt gedacht dat mannen elke seconde van de dag seks willen en dat ze maar geluk hebben wanneer hun vrouwelijke partner ook eindelijk eens van bil wil. Nou, niets is minder…
1.925 keer bekeken