Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

“Ik heb last van smegma. Wat kan ik doen?”

11 augustus 2018,

geschreven door

Beste Talitha, ik heb een vervelend probleempje. Ik heb namelijk last smegma. Daardoor stinkt mijn penis. Ik was mijzelf regelmatig zeep, dus ik zorg wel voor een goede hygiëne. Hoe kan ik hier dan toch zoveel last van hebben? Wat kan ik doen om van het probleem af te komen?

– Youri

Beste Youri,

Opstapeling van smegma is een veelvoorkomend fenomeen bij mannen, dat behoorlijk vervelend kan zijn. Ik heb een aantal tips voor jou om ervoor te zorgen dat jij een gezonde penis krijgt en houdt.

Wat is smegma?

Smegma is talgafscheiding dat zich bevindt bij de geslachtsdelen. Bij vrouwen ontstaat het in de plooien van de binnenste schaamlippen en de clitoris. Bij mannen hoopt het zich op onder de voorhuid. De aanmaak van dit vocht is heel normaal. Het kan zelfs erg nuttig zijn. Zo zorgt het ervoor dat de voorhuid soepel over de eikel kan schuiven.

Naast de aanmaak van smegma, vernieuwt de huid zich keer op keer. Dat leidt tot een opstapeling van dode huidcellen. Als smegma te lang blijft zitten, ontstaat een opstapeling van dit vocht met dode huidcellen. Gevolg? Een witte aanslag onder de voorhuid, dat behoorlijk gaat ruiken. Hoe langer dit blijft zitten, hoe groter de kans op vervelende infecties.

“Hoe langer het smegma onder de voorhuid blijft zitten, hoe groter de kans is dat het leidt tot vervelende ontstekingen.”

De gevolgen van smegma

De eikel en voorhuid dienen dus regelmatig te worden gewassen. Hygiëne speelt namelijk een belangrijke rol bij het gezond houden van de penis. Toch bestaat er zoiets als ’te goede hygiëne’. Dat betekent eigenlijk dat je moet uitkijken met het gebruik van zeep bij de intieme delen. Zeep kan namelijk de kwetsbare huid van de eikel en voorhuid beschadigen. Dat maakt de huid juist meer vatbaar voor afscheiding en vervelende infecties.

Balanitis

Een van die vervelende infecties is balanitis. Dit betekent letterlijk: ‘ontstoken eikel‘. Symptomen van deze infectie zijn:

 • Roodheid
 • Jeuk, pijn en zwelling van de huid
 • Soms wondjes
 • In ernstige gevallen kan de voorhuid gaan vernauwen

Wist je dat… besneden mannen minder last van ontstekingen n.a.v smegma, doordat de eikel niet bedekt wordt door een voorhuid? De eikel is daardoor makkelijker schoon te houden.

Balanitis is een veelvoorkomend symptoom, dat verschillende oorzaken kan hebben. Niet alleen een opstapeling van smegma kan leiden tot balanitis, ook kan het symptoom zijn van een soa.

Zo verwijder je smegma

 • Schuif voorzichtig de voorhuid over de eikel richting de schacht.
 • Spoel vervolgens de eikel schoon met lauw water. Je kan ook de vingers hier bij gebruiken. Gebruik geen zeep!
 • Droog de eikel af van een zacht doekje of handdoek.
 • Schuif de voorhuid weer terug over de eikel.

Zorg ervoor dat je dit regelmatig doet. Het handigst is om deze handeling standaard toe te voegen tijdens het douchen.

Let op! Is het lastig om de voorhuid voldoende over de eikel te schuiven? Dan kan er sprake zijn van een vernauwde voorhuid. Forceer nooit de voorhuid om het alsnog over de eikel heen te krijgen, maar raadpleeg je huisarts.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

3 reacties

 1. hey Talitha

  ik heb veel smegma rondom mijn eikel ik maak het schoon maar het blijft respawnen zonder dat ik iets doet.; ik ben maagd en ik trek 7 keer per dag af. ik vraag me af of er een spray is dat het weghaalt of een zalf want het blijft maar terug respawnen. alvast bedankt voor alle moeite

  mvg
  Bananaboy

 2. Hey Talitha,
  Ik heb last op opgehoopt talg op men balzak en het bolletje is zo ongeveer een 4 mm dik.
  Is er een remedie om dit weg te krijgen?
  MVG
  Benny

  1. Hoi Benny,

   Is het opgehoopt talg dat je zelf makkelijk kan verwijderen? Of zit het ‘vast’ aan/in de huid van de balzak? In dat geval kan het wijzen op een talgkliercyste. Soms zal deze vanzelf open gaan, maar het beste is toch om je huisarts te raadplegen. Deze kan de cyste dan makkelijk weghalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn vriend en ik hebben een prima seksleven. Één maar! Klaarkomen door penetratie tijdens de seks is mij nog nooit gelukt. Als ik al klaarkom, dan is dat alleen tijdens het voorspel. Ik ben bang dat er iets mis is met mij. Wat kan …
100.960 keer bekeken