Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Ik twijfel over mijn seksuele geaardheid. Wat nu?”

26 december 2020,

geschreven door

Beste Talitha, ik heb sinds enkele maanden een lieve vriend, maar op het gebied van seks en intimiteit voel ik niet zoveel voor hem. Ik merk dat ik weinig behoefte heb aan seks en beleef er ook niet veel plezier aan. Daarnaast fantaseer ik regelmatig over vrouwen (en ook mannen!). Soms vind ik andere vrouwen ook wel aantrekkelijk, maar ik ben nooit verliefd geweest. Ik weet nu niet zo goed wat mijn seksuele geaardheid is. Betekent het misschien dat ik bi ben?

– Mariëlla

Beste Mariëlla,

Als het aankomt op seksuele geaardheid of onze seksuele oriëntatie, kan het soms lastig en verwarrend zijn om daar een helder beeld bij te hebben. Nog altijd wordt heteroseksualiteit in onze maatschappij als ‘de norm’ gezien, al lijkt er steeds meer ruimte te zijn voor allerlei andere soorten seksualiteiten en oriëntaties. Toch plaatsen we nog steeds seksuele oriëntatie in hokjes, en juist dat maakt het soms lastig om onszelf te identificeren.

Seksuele geaarheid: hetero, homo, bi of iets anders?

Naast heteroseksualiteit zijn homoseksualiteit en biseksualiteit de meest gangbare of bekende geaardheden. Minder bekend is de seksuele geaardheid aseksualiteit, waarbij iemand weinig tot geen seksuele aantrekking voelt. Toch is het scala aan geaardheden en oriëntaties veel breder dan enkel deze typen oriëntaties. Zo komen we ook steeds meer soorten seksualiteiten tegen, zoals panseksualiteit. Hierbij voelt iemand zich aangetrokken tot een persoon, ongeacht wat het geslacht van deze persoon is.

Wat bepaalt je seksuele oriëntatie?

Het bepalen van jouw seksuele oriëntatie hangt doorgaans van verschillende factoren af. Zo kan je hierbij kijken naar hoe je je seksueel gedraagt, maar ook tot wie of wat jij je doorgaans aangetrokken voelt. Ook speelt jouw seksuele identiteit een belangrijke rol hierbij: als wie of wat identificeer jij jezelf? Zo kan iemand prima seks hebben met mensen van hetzelfde geslacht (gedrag), maar voornamelijk seksuele aantrekking voelen voor personen van het andere geslacht. Hij of zij kan zich dan – ongeacht het gedrag – zich als heteroseksueel identificeren.

Wist je dat… ons seksuele gedrag, seksuele aantrekking en onze seksuele identiteit niet altijd hoeven te wijzen naar één en dezelfde seksuele oriëntatie?

Gedrag, aantrekking en identiteit hangen hierbij dus samen. Maar ook daar zien we diverse variaties in. Niets is daarin goed of slecht: het gaat erom dat jij voor jezelf een seksualiteit bepaalt waarbij jij je goed en zelfzeker bij voelt.

Hokjes denken of niet?

Het bestaan van verschillende soorten seksualiteiten doet misschien wel suggereren dat we allemaal in een bepaald hokje moeten passen. Misschien voelt het helemaal niet fijn om in een hokje geplaatst te worden. Of mogelijk blijft het moeilijk om jezelf één bepaalde seksualiteit aan te meten. Steeds meer mensen voelen er weinig voor labels te plakken aan wie ze zijn en wat hun seksuele geaardheid is.

Seksuele fluiditeit

Juist wanneer we meer van dat hokjes-denken afstappen, ontstaat de ruimte om na te gaan dat onze seksualiteit misschien wel verandert over de tijd. Dit noemen we seksuele fluïditeit en stelt ons in staat om heel flexibel te zijn in hoe we onszelf kunnen of willen identificeren. Ook kan het erop duiden dat seksuele oriëntatie niet één vast gegeven is, maar wellicht op een spectrum geplaatst kan worden. De plek die het inneemt op dat spectrum kan dan gedurende tijd en/of ervaringen veranderen.

“Seksualiteit kan wellicht op een spectrum worden geplaatst, waarbij de oriëntatie niet één vast gegeven is maar over tijd en variatie kan variëren.”

Dus wanneer je twijfels hebt over je geaardheid, probeer dan vooral dicht bij jezelf en je gevoel te blijven. Ontdek waar jouw wensen en verlangens liggen. Misschien verandert dit ook wel met de tijd. Niets is hierin fout. Natuurlijk hoef je ook helemaal geen label te plakken, als je dat liever niet wil. Het allerbelangrijkste is dat jij doet waar jij je goed bij voelt en dat je accepteert wie of wat je bent.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

1 reactie

 1. Hoi Marïella,

  Ik kan mij de twijfel goed voorstellen, ik heb zelf ook zo ervaren..
  Vrouwen vind ik ook interessant (vooral in ern strakke, zwarte leren broek), maar op een gegeven moment merkte ik dat ik steeds vaker over sex met een man begon te fantaseren… Weet nog dat ik vroeger het blad “Cocktales” kocht ; een homoporno blad.
  Die verkoopster keek me verwonderd aan.
  Later was ik bij iemand thuis van wie ik weet dat hij homo is, en die heeft mij de eerste keer bezorgd ; was best nerveus, maar hij deed het rustig aan, en nam alle tijd.
  Sindsdien heb ik het vaker gedaan, en ook mogen ontvangen, wat wel wennen was.

  Geniet van je keuze, man of vrouw, allebei kan..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

7.224 keer bekeken

Geschreven door

De eerste keer seks met een nieuwe bedpartner is altijd spannend. Jullie kennen elkaar en elkaars lichaam nog niet. Je hebt geen idee wat de ander fijn vindt in bed. Om het allemaal iets makkelijker te maken, vind je hier 12 tips voor de perfecte eer…
7.224 keer bekeken