Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

2.148 keer bekeken

Alles dat je moet weten over seksualiteiten!

11 mei 2020,

geschreven door

Waar je voorheen als jongen op een meisje viel, en als meisje op een jongen, is dat tegenwoordig heel anders. We zijn als samenleving een stuk minder bekrompen geworden en omarmen meer verschillende seksualiteiten. Het taboe wordt steeds minder en dat is goed, want je seksualiteit kunnen uiten is misschien wel één van de belangrijkste waarden.

Veel mensen zullen naar alle waarschijnlijkheid niet meer seksualiteiten kennen dan heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel en aseksueel. En dat is ook niet zo gek, want het is pas echt van de laatste jaren dat er zo open en breed over wordt gesproken. Vooral onder de jongeren merk en zie je dat er meer over wordt gepraat. Hier draagt de media ook aan bij, denk dan bijvoorbeeld aan series op Netflix of hoe transgender YouTubers de wereld veroveren.

Een seksualiteit hebben is totaal geen fase of trend waar een persoon in verkeert, want je wordt er als persoon mee geboren. Het is ook begrijpelijk dat jij als nuchter persoon de wenkbrauwen optrekt bij de termen zoals ‘panseksueel’, ‘cisgender’ of ‘panromantisch’. Vandaar dit overzichtslijstje met alle seksualiteiten (en enkele genderidentiteiten) op een rijtje.

 

Homoseksueel

Personen die op hetzelfde geslacht vallen en hiervoor gevoelens ontwikkelen zijn homoseksueel. Een man en man (homo’s/gay) of een vrouw en vrouw (lesbiennes/gay).

Heteroseksueel

Deze hoeven we eigenlijk niet uit te leggen, maar heteroseksualiteit staat er toch tussen. Als je heteroseksueel bent dan val je op het tegenovergestelde geslacht. Een hetero-koppel bestaat dus altijd uit een man en vrouw.

Naast heteroseksualiteit kennen we ook heteroflexibiliteit, wat een vorm van seksuele geaardheid is. Het wordt gekenmerkt door minimale homoseksuele activiteiten buiten zijn of haar heteroseksuele oriëntatie.

Biseksueel

Een persoon die bi is valt op zowel mannen als vrouwen. Binnen biseksualiteit kan er nog verschil zijn tussen de voorkeuren van de persoon, want persoon A kan zich meer aangetrokken voelen tot vrouwen dan mannen, terwijl het bij persoon B andersom is. Bi betekent in feite ’twee’, dus biseksuele personen kunnen ook op andere seksualiteiten vallen. Bijvoorbeeld op interseksuele of panseksuele personen.

Flexiseksueel

Als flexiseksueel persoon ga je flexibel om met je geaardheid. Al heb je wel een voorkeur voor een bepaald gender, maar je blijft het spannend vinden om soms te experimenteren met hetzelfde gender (als je hetero bent) of het andere gender (als je gay bent).

Aromantisch

Als je als persoon aromantisch bent, dan ervaar je geen romantische gevoelens naar anderen. Een opgebouwde band zal vaak niet meer zijn dan een goede vriendschap of een seksuele band.

Aseksueel

In grote lijnen voel je totaal geen seksuele aantrekkingskracht tot een ander persoon en heb je geen behoefte aan seks. Aseksualiteit is geen voorkeur of gevolg van een eventueel trauma en ook geen keuze, want je bent ermee geboren. Ook kunnen aseksuele personen gewoon relaties hebben, inclusief romantische gevoelens. Er zijn echter geen seksuele gevoelens.

Verschillende definities

Er zijn dus verschillende definities van aseksualiteit. Hieronder geef ik aan welke er zijn:

  1. Afwezigheid van seksueel gedrag: Sommige mensen denken dat aseksuelen simpelweg niet aan seks doen. Maar eigenlijk is dit geen goede omschrijving. Bedenk maar eens dat er verschillende redenen zijn om (tijdelijk) geen seks te hebben.
  2. Jezelf identificeren als aseksueel: In dit geval noemt de persoon zichzelf  ‘aseksueel’. 3,8% van de Amerikaanse bevolking noemt zichzelf zo. Maar ook aan deze definitie zitten wat haken en ogen. Want op basis waarvan beschouwt iemand zichzelf als aseksueel? Dat kan dus voor iedereen weer anders zijn.
  3. Afwezigheid van seksuele aantrekking: De meest aangenomen definitie van aseksualiteit, zoals ik ook hierboven al beschreef. Het percentage hiervan ligt in Groot-Brittannië op ongeveer 1%. Een belangrijk onderscheid hierbij wordt gemaakt tussen romantische aantrekking en seksuele aantrekking. Iemand kan wel behoefte hebben om een romantische relatie aan te gaan, maar geen behoefte hebben aan seks.

Autoseksueel

Nee, dit heeft niks met auto’s te maken. Iemand die autoseksueel is masturbeert veel liever dan dat deze persoon seks heeft met een ander. Het lichaam van een ander persoon kan een autoseksueel persoon niet opwinden, maar zichzelf aanraken juist wel. Het kan voorkomen dat de voorkeur naar soloseks sterker is dan geslachtsgemeenschap met een ander persoon.

Panseksueel

Panseksueel kan ook wel omniseksueel worden genoemd. Als je je als panseksueel aangetrokken voelt tot iemand, dan gaat het om de persoon zelf. Dit kan zowel een man, vrouw of iets hiertussen. Het gender is niet bepalend voor de voorkeur van een panseksueel persoon.

Panromantisch

Dit houdt in dat je wel romantische gevoelens voor iemand kan ontwikkelen, en eigenlijk voor alle genderidentiteiten en seksen. Toch voel je geen seksuele aantrekkingskracht tot hen.

Cisgender

Cisgener staat haaks tegenover transseksualiteit. Als je ‘cis’ bent, voel je je goed bij het geslacht waarmee je bent geboren. Een voorbeeld hiervan is: je bent geboren met vrouwelijke geslachtskenmerken en je identificeert jezelf ook als vrouw.

Transseksueel

Laten we het eerst even hebben over het verschil tussen transgender en transseksueel. Een transgender is non-binair en voelt zich zowel man als vrouw, of is een man en kleedt zich en gedraagt zich soms als vrouw. En dat vice versa. Daarentegen voelt een transseksueel zich opgesloten in het verkeerde lichaam. Een man die een vrouw wil worden of een vrouw die een man wil worden.

Soms gaat dit gepaard met een geslachtsoperatie, zodra deze is doorlopen noemen we hem of haar ex-transseksueel of gendereufoor. Daarnaast vergissen mensen zich nog wel eens door transgender en travestie door elkaar te halen.

Interseksueel

Interseksualiteit staat ook wel bekend als hermafrodiet. Je bent zowel een man als een vrouw, want je bent geboren met mannelijke én vrouwelijke geslachtskenmerken. Bij de geboorte kan een arts adviseren welk sekse het kind zou moeten krijgen. In andere gevallen kan een kind in een later stadium dit zelf bepalen.

Polyseksualiteit

Deze seksualiteit mag je zeker niet verwarren met polyamorie! Polyseksuelen voelen zich doorgaans meer aangetrokken tot interseksuelen of transgenders. Dit kan zowel romantisch als seksueel zijn.

Demiseksualiteit

Vrij vertaald betekent demi ‘half’. Demiseksuelen zitten ergens tussen seksueel en aseksueel in. Er moet een sterke emotionele band zijn als voorwaarde voor eventuele seksuele gevoelens. Iemand die demiseksueel is, heeft dus een mindere seksuele drang en aantrekkingskracht. Een andere term voor demiseksualiteit is ook wel grijs-aseksueel.
Was jij bekend met al deze seksualiteiten? En wat is jouw seksualiteit? Deel het met ons in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

3.703 keer bekeken

Geschreven door

Dat mannen zich zorgen kunnen maken over de grootte van hun geslacht is een bekend fenomeen. Minder bekend is dat vrouwen soms ook onzekerheden kunnen hebben over de grootte en de vorm hun tepelhoven. De grootte en vorm kan daarnaast gedurende ons le…
3.703 keer bekeken