Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

2.426 keer bekeken

Travestie is meer dan alleen verkleden

4 april 2019,

geschreven door

Als man zijnde zou je je tijdens carnaval kunnen verkleden als vrouw, maar dit maakt je dan geen travestiet! Travestie gaat dieper dan alleen kleding en make-up. Travestie is ook niet specifiek weggelegd voor homo’s. Misschien ontdek jij in dit artikel wel of het iets voor jou is.

Wat is travestie?


Een man kan zich kleden, voordoen en gedragen als een vrouw. En een vrouw kan zich ook mannelijk kleden, voordoen en zo gedragen. Dit noemt men travestie. Het is een drang om kleding van het andere geslacht te dragen. Om je te identificeren met het andere geslacht, zonder dat hier een seksuele opwinding bij komt kijken. Er ligt nog steeds een taboe op dit onderwerp en dit is meteen de reden waarom de meeste travestieten zich overdag niet vertonen. In de nachtelijke uren komen ze naar buiten om bijvoorbeeld uit te gaan, of om in besloten kringen samen te zijn. Ze doen er alles aan om de schijnacceptatie en eventuele confrontaties uit de weg te gaan.

Wist je dat.. vrouwelijke travestie maatschappelijk meer wordt geaccepteerd dan mannelijke travestie?

Waarom sommigen de behoefte voelen om zich te verkleden, loopt nogal uiteen bij travestieten. Het kan gericht zijn op erotiek, show of juist het imiteren van. Zelfs transseksuelen kennen de drang om zich in andere kledij te hullen, maar transseksuelen zijn vaak ook niet blij met hun genderidentiteit. Travestieten zijn juist wel tevreden met hun gender en/of geslacht en zien niks in lichamelijke aanpassingen, maar identificeren zich wel regelmatig als vrouw of man.

Cross dressing

Naast travestie bestaat er ook de term cross dressing. Je kunt dit zien als een sub-groep van travestie, maar gaat het hier minder om hoe iemand zich voelt aan de binnenkant. Cross dressing komt uit Engeland waar in de jaren 70 twee groeperingen ontstonden, omdat niet iedereen zich kon vinden in de term travestie. In grote lijnen komt cross dressing overeen met travestie, maar wordt cross dressing meer in verband gebracht met een seksuele opwinding en fetisjisme.

Een drag queen is een ‘showtravestiet’

Drag of travestiet?

Is er een verschil dan? Ja, een verschil is er zeker! De beweegredenen voor beide groeperingen zullen meer dan overeen komen, maar als drag queen/king ben je meer een entertainment object. Heel plat gezegd is een drag queen een ‘showtravestiet’. Een man die zich kleedt en handelt als een karikatuur van een vrouw, met het doel om een publiek te vermaken, heet een drag queen. De identificatie met het tegenovergestelde geslacht is er doorgaans in mindere mate dan wat we zien bij travestie.

Travestie is ook ontzettend moeilijk

Zijn alle travestieten gay? Dat hoeft niet per sé. Natuurlijk, er zijn veel homo’s in de gayscene die zich kleden als vrouw voor een avondje stappen. Maar zelfs hetero mannen (en vrouwen) zijn travestiet. Het is voor hen net zo moeilijk om zich te uiten, er ligt een taboe op en er heerst angst voor intolerantie uit de directe omgeving. De behoefte, het verlangen en de drang zal altijd aanwezig blijven. Depressieve gevoelens, eenzaamheid en een gebruik aan zelfaanvaarding komen er vaak bij kijken zodra men het uit angst blijft onderdrukken. Het mooiste scenario zou zijn als je travestie kunt omarmen en jezelf kan aanvaarden met deze gevoelens. Het is geen ziekte, maar een veelzijdige (creatieve) uitingsvorm.

Enkele Nederlandse travestieten:

Travestiet MayDay – Instagram
Dolly Bellefleur – Website
Anastasia Von Beaverhausen- Instagram
Branislav Soltys – Instagram

Identificeer jij jezelf als travestiet? Of juist niet? Laat het ons weten in de reacties!

2 reacties

  1. Heel herkenbaar.
    Moest wel wennen aan mijn niet te onderdrukken verlangen naar kanten slips het dragen van pumps, mini rokjes jarretels en rode lippenstift. En ja in mijn vrouwelijkheid zoek ik waardering en verlang naar een man.petranel

  2. 100% show travestiet hier eindelijk weer eens een goed artikel over de travestie goed gedaan easytoys jeeeey voor jullie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.024 keer bekeken

Geschreven door

Sommige mensen staan altijd open voor liefde, maar anderen lijken liefde te ontkennen of er zelfs voor weg te rennen. Herken jij dit? Misschien ben jij wel iemand die liefde ontkent of date je met iemand die de liefde moeilijk accepteert. Alles in ju…
2.024 keer bekeken