Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

145.335 keer bekeken

Panseksualiteit – liefde en aantrekking tot ‘alles’

28 november 2018,

geschreven door

Heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel of aseksueel. Dit zijn de vier bekendste seksuele geaardheden. Iets minder bekend is ‘panseksueel’. Wanneer ben je panseksueel en wat is erover bekend? In dit artikel lees je alles over panseksualiteit.

Wat is panseksualiteit?

‘Pan’ betekent in het Grieks letterlijk: alles. Iemand die panseksueel is, voelt zich aangetrokken tot alle geslachten. Of beter gezegd: het geslacht speelt geen rol. Hierbij wordt dus minder in hokjes gedacht, zoals eigenlijk bij hetero-, homo- of biseksualiteit wordt gedaan. Panseksualiteit kan daarom vallen onder de term queer: een parapluterm om aan te duiden dat iets niet in hokjes hoeft worden geplaatst en anders is dan de ‘heteronorm’.

Wist je dat… de LGBT community (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) steeds vaker aangeduid wordt met LGBTQ (+ Queer)?

Panseksueel of biseksueel?

Iemand die biseksueel is valt op twee soorten geslacht. Meestal zal dit om mannen en vrouwen gaan. Een panseksueel iemand kan ook op beide geslachten vallen, maar panseksualiteit gaat verder dan twee verschillende geslachten. Zo kan een panseksueel persoon zich seksueel en romantisch ook aangetrokken voelen tot bijvoorbeeld interseksuele mensen en transgender mensen.

“Bij panseksualiteit speelt geslacht geen rol. Panseksuelen voelen zich tot ‘alles’ of ‘iedereen’ aangetrokken.”

Het spectrum van geslachten

Voor panseksuelen ligt ‘geslacht’ op een spectrum. Er is niet louter het geslacht ‘man’ en ‘vrouw’, maar er kan van alles tussen liggen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die met kenmerken van zowel man als vrouw worden geboren. We noemen dit intersekualiteit, of beter bekend als hermafroditisme. Hierbij kan iemand het uiterlijk hebben van – bijvoorbeeld – een man, maar inwendige geslachtskenmerken hebben van een vrouw.

Naast de biologische kenmerken van het geslacht, bestaat ook de term gender. Gender geeft aan in hoeverre jij je man of vrouw voelt. De meeste mensen voelen zich zoals ze er lichamelijk uitzien: een man voelt zich mentaal ook man, een vrouw voelt zich vrouw. Sommige mensen voelen zich echter niet thuis in de biologische geslachtsrol die ze hebben. Dit worden transgender mensen genoemd.

Panseksualiteit omarmt het hele spectrum der geslachten

Geslacht is dus eigenlijk niet zo simpel uit te leggen als enkel ‘man’ en ‘vrouw’. En daarmee is seksuele oriëntatie ook niet altijd even makkelijk om toe te lichten, aangezien seksuele oriëntatie iets zegt tot welk geslacht jij je aangetrokken voelt. Bij panseksualiteit maakt dat dus niet uit. In plaats van dat ze zich aangetrokken voelen tot een geslacht, voelen zij zich aangetrokken tot een persoon, of persoonlijkheid.

“Seksuele oriëntatie is gericht op de persoonlijkheid, en niet op het geslacht.”

Hoe zou jij jezelf omschrijven? Tot wie of wat voel jij je seksueel en romantisch aangetrokken?

12 reacties

  1. Hallo, ik ben een man, geboren als man, opgevoed als man, denk als man en reageer als man. Ben 37 getrouwd geweest en ben nu gescheiden en heb weer een relatie met een vrouw. Ik hou van mensen en vind ze allemaal mooi, maar er zijn mensen met een slecht karakter, die vind ik niet mooi. Recent heb ik een paar fijn ervaringen gehad tijdens een trio, ook met de man. Misschien ben ik dus ook wel pan?

  2. Ik voel me aangetrokken tot allea en van binnev ben ik man noch vrouw alhoewel ik biolochisch man ben

  3. Eigenlijk best wel ironisch, maar door het stukje dat u schrijft over pan seksualiteit voel ik mij zelf voor het eerst in mijn leven in een hokje passen door juist niet in hokjes te passen.
    Ik heb mij vaak door mijn gevoelens op erotisch of seksueel gebied onzeker, oversekst of zelfs pervers gevoeld.
    En getwijfeld of ik dit omdat ik mezelf nu niet noodzakelijk zo seksueel aantrekkelijk vind door mijn overgewicht en niet gigantische geslachtsorgaan aanpraatte om mijn kansen op een beetje liefde te vergroten.
    Het namelijk niet zo dat als ik in een relatie ben met iemand ik hunker naar meer of anders.
    Ik ben voor zover je dat over jezelf mag zeggen een goede partner die heel erg trouw is en veel moeite doet in een relatie om deze goed te houden.
    Vreemd gaan is zoiezo niet mijn stijl, maar ik sta open voor veel dingen.
    Maar binnen een relatie nooit zonder instemming van de gene van wie ik op dat moment hou.
    Waar wel tegen aan liep was dat de dingen die ik opwindend vond door partners dan als iets bestempeld werden waar zij dan moeite mee hadden of onzeker van werden.
    Zelfs als ik dan aan gaf genoeg te het aan het geen we in onze relatie hadden bleek dit voor partners moeilijk als ze dit eenmaal van mij wisten.
    Opmerkingen zoals moet je dan niet af en toe flink in je kont geneukt worden of zoek een shemale die heeft teminste een pik en tieten.
    Vaak genoeg kwam de opmerking dan dat ik nog uit de kast moest komen maar dit zelf nog niet wist of durfde.
    Voor mij kwetsend want voor mij is seks natuurlijk niet onbelangrijk in een relatie.
    Maar zeker niet het belangrijkste en als je probeert uit te leggen dat geslacht niet doorslaggevend is voor aantreking haken vaak af of geloven je niet.
    Dus stop ik voor de buitenwereld maar weg hoe ik denk omdat ik ervaar dat het me belemmerd op heel veel vlakke om hiervoor uit te komen.
    Het is voor mij een hele opluchting dat ik blijkbaar niet de enige ben die mezelf zo voelt en dat er zelfs een benaming voor is.
    Lijkt me heerlijk om iemand anders tegen te komen die dit niet alleen begrijpt maar het zelf ook zo voelt.

  4. Pansexueel betekend dus in feiten; sexueel aangetrokken tot alles. Dat is dus inclusief kinderen en dieren? En bomen?

    1. Beste Harry,

      Niet helemaal. Panseksueel zijn betekent dat je aantrekking kan voelen tot alle soorten geslachten. Dit heeft betrekking op volwassen personen.

      1. Ik voel me zowel romantisch als seksueel aangetrokken tot vrouwen. Op seksueel gebied zelfs nog meer als ze wat dominanter zijn. Daarnaast vind ik het seksueel ook regelmatig fijn om met een man bezig te zijn, niet op emotioneel vlak. Hierbij zelfs vaak in de vrouwelijke rol, en soms zo gekleed ook nog eens. Ik kom zelf niet goed uit deze “wirwar”.

        1. Beste Mautje,

          De ‘wirwar’ die je omschrijft hoef je niet als wirwar te ervaren. Je bent wie je bent, en het is helemaal aan jou welk labeltje daar aan wil plakken, en óf je uberhaupt er een label aan wil plakken. Het belangrijkste is dat je jezelf accepteert om wie je bent, en daar hoort je seksualiteit ook bij.

  5. Ik ben 68 en ben panseksueel. Ik heb mij altijd aangetrokken door persoonlijkheden. Van jongs af aan,in de pubertijd vond ik het verwarrend. Nu vind ik het prima.

  6. Ik voel.me al erg lang panseksueel. Ik noemde het altijd multiseksueel. Wil in geen enkel hokje dus eigenlijk ook niet in het panseksuele hokje maar goed.
    Heb net zo vaak vrouwelijke als mannelijke neigingen en maak geen enkel onderscheid ook niet in dik of dun bv. Kan heerlijk seksen met een anorexia vrouw maar ook met een erg dikke vrouw of man.

  7. telt de term Panseksueel ook 3/4
    als je op alles valt vrouw,+ vrouwen -bi en zo voort zo als twee bi vrouwen
    Trans/ alle vormen Trans man tot vrouw trans van vrouw tot man
    en Trans twee geelachtig dus van natuur uit.,, en trans Shamele Shemalle
    En mannen niet ten hen gekoppeld zijn aan een van de bovenste geslachten en groot tot extreem groot geschapen zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.167 keer bekeken

Geschreven door

Het versturen van pikante berichten of video’s en foto’s komt tegenwoordig steeds meer voor. Het gemak waarmee via social media sexting kan plaatsvinden wordt door veel mensen – met name jongeren – ondervonden. Sexting tussen twee bekenden of gel…
1.167 keer bekeken