Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

11.693 keer bekeken

Alles wat je moet weten vóór je coming out! ️‍

28 augustus 2019,

geschreven door

Misschien ben je er al wel een tijdje voor jezelf achter, je hebt het geaccepteerd, maar je durft er nog niet open over te zijn. Het kan zijn dat je bang bent voor eventuele negatieve reacties van je omgeving en angst dat je wordt aangevallen vanwege je seksuele geaardheid. In deze blog delen we daarom graag wat tips voor jouw coming out.

Vaak hebben je ouders en naasten al wel hun vermoedens, maar dat maakt het nog niet altijd makkelijk om het alsnog te vertellen. Het uit de kast komen, de coming out, is één van de meest belangrijkste en moeilijkste momenten voor veel homoseksuele mannen en lesbiennes.

Wees je moedige zelf

Het moment dat je besluit om open en eerlijk over je seksualiteit te praten is niet makkelijk en de nodige moed is vereist. Het voordoen als iemand die je niet bent, is op het lange termijn een stuk lastiger dan gewoon open kaart te spelen. Hoe jouw situatie ook is, onthoud dat je het voor jezelf doet en niet voor je omgeving.

“Onthoud dat je het voor jezelf doet en niet voor je omgeving.”

Niet iedereen zal bereid zijn om de oude en achterhaalde vooroordelen los te laten. Maar door juist zichtbaar je seksuele voorkeur op verschillende manieren te uiten, kan je in je omgeving al ontzettend veel bereiken. Hoewel anderen zich in eerste instantie ongemakkelijk kunnen voelen bij je coming out, zal je het allergelukkigst zijn wanneer je jezelf kunt zijn. Verzamel al je energie, wees moedig, maar wees bovenal jezelf.

Neem echt alle tijd

Het is belangrijk dat jij je comfortabel voelt bij het moment en dat je er ook echt klaar voor bent. Jij bent degene die bepaalt wanneer je het hoge woord eruit gooit. Laat je dus niet opdringen door eventuele vragen vanuit je omgeving, wanneer er een vermoeden bestaat dat je gay bent. Of van mensen die je pushen en opjagen om het zo snel mogelijk te vertellen! Onder druk uit de kast komen wordt het moment niet makkelijker of beter van.

“Laat je niet opjagen of pushen om eerder uit de kast te komen.”

Het kan zijn dat je graag wilt wachten tot je een (vaste) partner hebt of als je de eerste keer seks hebt gehad met iemand van hetzelfde geslacht. Of lijkt het je handiger om pas open te zijn wanneer je op jezelf woont? Dit is geheel aan jou! Wellicht hebben je ouders zich in het verleden negatief uitgelaten over homoseksualiteit. Je wilt voorkomen dat je wordt beperkt in het zijn wie je bent, en in jouw doen en laten. Vertel het dus wanneer het voor jou het juiste moment is.

gay koppel

Hoe vertel je het?

Neem van ons aan dat je je totaal niet raar of gek hoeft te voelen. Hoe meer vertrouwen jij diep van binnen hebt en hoe minder jij het als een issue laat lijken, hoe relaxter er op gereageerd zal worden. Neem een diepe zucht, om te laten blijken dat het een belangrijk onderwerp voor je is, en vertel het rustig. Zorg ervoor dat je diegene zijn onverdeelde aandacht hebt voordat je aan zo’n belangrijk gesprek als deze begint. Kies ook een rustig moment uit waarbij diegene ook de mogelijkheid heeft om te reageren en eventueel vragen te stellen. Hoe meer je over jezelf als out-persoon kunt vertellen, hoe beter.

Het is overigens niet aan te raden om het nieuws te delen tijdens familiegebeurtenissen, zoals een bruiloft, etentje of een verjaardag. Tenzij je dit graag wilt natuurlijk, onder het mom “dan ben ik er maar van af”, maar denk hier goed over na. Het meest gangbare en fijne is om het in privésferen met je naasten te delen, het zijn toch wel intieme gesprekken welke respect en stilte verdienen.

TIP: Kijk de documentaire ‘Out’

Deze docu gaat over de coming out van jonge homo’s, biseksuele, lesbiennes en transseksuelen. Het is een verzameling van coming out video’s, pure momentopnames. Deze documantaire kan jou bijstaan en eventueel helpen met het vinden van bijvoorbeeld de juiste woorden. Of als je je niet gesteund voelt door je omgeving kunnen deze verhalen van gelijkgestemden voor nodige steun zorgen.

Bekijk de docu: Out >

Luister goed en wees voorbereid

Als je uit de kast komt krijg je altijd vragen, hier kun de klok op gelijk zetten! Wees daarom voorbereid op eventuele vragen die je kunt krijgen. Je ouders kunnen zich misschien zorgen maken hoe anderen jou voortaan zullen behandelen, of teleurgesteld zijn dat ze misschien geen kleinkinderen krijgen. Probeer overigens niet boos te worden op hun reactie of het belachelijk te maken. Net zoals jij graag wil dat zij naar jou luisteren, is het ook goed om naar de ander te luisteren. Laat iedereen rustig aan het idee wennen en beantwoord eventuele vragen rustig en beleefd.

“Je kunt de klok erop gelijk zetten dat je vragen krijgt, wees daarom voorbereid!”

Vergeet niet dat ook jij een tijd nodig hebt gehad om aan je seksualiteit te wennen. Je ouders of die goede vriend hebben er misschien nog niet eerder over nagedacht. Houd er daarom rekening mee dat het even kan duren voordat zij het helemaal begrijpen en ze zich er helemaal comfortabel bij voelen. Je ouders hebben altijd bepaalde verwachtingen gehad en het kan even duren voordat zij dit beeld uit hun hoofd hebben gezet. Geef degene die je het vertelt daarom even de tijd en veroordeel hem of haar niet wanneer de eerste reactie misschien niet gelijk positief is. Je hebt geen goedkeuring nodig om te zijn wie je bent, ga je dus ook vooral niet verontschuldigen bij negatieve reacties!

Praat met iemand die jij vertrouwt

Het verschilt enorm per persoon of hij/zij het lastig vindt om het te vertellen aan iemand. Als je op voorhand al weet dat het een moeilijke klus gaat worden, zou je er goed aan kunnen doen om een vertrouwenspersoon op te zoeken. Dit hoeft niet per se een professioneel iemand te zijn, want dit kan ook een vriend of familielid zijn waarvan jij weet dat je diegene kunt vertrouwen en bij wie je het idee hebt dat diegene jou support.

“Een vertrouwenspersoon hoeft geen professioneel iemand te zijn, maar een vriend of familielid kan ook.”

Probeer je in te beelden dat sommige vrienden of familieleden teleurgesteld kunnen zijn dat je het niet eerder hen hebt verteld. Geef dan gewoon aan dat je de tijd nodig hebt gehad om erachter te komen wie jij bent en wat je seksualiteit is. Je moet er immers eerst zelf achter komen, voordat je het met een ander kunt delen! Wanneer je een achterban van support hebt opgebouwd wordt het steeds makkelijker om het ook aan anderen te vertellen, ook aan mensen die er niet positief in staan. Ga met hen niet in discussie, maar geef aan dat je de reactie niet leuk vind omdat zij jou niet accepteren zoals je bent.

Wil je graag met een professional praten over jouw seksuele identiteit? Kijk voor een hulpverlener in jouw buurt, raadpleeg je huisarts of stel je vraag aan onze seksuoloog Talitha.

Wees duidelijk over het communiceren

Hier wil het nog weleens mis gaan. Wanneer je uit de kast komt is het goed om duidelijk te maken of diegene het aan anderen mag vertellen of niet. De kans bestaat dat het als een lopend vuurtje rondgaat en bij mensen terecht komt waarvan je het liever niet hebt. Daarnaast ben jij ook degene die jouw seksualiteit het beste kan bespreken en eventueel antwoord kan geven op de vragen. Het is een stuk persoonlijker en mensen zullen het eerder begrijpen en accepteren als het uit jouw mond komt.
Ben jij recentelijk uit de kast gekomen? Of moet je nog uit de kast komen? Hopelijk hebben deze tips jou kunnen bijstaan. Deel het met ons weten in een reactie hieronder!

7 reacties

  1. Weet diep in mijn hart al heel lang dat ik homoseksueel ben. Ben 61 en heb het net aan mij vrouw en kinderen verteld.Die waren heel liefdevol. Ben nooit vreemd gegaan en wil dat ook nu niet.
    Hoe nu verder?

    1. Hi Guy,

      Wat mooi en fijn dat je het aan je gezin hebt verteld en dat zij liefdevol reageerden! Hoe nu verder? We kunnen je alleen aanraden om met je vrouw te praten en om samen tot een oplossing te komen. Als jullie samen willen blijven kunnen jullie kijken naar vormen van niet-monogame relaties. Misschien heb je wat aan dit artikel van onze seksuoloog Talitha.

  2. Na jaren lang een dubbelleven te hebben geleid als biseksueel, voor de buitenwereld, vrienden, kennissen een 100% hetero te zijn eindelijk de moed kunnen verzamelen om er voor uit te komen. ik moet eerlijk zeggen dat dit zeer positief is bevallen. al die angstige gedachtes over het veroordeelt worden over mijn geaardheid, vrienden verliezen, nare opmerkingen krijgen waarvan ik de angst had dat dat zou gebeuren zijn uitgebleven. ik kreeg veel positieve reacties, sommige waren wel wat verbaasd maar zijn wel harstikke blij voor me en vinden me erg moedig dat ik het nu durf uit te spreken dat ik ook op mannen val. ik voel mezelf momenteel stukken gelukkiger dat ik er geen geheim meer van hoef te maken en me zelf kan zijn wie ik echt ben. als ik dit eerder had geweten dat het zo zou meevallen had ik het al jaren eerder gedaan.
    ik hoop dat personen in dezelfde situatie hier misschien iets aan kunnen hebben, uiteindelijk doe je het voor jezelf om je goed te voelen, en dat gevoel is echt fantastisch!

  3. Ben 73 jaar volgens mij zelf ben ik homo als iemand zegt je bent homo vind ik het trouwens nog fijn gevoel ook. Ben 50 Jr getrouwd en trek naar mannen heb verschillende keren seks gehad en vond het heerlijk. Maar kan thuis niet vertellen. Laat me niet los zit regelmatig op de homochat.

  4. Ik ben zelf erg jong en weet nu al dat ik bi ben en de eerste die ik heb vertelt heb ik via een tik tok video vertelt en ik dacht dat ze het niet ging begrijpen maar ze begreep het toch daar ben ik wel blij mee en nu moet ik nog mijn andere vriendinen gaan vertelen

  5. ik val op jongens maar heb dit nog niet vertelt aan me ouders. zit er wel over na te denken dus heb hier denk ik wel wat aam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

3.540 keer bekeken

Geschreven door

Een relatie op afstand kan soms best lastig zijn. Op het begin ben je nog hoteldebotel verliefd en zit je vol energie om deze relatie te laten slagen. Toch krijgen veel koppels op afstand op den duur te maken met een aantal uitdagingen. In deze blog …
3.540 keer bekeken