In onze huidige maatschappij is het hebben van een monogame relatie nog altijd de norm. Relaties die hiervan ‘afwijken’ worden vaak nog bestempeld als anders, verkeerd of niet gezond. Toch lijken andere vormen van relaties, zoals consensuele non-monogame relaties, steeds vaker voor te komen. Of in ieder geval rust op het hebben van een niet-exclusieve vaste relatie minder een taboe. Non-monogamie hoeft absoluut niet een reden te zijn van problemen binnen een relatie. Wel is het belangrijk om te weten hoe je het kan laten werken. Benieuwd naar consensuele non-monogamie? Check dan dit artikel!
Wat is consensuele non-monogamie?
Het woord ‘monogamie’ komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘enkel huwelijk’ (monos = enkel; gamos = huwelijk), oftewel: je gaat een relatie aan met één iemand. Zo’n relatie kenmerkt zich dus met exclusiviteit. Je maakt in feite met elkaar de afspraak om enkel met elkaar de intimiteit te delen. Deze afspraak ‘niet nakomen’ wordt dan vaak gezien als vreemdgaan. Hoe dat eruit ziet, verschilt per persoon of per koppel. Voor sommigen is een speelse flirt met iemand anders al een teken van het verbreken van die exclusiviteit, anderen spreken pas van overspel wanneer een van de partners seksueel contact heeft met iemand anders dan de vaste partner.
“Consensuele non-monogame omvat alle soorten relaties waarbij exclusiviteit zich niet beperkt tot de twee partners.”
Waar bij monogame relaties die exclusiviteit als kernwaarde wordt gezien, is dat niet het geval bij consensuele non-monogame relaties. Non-monogamie, oftewel niet-monogaam zijn, betekent dus dat een relatie niet per definitie met één iemand hoeft te zijn, maar ook met meerdere andere personen. Consensus geeft aan dat hierover een wederzijdse toestemming voor wordt gegeven. Beide partners staan achter het idee dat de relatie niet (altijd) exclusief hoeft te zijn. Hoe zo’n non-monogame relatie er dan uitziet, is heel divers. De partners binnen zo’n relatie bespreken gezamenlijk hoe ze hun non-monogame relatie willen vormgeven, wat hun normen en waarden hierin zijn en welke afspraken ze hierbij maken. Daarom kan niet gesproken worden over één soort consensuele non-monogamie, maar zijn er tig verschillende soorten relaties.
Verschillende soorten consensuele non-monogame relaties
Non-monogamie omvat dus alle soorten relaties waarbij exclusiviteit zich niet beperkt tot de twee partners. Dit kan betrekking hebben op non-exclusiviteit op emotioneel vlak, op seksueel vlak of andere vormen van intimiteit. Per koppel kan dit dus verschillen. Hoewel er dus zeer veel verschillende vormen van non-exclusiviteit kunnen voorkomen, komen sommige non-monogame relaties relatief wat vaker voor.
Wist je dat… personen in non-monogame relaties gemiddeld meer tevreden over hun relatie(s) en seksleven zijn dan stellen in een monogame relatie?
Een open relatie
Bij een open of vrije relatie hebben de partners samen besloten dat intiem, emotioneel of seksueel contact met anderen ook is toegestaan. Hoe de open relatie invulling krijgt, verschilt per koppel. Sommigen geven toestemming voor een eenmalig seksueel contact, anderen keuren herhaaldelijk contact ook goed. Soms zal het niet verder gaan dan zoenen, anderen mogen verder. Ook is het per stel verschillend of slechts één of beide partners gebruik maken van deze vrije ‘regels’ die worden afgesproken. Hoe de relatie er ook uitziet, het belangrijkste is dat de afspraken die gemaakt worden in consensus zijn afgestemd, met wederzijds respect voor de normen en waarden van jezelf en jouw partner.
Swingen
Net als bij een open relatie zullen swingers elkaar toestemming geven seksueel contact te hebben met iemand anders dan de vaste partner. Bij swingen gaat het vaak om een erotische setting die tussen meerdere stellen wordt gedeeld. Soms komt het voor dat één stel met een andere man of vrouw alleen seksueel contact heeft. Bij swingen blijft het doorgaans bij non-monogaam seksueel contact: er is zelden sprake van het aangaan van een liefdevolle of romantische commitment met iemand anders.
Wist je dat… naar schatting ongeveer 20% van de mensen een non-monogame relatie heeft of heeft gehad??
Polyamorie
Letterlijk genomen betekent polyamorie meervoudige liefde. Anders dan bij swingen of een open relatie, draait het bij polyamorie veel meer om meerdere liefdesverhoudingen, waarbij het hebben van seks met anderen een minder belangrijke of zelfs afwezige factor is. Doorgaans zijn alle betrokkenen hiervan op de hoogte en is er sprake van volledige consensus. Zo’n polyamoreuze relatie kan er verschillend uit zien. Soms is er sprake van één hoofdrelatie met één of meerdere liefdevolle contacten ernaast. In andere gevallen kunnen alle betrokkenen allemaal een verhouding met elkaar hebben of is er meer sprake van gelijkwaardigheid.
Het succes van een consensuele non-monogame relatie
Hoewel een monogame relatie de norm lijkt te zijn, zegt het hebben van een non-monogame relatie echter niets over de kwaliteit van je relatie. Onderzoek wijst zelfs uit dat non-monogame stellen minder jaloerse gevoelens ervaren, meer en duidelijker communiceren, beter van elkaar weten wat de verwachtingen en wensen zijn en rapporteren een hogere algehele kwaliteit van hun relatie en seksleven. Zo’n non-monogame relatie lijkt dus zo gek nog niet!
Zo kan jouw vrije relatie werken
Hoe maak je van zo’n relatie dan een succes? Dat werkt natuurlijk niet zomaar. Om tot een juiste consensus te komen binnen je relatie is communicatie essentieel. Voordat je jouw wensen met je partner bespreekt, is het uiteraard van belang dat je goed van jezelf weet wat je concreet wil. Zorg ervoor dat je dit heel helder voor jezelf voor ogen hebt. Onderzoek wat jouw wensen en behoeften zijn en hoe je jouw partner in dit plaatje ziet.
“Zorg voor een stevige basis van je relatie, waarbij sprake is van een diep, wederzijds vertrouwen in elkaar.”
Deel je behoeften open en eerlijk met elkaar en respecteer elkaars grenzen. Het is absoluut niet de bedoeling iets binnen jouw relatie te doen waar je niet achter staat. Doe daarom nooit dingen enkel om je partner te plezieren. Zorg er daarnaast voor dat de basis van jullie relatie goed zit en zich kenmerkt met een diep, wederzijds vertrouwen. Schrik niet van gevoelens van jaloezie. Zolang het bij een gezonde jaloezie blijft, is er niets aan de hand.
Wil jij meer informatie over non-monogame relaties? Neem dan eens een kijkje op de websites van Stichting Polyamorie, het platform Swingers Dating Club (SDC) of Pluk de Liefde.
Heb jij ervaring met een consensuele non-monogamie? Of sta je ervoor open? Laat het ons hieronder weten!