NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

19.699 keer bekeken

Een open relatie – alle tips en tricks!

23 september 2021,

geschreven door

Stel. Je hebt een leuke relatie, maar ergens kriebelt toch de nieuwsgierigheid om seks te hebben met iemand anders dan je vaste partner. Wat doe je dan? Negeer je dit gevoel, of ga je stiekem vreemd? Steeds meer mensen kiezen er voor om dit openlijk te bespreken in hun relatie. En soms leidt dat gesprek tot een open of vrije relatie. Wij hebben een aantal tips voor jou voor een succesvolle open relatie!

Een open relatie, wat is dat eigenlijk?

In onze huidige maatschappij is monogamie de norm. Toch gelooft lang niet iedereen in deze monogamie. En lang niet iedereen is ook goed in monogaam zijn. Onderzoek wijst uit dat ongeveer 40 tot 50% van de mensen vreemdgaat. Voor mensen die niet altijd de behoefte hebben om monogaam te zijn, kan een open relatie een plezierig alternatief zijn!

Een open relatie is… een vaste relatie waarbij de partners elkaar toestemming geven om niet exclusief met elkaar te zijn op seksueel of emotioneel vlak.

Hoe de open relatie invulling krijgt, verschilt per koppel. Sommige stelletjes zullen elkaar toestemming geven voor eenmalig seksueel contact, waar een ander koppel geen problemen heeft met herhaaldelijk contact. Ook verschilt het van stel tot stel of enkel seks is toegestaan, of ook een emotionele band mag worden opgebouwd. In sommige gevallen komt het voor dat één van de partners andere contacten aangaat, terwijl de andere partner monogaam blijft.

Waarom iemand voor een open relatie kiest

Misschien vind je het maar een raar idee. Waarom zou iemand dat nou willen, zo’n vrije relatie? Maar wist je dat veel mensen wel eens fantaseren over seks met een ander dan de vaste partner? Zo’n twee derde van de vrouwen denkt wel eens na over seks met een ander. En dit hoeft echt niet direct een teken te zijn dat de relatie slecht is. Toch is een vaste relatie niet voor iedereen de weg naar geluk. Zij zullen zich juist gelukkiger voelen in een vrije relatie.

Onthoud goed! De keuze voor een monogame of vrije relatie ligt volledig bij jou en je partner. Wat jullie ook kiezen, het één is niet beter of slechter dan het ander.

Het Coolidge Effect

Het is mogelijk dat men na seks met een ander, meer zin in seks krijgt met de eigen partner. In de biologie wordt dit fenomeen het Coolidge Effect genoemd. Dit effect beschrijft het verschijnsel dat men – en dan voornamelijk mannen – na verloop van tijd de seksuele interesse verliest in hun huidige partner. Deze interesse is er echter wél voor anderen. Wanneer je dan seks hebt met iemand buiten je vaste relatie, wakkert dit een hernieuwde seksuele interesse op in je vaste partner.

Tips voor succesvolle open relatie

Hebben jij en je partner een open relatie, of overwegen jullie om een open relatie te beginnen? Check dan gauw deze tips om het tot een waar succes te maken!

 1. Bedenk wat jullie drijfveer is en verwoord dit op een positieve manier naar elkaar. Voorbeeld: “Ik kom niets tekort en ben erg gelukkig met jou. Ik houd van jou. Toch merk dat ik behoefte heb aan aandacht van anderen.”
 2. Maak duidelijk dat jullie van elkaar houden en dat er geen reden is om aan deze liefde te twijfelen.
 3. Stel duidelijke grenzen op. Bespreek dus samen wat jullie wel en niet toestaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een seksuele of emotionele band met iemand anders, veiligheid (soa’s), het wel of niet vertellen aan de vaste partner, eenmalig of herhaaldelijk contact etc. Het is belangrijk dat jullie beide achter de keuzes staan.
 4. Koester het wederzijds vertrouwen in elkaar. Een open relatie kan enkel slagen als jullie een diep vertrouwen in elkaar en jullie liefde hebben.
 5. Probeer het eerst eens uit! Spring dus niet direct in de diepte. Jullie kunnen op deze manier uittesten of een vrije relatie echt iets voor jullie is.
 6. Luister altijd naar wat je gevoel zegt. Het kan voorkomen dat jaloezie toch de kop op steekt. Bespreek dit samen en bekijk wat jullie nodig hebben om gelukkig te blijven in jullie open relatie.
 7. Weet wat de consequenties zijn wanneer je de relatie open gooit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je minder aandacht gaat krijgen van je partner. Sla daarom zeker tip 5 niet over en probeer dus eerst een vrije relatie voor een tijdje uit.

Heb jij een open relatie? Of overweeg je een open relatie aan te gaan? Deel dan je ervaring met ons in een onderstaande reactie. We zijn erg benieuwd!

12 Responses

 1. Wij zijn een polyamreus stel maar vinden het moeilijk om gelijkgestelde paren te vinden.
  Wie kan ons hierin discreet advies in geven
  Fr Folkert

 2. Hallo,

  Ik wil mijn vrouw een open relatie voorstellen, maar ik weet niet of zij hier nou zo positief in staat. Hoe kan ik het beste zo’n gesprek starten ??

 3. Talithta, je bent ruimdenkend! Dat is beter dan de verstikkende sexuele moraal die soms weer opduikt. Vaak op het puriteinse en hypocriete af; vol leugens. In mijn vroege jeugd heb ik meegemaakt dat mijn ouders uit elkaar werden gerukt door jaloezie, overspel en bedrog. Het huwelijk eindigde in een echtscheiding met dramatische gevolgen voor drie van de vier kinderen. Bij mij lag dat anders. Ik was zeventien en wilde het per se anders doen. Ik las ‘Open huwelijk’ en vond daar de bouwstenen voor een shockproof relatie: onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar blijven houden en begrijpen dat het in het leven gebeurt dat je partner ineens verliefd raakt op een ander. We zijn beiden verliefd geweest op anderen en hebben sex met hen gehad. Daar spraken we gewoon over, maar we hebben ook geleerd dat het heel vermoeiend is en uiteindelijk voor niemand bevredigend. Je doet namelijk ook die ander tekort. We hebben geaccepteerd dat het maar beter is om gewoon bij elkaar te blijven. Al 45 jaar! Ik weet zeker dat die vrijheid in onze jonge jaren ons behoedt heeft voor een breuk op latere leeftijd.

 4. Hoi

  Ik had al heel lang de fantasie dat mijn vrouw eens een stevig slippertje zou maken met een ander. Geen gevoelens voor die ander, maar dus gewoon geile sex. En het liefst gewoon thuis op de logeerkamer zodat ik evt kon meekijken. Pas na een hele poos durfde ik dit te vertellen. Heel lang hebben we er niets mee gedaan, totdat het idee ook bij mijn vrouw ging leven. We waren inmiddels 13 jaar getrouwd en wisten goed wat we aan elkaar hebben. We maakten hele goede afspraken en besloten het iig een keer te proberen. Ik heb haar dan ook echt vrij gelaten en dat werkte prima! Ik vind niet dat wij een echte open relatie hebben, want bij ons is alleen zij degene die “soms wat uithaalt” en ik ben er meestal ook zelf bij.

 5. Wij daten al meer dan dertig jaar met koppels of extra man voor trio. Zo houden wij onze vaste relatie levendig fit jong en gezond. Iedere date geeft na afloop een extra boost aan sexbeleven waarbij we fantaseren over onze extra sexpartners. Naar onze mening zouden veel minder koppels uit mekaar gaan als ze er zulke ingesteldheid zouden op na houden. We gunnen mekaar elk zijn pleziertjes en beschouwen mekaar niet als ons bezit

  1. Wat fijn dat een open relatie als deze voor jullie zo goed bevalt. Mooi om te lezen! En ik denk dat jullie ook wel gelijk hebben hoor: als mensen elkaar die ruimte en vrijheid kunnen geven, zou dat voor veel koppels positief kunnen uitpakken 🙂

 6. Hoi

  Mijn naam is Sebastiaan
  Mijn vraag is: hoe kan ik een avatensie stetten voor een trio waar geen extra kosten er aan gebonden zijn ?
  Wand mijn vrouw en ik wil een trio te doen met een vrouw.
  Voor mijn lijk me geil om te doen een trio.

 7. wat is het verschil tussen een open relatie en een polyamorie relatie? Ik snap er helemaal niks meer van….

  1. Bij en polyamorie relatie heeft iemand meerdere levenspartners. Bijvoorbeeld een vrouw met 2 mannen. Vaak leven ze ook samen. Bij een open relatie heeft een koppel geen andere levenspartners, maar (af en toe) losse contacten naast de vaste relatie. Deze losse contacten zijn dus niet bedoeld om mee samen te leven. Soms weet een los contact ook niet dat diegene een open relatie heeft. Iemand in een open relatie kan dus tijdens een avondje stappen een one night stand hebben met een onbekend iemand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Thank God, it’s Friday! Niet alleen het weekend staat voor de deur, vrijdag betekent ook een nieuwe aflevering van BedBabbels. Een aantal van onze collega’s van EasyToys duiken met elkaar in bed en bespreken daar de meest spannende stellingen én toy…
1.495 keer bekeken