Polyamorie is een begrip dat steeds vaker voorkomt. Op televisie, in tijdschriften: we komen het steeds vaker tegen. Maar wat houdt dat precies in? Hoe ziet een polyamoreuze relatie of leven er eigenlijk uit? Lees in dit artikel alles dat je wil weten over deze liefdesvorm.
Wat betekent polyamorie?
Polyamorie betekent letterlijk: meervoudige liefde. Makkelijk gezegd gaat het hierbij om meerdere liefdesverhoudingen. Hierbij zijn alle betrokkenen op de hoogte én hebben ze ingestemd. Het gaat dus om het houden van meerdere personen tegelijk en met meerderen een relatie aan kunnen gaan.
Amerikaans onderzoek toont aan dat 1 op de 5 Amerikanen een niet-monogame relatie heeft gehad.
Verschillen vormen
De ene polyamoreuze (of ‘poly’) relatie is de andere niet. Bij sommigen is er sprake van gelijkwaardige relaties. Anderen geven weer de voorkeur aan één ‘hoofdrelatie’, met één of meerdere contacten ernaast. Er zijn gevallen bekend waarbij één iemand een relatie heeft met meerderen, maar ook relaties waarbij iedereen een verhouding heeft met elkaar.
Sommige ‘poly’ relaties bestaan uit gelijkwaardige relaties met elkaar. Anderen geven de voorkeur aan een ‘hoofdrelatie’ met losse relaties ernaast.
Een ‘poly’ relatie is niet hetzelfde als een open relatie. Bij een open relatie is er één vaste relatie, met toestemming om buiten deze vaste relatie contacten te hebben met anderen. Vaak is de partner dan niet concreet op de hoogte van deze losse contacten.
Polyamorie versus polygamie
Hoewel polyamorie lijkt op polygamie, zijn ze toch verschillend. Polygamie betekent dat er een vaste vorm van meerdere huwelijken tegelijk is. Bij polyamorie zijn er meer uiteenlopende vormen. In een polygame relatie heb je als individu meestal minder zeggenschap over hoe je de relatie wil invullen. Dat is bij polyamorie niet zo. Daar hebben de betrokkenen juist meer ruimte en vrijheid om de relaties in te vullen.
Polygamie heeft vaak een religieuze achtergrond. Zo zijn er ook culturen waarbij polygamie veel normaler is dan in onze westerse wereld, waar monogamie als norm wordt gezien.
Hoewel sommige relaties neigen richting het swingen, is het niet hetzelfde. Bij swingen is seks vaak het doel. In een polyamoreuze relatie staat liefde centraal, met eventueel seks.
‘Poly’ zijn of leven
Er is een verschil tussen polyamoreus zijn en polyamoreus leven. Iemand kan namelijk van meerdere personen tegelijk houden, zonder in een ‘poly’ relatie te zitten. Om daadwerkelijk zo’n relatie aan te gaan, is instemming van alle partners zeer belangrijk. Als één van de partners niet instemt, kan dit een serieus relatieprobleem zijn.
Voor- en nadelen van polyamorie
Voordelen
Veel mensen vragen zich af of monogamie wel zo natuurlijk is. Het komt namelijk regelmatig voor dat we behoefte hebben aan meerdere liefdespartners. Dit verklaart voor een deel waarom vreemdgaan en scheidingen tegenwoordig veel voorkomen, met de nodige emoties tot gevolg. Polyamorie is juist een manier om liefde uit te breiden, in plaats van kapot te maken.
Daarnaast kan een tweede of derde relatie je op andere manieren aanvullen. Het is bijna ondenkbaar dat één partner alles heeft wat op ons wenslijstje staat. Een tweede partner kan dit lijstje completer maken.
Polyamorie biedt de mogelijkheid om liefde uit te breiden, maar daarvoor zijn wel duidelijke afspraken, tijd en energie voor nodig.
Nadelen
In theorie lijkt een ‘poly’ relatie het meest ideale te zijn, met wederzijds respect, eerlijkheid, communicatie en liefde. In de praktijk is dat niet altijd zo. We moeten altijd investeren in onze relaties. In een relatie met één partner kost dat soms al tijd en energie. Hoe zal dat dan zijn met meerdere partners? Zeker als er ook kinderen in het spel zijn.
En zelfs als alle betrokkenen ermee instemmen, kan het lastig zijn om duidelijke afspraken te maken en je daar aan te houden. Zo moet duidelijk zijn hoe de verhoudingen liggen. Jaloezie is bijvoorbeeld één van de lastige zaken bij een ‘poly’ relatie.
Wil je meer informatie over polyamorie? Kijk dan op de website van Stichting Polyamorie Nederland. Deze stichting deelt informatie en ervaringen op het gebied van polyamorie. Ook bieden zij de mogelijkheid aan om gelijkgestemden te ontmoeten, zowel virtueel als in real life.
Hoe denk jij over een polyamoreuze relatie?
1 Response
Wat een lief eerlijk artikel weer! Dank!