Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

3.549 keer bekeken

PCOS: Wat is het en welke invloed heeft het op mijn seksualiteit en vruchtbaarheid?

27 juli 2020,

geschreven door

Het Polycysteus Ovarium Syndroom is een syndroom wat bij 5 tot 10% van de vrouwelijke bevolking voorkomt en is de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen. Bij elke vrouw zijn de symptomen weer anders, maar bij iedere vrouw kan het gevolgen hebben voor de seksualiteit en vruchtbaarheid. In dit artikel leggen wij je alles uit over PCOS.

Wat is PCOS?

Letterlijk betekent Polycyssteus Ovarium Syndroom dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. PCOS is een hormonale afwijking waarbij ovulatie meestal niet voorkomt. Zonder een ovulatie kan een vrouw niet zwanger worden.
In dit geval rijpt het eitje van een vrouw niet en blijft het in de eierstok om met vloeistof gevulde blaasjes en cysten te vormen. PCOS komt vooral voor bij vrouwen met overgewicht. Vrouwen die gevoelig zijn voor PCOS ervaren symptomen wanneer ze aankomen.

“PCOS is een hormonale afwijking waarbij ovulatie meestal niet voorkomt.”

Symptomen van PCOS

  • Dikker worden
  • Acné
  • Beharing op vreemde plaatsen
  • Onregelmatige cyclus
  • Uitblijven van menstruatie

De invloed van PCOS op je vruchtbaarheid

PCOS is dus een verstoring in de hormoonhuishouding. Maar wat heeft dit syndroom voor invloed op de vruchtbaarheid? Dit heeft alles te maken met de menstruatiecyclus.

Normale menstruatiecyclus

Bij een normale menstruatiecyclus worden de hormonen FSH (follikelstimulerend hormoon) en LH (luteïniserend hormoon) van elkaar gescheiden door de hersenen. FSH zorgt ervoor dat de follikels (eiblaasjes) volwassen worden. Er zit een eicel in de follikel en deze blijft groeien tot dat deze klaar is om te ovuleren. Wanneer de eicel voldoende is gegroeid, wekt LH de eisprong op.

Feit! Bij een normale menstruatiecyclus word je ongeveer 13 keer per jaar ongesteld. Bij vrouwen met PCOS ligt dit aantal op minder dan 8 keer.

Dankzij deze twee hormonen beginnen de eierstokken met het produceren van oestrogeen en progesteron. Wanneer deze hormonen toenemen, zal het baarmoederslijmvlies zich ophopen en is daarna klaar voor de innesteling van een bevruchte eicel. Is deze niet bevrucht? Dan sterft de eicel en wordt de opgehoopte baarmoederwand afgebroken en uitgescheiden via de vagina. (menstruatie)

Menstruatiecyclus bij PCOS

Wanneer je PCOS hebt gaat er iets mis met de FSH en LH hormonen. Je maakt namelijk te veel LH of te weinig FSH aan. Daarnaast kan er door de verstoring een hoger testosteron gehalte ontstaan (mannelijk geslachtshormoon). Dit samen heeft als gevolg dat de follikels niet normaal kunnen rijpen en zich als vochtblaasjes in de eierstok gaan nestelen, wat er uiteindelijk weer voor zorgt dat je ovulatie en menstruatie uitblijft.

 

De invloed van PCOS op seksualiteit

Naast dat PCOS een grote invloed heeft op de vruchtbaarheid van de vrouw, kan het ook veel betekenen voor je seksdrive. Andere symptomen zoals acné, overmatige lichaamsbeharing en dikker worden zijn niet echt bevorderlijk voor een zelfbeeld. Vrouwen kunnen erg onzeker worden over hun uiterlijk maar ook over de betrouwbaarheid van hun lichaam. Wanneer je niet lekker in je vel zit of wanneer je jezelf niet aantrekkelijk vindt, zal je libido ook niet de pan uit stijgen. Daarbij zullen bij een kinderwens de vele ziekenhuisbezoeken en hormoonbehandelingen veel emoties oproepen.

“Vrouwen kunnen erg onzeker worden over hun uiterlijk maar ook over de betrouwbaarheid van hun lichaam.”

Het is erg belangrijk dat de vrouw het met een partner bespreekt hoe ze zich voelt en wat deze gevoelens als invloed hebben op een seksleven. Ook wordt er bij een ieder met PCOS aangeraden om in contact te komen met een psycholoog.

PCOS is niet zomaar een syndroom. Het is een syndroom wat zowel lichamelijk als geestelijk een grote invloed kan hebben op jouw leven. Heb jij klachten of symptomen wat overeenkomt met het syndroom? Neem dan contact op met een huisarts of kijk voor meer informatie op de site van Stichting PCOS.

Ben jij bekend met het Polycysteus Ovarium Syndroom?

2 reacties

  1. Goed dat jullie er aandacht aan besteden. Ik heb PCOS. Vorig jaar vastgesteld. Ik heb geluk dat ik op natuurlijke wijze zwanger mocht raken en 2 kinderen heb gekregen… Sinds de laatste bevalling last van de PCOS gerelateerde klachten. Vooral geestelijk is het zwaar, ik heb door de hormoonschommeling enorme depressieve buien, deze vind ik heel zwaar en lastig om mee om te gaan. Verder kan ik met de rest van de klachten redelijk normaal leven. Fijn dat hier aandacht voor is!

    1. Hi Margret! Bedankt voor je reactie en kwetsbaarheid. Fijn om te horen dat je lichamelijk niet extreme klachten hebt, maar geestelijke klachten zijn enorm intens en worden helaas tot op de dag van vandaag nog erg onderschat. Wij hopen dat je uiteindelijk een manier vindt om zo goed mogelijk om te kunnen gaan met de depressieve buien en wensen jou alle geluk toe! Groet, Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

4.591 keer bekeken

Geschreven door

Masturberen is iets wat bijna iedereen wel eens – of regelmatig – doet. En dit doen we omdat we het fijn vinden, omdat we ervan genieten. Vaak eindigt het dan ook met een spetterend hoogtepunt. Dit geldt lang niet altijd voor seks met een partner. St…
4.591 keer bekeken