Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

1.536 keer bekeken

Alles dat je moet weten over intersekse

18 oktober 2020,

geschreven door

Soms komt het wel eens voor dat er jongetjes of meisjes worden geboren met geslachtskenmerken die niet ‘passen’ bij hun biologische geslacht. Dit verschijnsel wordt intersekse genoemd en kan in verschillende vormen met verschillende gradaties voorkomen. Er is nog veel onduidelijkheid over intersekse en de plek die het in onze maatschappij kan innemen. In dit blogartikel kan je er alles over lezen. 

Wat is intersekse?

Intersekse omschrijft eigenlijk de ervaringen van mensen die geboren zijn met geslachtskenmerken niet helemaal passen bij de normatieve definities van ‘man’ of ‘vrouw’ zijn. Bijvoorbeeld mensen die geboren zijn met een niet-volgroeide penis en vrouwelijke kenmerken als een vagina-opening. Of mensen met een vulva en een vergrote clitoris dat lijkt op een penis.

Wist je dat… geschat wordt dat ongeveer 1 op de 200 Nederlanders een vorm van intersekse heeft?

Intersekse is een breed spectrum van verschillende vormen. In sommige gevallen wijzen de uiterlijke kenmerken naar één type geslacht, maar kan een persoon hormonen, chromosomen of inwendige geslachtskenmerken hebben van het andere geslacht. Of natuurlijk een combinatie van beide geslachten. Kortom: de wereld van intersekse is zeer divers en daarom voor veel mensen verwarrend of lastig te begrijpen.

Intersekse en DSD

De medische term van intersekse wordt aangeduid met DSD: Differences of Sex Development. Hoewel het bij intersekse en DSD dezelfde mensen omvat, kan er toch verschillend gekeken worden naar deze twee termen. Waar de term ‘intersekse’ vooral wijst op de psychologische en maatschappelijke aspecten, richt DSD zich meer op de geneeskundige, biologische en medische visie op interseksuele vormen bij mensen.

Misverstanden over interseksuele mensen

Geaardheid of seksuele oriëntatie

Omdat DSD wijst op zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, gaan sommige mensen ervan uit dat dit ook bepalend kan zijn voor de seksuele oriëntatie of geaardheid van deze mensen. Echter kunnen alle verschillende oriëntaties voorkomen onder interseksuele mensen. DSD heeft dus niets te maken met geaardheid.

DSD is niet hetzelfde als transgender

Genderidentiteit duidt op hoe we ons als vrouw of man voelen (of beiden, of iets er tussenin). Waar transgender mensen een duidelijk biologisch geslacht hebben, maar hun genderidentiteit niet overeenkomt met hun biologische geslachtskenmerken, geldt voor interseksuele mensen dat er geen discrepantie is tussen het biologische geslacht en hun genderidentiteit. Transgender werkt dus veel meer op mentaal niveau, waarbij DSD wijst op het lichamelijke/biologische aspect. Kortom: transgender ben je, intersekse heb je.

“Voor interseksuele mensen geldt doorgaans niet dat er een discrepantie bestaat tussen het biologische geslacht en hun genderidentiteit.”

Intersekse en LGBT

Interseksuele mensen zijn vaak ‘onzichtbaar’ in onze maatschappij. DSD is immers vaak niet aan de buitenkant te zien. Toch kunnen interseksuele mensen te maken krijgen met stigmatisering, taboe en gevoelens van schaamte en onzekerheid. Omwille daarvan wordt vaak gedacht dat ze prima in het LGBTA+-rijtje passen.

“Veel interseksuele personen voelen geen commitment met LGBT, toch kan de I (LGBTI) zorgen voor meer erkenning en aandacht voor intersekse.”

Dit kan een lastige kwestie zijn, want niet alle interseksuele mensen worstelen met hun (gender)identiteit en seksuele oriëntatie. Ook identificeren veel interseksuelen zich niet met homoseksuele of transgender personen, waardoor ze weinig commitment kunnen voelen met LBHT. Echter wordt in sommige contexten de I wél toegevoegd. Voor deze gevallen geldt dat de I meer erkenning en aandacht kan schenken aan intersekse.

Wil jij meer informatie over intersekse/DSD? Neem dan een kijkje op de website van stichting NNID.

Heb jij wel eens gehoord over intersekse? Wij zijn benieuwd naar jouw mening of ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.364 keer bekeken

Geschreven door

Naar de huisarts gaan is voor de meeste mensen een van de normaalste zaken van de wereld. Het is gemakkelijk en laagdrempelig. Het wordt al wat lastiger en gevoeliger wanneer je vanwege psychologische hulpvragen naar een psycholoog verwezen wil worde…
2.364 keer bekeken