It’s Pink Friday, baby! 15% EXTRA korting op alles* met code: PINK  🤩

2.014 keer bekeken

LHBT+: wat is de betekenis?

29 juli 2019,

geschreven door

Het Pride seizoen is al enige tijd geleden losgebarsten, maar deze week worden de regenboogvlaggen in Amsterdam weer uitgehangen! Het grote feest in de hoofdstad is natuurlijk de meest bekende onder alle Pride-vieringen in Nederland. Een groot deel van de LHBT+ community komt hier weer op af en neemt deel aan de viering, maar wat betekent LHBT+ eigenlijk?

De basis van LHBT+

De afkorting LHBT kennen we allemaal al heel lang, maar naast deze bekende letters en seksualiteiten kennen we er nog meer. Het almaar uitdijende alfabet wat de gemeenschap omschrijft wordt steeds uitgebreider en ingewikkelder. Maar weet jij waar al deze letters precies voor staan? Hieronder een overzicht:

  • Lesbisch: Een vrouw die zich zowel fysiek als emotioneel aangetrokken voelt tot andere vrouwen.
  • Homoseksueel: Een man die zich zowel fysiek als emotioneel aangetrokken voelt tot andere mannen. In het Engels wordt de letter G gebruikt in de term LGBT+.
  • Biseksueel: Een man of vrouw die zich zowel fysiek als emotioneel aangetrokken voelt tot mannen en vrouwen.
  • Transgender: Een term voor mensen die zich niet identificeren met het bij de geboorte toegekende geslacht.

De overige letters: IQAPC

Tot zo ver de welbekende benamingen, maar hoe zit het met de rest? Om de gemeenschap nog meer uit te breiden kun je aan de afkorting LHBT deze iets minder bekende letters ‘IQAPC’ toevoegen:

  • Intersekse: Een persoon die geboren is met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Het geslachts verschilt dus van wat medici als norm beschouwen.
  • Queer: Iemand die niet past binnen het ‘hokje’ hetero, maar tegelijkertijd de hokjes in twijfel trekt. Een Queer persoon wil zijnof haar seksuele voorkeur liever niet in een hokje plaatsen en identificeert zich dus liever niet als lesbisch, homo, biseksueel of panseksueel.
  • Aseksueel: De definitie van aseksueel is de wereld het nog niet echt over eens, maar er wordt over het algemeen iemand mee bedoeld die zich niet seksueel aangetrokken voelt tot andere personen.
  • Panseksueel: Onder panseksuele mensen vallen mensen die zich aangetrokken voelen tot alle genderidentiteiten en (biologische) geslachten.
  • Cisgender: Iemand wiens genderidentiteit niet afwijkt van het geslacht bij geboorte.
  • Het +-symbool staat voor alle overige seksualiteiten, voorkeuren en genders die niet zijn opgenomen in al deze letters.

Was jij al op de hoogte van de betekenis van alle letters?

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

6.670 keer bekeken

Geschreven door

Taboes zijn er altijd geweest en zullen er altijd blijven, zo ook op seksgebied. Over sommige taboes valt niet te discussiëren. Maar er zijn ook taboes die sommigen geen schaamte brengen en anderen juist wel. Hier vind je de 10 grootste sex taboes a…
6.670 keer bekeken