Niet iedereen die lichamelijk als vrouw geboren is, voelt zich ook een vrouw. En voor mannen geldt precies hetzelfde. Dit is lastig om te bevatten wanneer jij je wél zo voelt als je aangeboren geslacht. Hoe is het om seks te hebben wanneer je een piemel hebt, terwijl je die helemaal niet wil hebben?
Hoe is het vervolgens om wéér seks te hebben nadat je een geslachtsveranderende operatie hebt gehad en dus geen penis meer hebt maar een vagina? Wij zochten het tot op de bodem uit.
Wist je dat… er in Nederland zo’n 90.000 personen een medische en sociale geslachtstransformatie hebben ondergaan?
Wat betekent transgender?
Genderidentiteit: De diepgevoelde persoonlijke overtuiging van het behoren tot een bepaald geslacht.
Transgender: Iemand die een andere genderidentiteit heeft dat het aangeboren geslacht.
Cisgender: Iemand wiens genderidentiteit niet afwijkt van het geslacht bij geboorte.
Transeksueel: Een transgender persoon die medische stappen wil ondernemen om zijn/haar lichaam in overeenstemming te krijgen met zijn/haar genderidentiteit.
Transitie: Het sociale en lichamelijke traject wat een transgender persoon doorloopt om zo veel mogelijk in overeenstemming met de genderidentiteit te leven.
Geslachtsveranderende operatie
Een geslachtsveranderende operatie, dat is nogal wat. Niet iedere transgender man of vrouw zal voor zo’n operatie kiezen, omdat het erg ingrijpend is. Andere transgender mannen of vrouwen zullen juist voor zo’n operatie kiezen, zodat ze zich op en top man of vrouw kunnen voelen.
Niet iedere transgender man of vrouw zal voor zo’n operatie kiezen, omdat het erg ingrijpend is.
Voor transgender mannen zijn er twee verschillende operaties mogelijk, waarbij de vagina wordt getransformeerd tot penis. Bij de ene ingreep wordt er een mini-penis gemaakt, waarbij de clitoris verandert in een eikel. Bij de andere ingreep wordt een grotere penis gemaakt, waarbij de clitoris zich in de schacht bevindt. Zo’n nieuwe piemel en vagina worden ook wel een neo-vagina en neo-penis genoemd.
Voor het maken van een neo vagina wordt de penis van binnen als het ware leeggehaald. Vervolgens wordt de penishuid binnenstebuiten geklapt om zo de neo vagina te constueren.
Na de operatie
Ná de operatie duurt het natuurlijk een tijd voordat alles weer is hersteld. Het duurt minimaal drie maanden voordat het lichaam is hersteld van de ingreep. Maar ook op psychologisch vlak gebeurt er veel na zo’n operatie. Het zal even duren voordat het lichaam weer ‘eigen’ voelt. En een nieuw geslachtsorgaan werkt natuurlijk ook anders dan het oude, wat even wennen is.
Een tweede ontmaagding
Veel transgender personen zijn al ontmaagd vóór ze met hun transitie waren begonnen. Seks na een geslachtsverandering is natuurlijk heel andere koek, alles werkt zó anders dan voorheen. Hierdoor wordt de eerste keer seks na de transitie of geslachtsverandering ook wel als een tweede ontmaagding gezien. Wat minstens net zo spannend is als de eerste ontmaagding, zo niet spannender!
Wist je dat… er nog eens 300.000 personen op het bovenstaand aantal komt als je een transformatie mee telt in de breedste zin van het woord? Denk aan transeksuelen, dragqueens of genderneutrale personen.
Persoonlijke verhalen
Het persoonlijke verhaal van Oliver (32)
“Mijn eerste ontmaagding is erg wazig, vooral omdat ik stomdronken was. Toch waren een aantal dingen duidelijk. Ik had zo’n hekel aan mijn lichaam dat ik heel wat drankjes én totale duisternis nodig had voordat ik ‘het’ durfde te doen. Ik dacht dat ik homoseksueel was, maar toch voelde ik de druk om heteroseks te hebben. Misschien wel om anderen (en mezelf) er van te overtuigen dat ik cisgender was. Hierdoor besloot ik om mijn maagdelijkheid aan een willekeurige dude op een studentenfeest weg te geven. Zodra het begon had ik al spijt, maar gelukkig was het snel voorbij”
“Het voelde zo goed om seks te kunnen hebben en om als man gerespecteerd te worden.”
“De eerste keer na mijn transitie was ongelofelijk. Het voelde zo goed om seks te kunnen hebben en om als man gerespecteerd te worden. Ik voelde me op mijn gemak en seks was voor het eerst iets waar ik plezier in kon hebben. Ik was compleet nuchter én het licht was aan. Ik heb nu pas door hoe belangrijk dat is. ”
Het persoonlijke verhaal van Daliah (36)
“Mijn eerste keer, voor mijn transitie, was ongepland en opwindend. Maar toch niet 100% prettig. Mijn eerste seksuele partner was iemand die ik niet kende en tegenkwam op weg naar de bibliotheek. Hij was ouder dan ik, dus ik vertrouwde hem en liet hem het voortouw nemen. Maar het bleek al snel dat hij onervaren was. Ik herinner me dat hij handzeep gebruikte als glijmiddel, omdat hij dacht dat dit beter zou werken voor anale seks. Ouch! Ik verborg mijn mannelijke delen zo veel mogelijk tijdens de seks en wilde dat hij de dominante partij was. De hele ervaring was nogal onhandig, maar we wisten het recht te trekken door te knuffelen op de bank en een film te kijken. Later hebben we nog een tweede poging gewaagd, wat wel ging zoals het moest.”
“Het voelde alsof ik altijd al een vagina had gehad, alsof ik nooit een operatie had gehad. Ik voelde me heel, comfortabel en zó ontzettend mezelf.”
“Na mijn operatie was ik doodsbang om voor het eerst seks te hebben met mijn neo-vagina. Ik was bezig geweest met het oprekken, zoals mijn dokter had aangeraden. Dit was extreem pijnlijk. Ik probeerde seks zo lang uit te stellen als ik kon, mijn toemalige vriend was erg begripvol. Toen we eindelijk seks hadden, was de hele ervaring precies zoals ik had gehoopt. Het was pijnlijk, maar ik voelde me ook vrouwelijker dan ik me ooit eerder had gevoeld. Ik had geen schaamte meer en hoefde geen ongewilde lichaamsdelen te verbergen. Het voelde alsof ik altijd al een vagina had gehad, alsof ik nooit een operatie had gehad. Ik voelde me heel, comfortabel en zó ontzettend mezelf. ”
Heb jij nog leuke of interessante aanvullingen op dit artikel? Laat het ons weten in de comments.
1 Response
Tof om zulke verhalen te lezen! En fijn te horen dat beide mensen seks nu zo positief ervaren 🙂