Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

3.828 keer bekeken

Dit is het effect van je menstruatiecyclus op je lichaam en gedrag

20 maart 2023,

geschreven door

Als vrouw met een menstruatiecyclus weet jij dat je hormonen gedurende de maand veel invloed uitoefenen op je gesteldheid. Zo zal jij je de ene keer energiek en vrolijk voelen, en een paar dagen laten kan je in een dipje terecht komen. Nee, het is geen excuus, smoes of aanstellerij van vrouwen. Onze menstruatiecyclus en de bijbehorende hormonen hebben wel degelijk effect op ons lichaam én ons gedrag.

Als jij weet hoe je cyclus werkt en wat je kan verwachten, kan jij hier je voordeel mee doen. Wij bespreken in dit artikel de 4 fases van je cyclus en wat je tijdens deze periodes kan verwachten.

Meer over de menstruatiecyclus

Even wat informatie over de menstruatiecyclus. We zullen nu heel vaak het woord gemiddeld gebruiken. Maar weet dat elke vrouw anders is en een andere cyclus heeft. Voor de een duurt hij 21 dagen, voor de ander 35. Daarnaast kan de cyclus voor een vrouw ook weer per maand verschillen… Dus het is niet raar als jouw cyclus niet bestaat uit 28 dagen. Maar vrouwen hebben gemiddeld een cyclus van gemiddeld 28 dagen. Snap je het nog? Er zitten gemiddeld twee weken tussen je menstruatie en je eisprong. Dus jouw cyclus begint bij dag 1 van je menstruatie (bloeden), dan heb je ongeveer 14 dagen daarna je eisprong, en ongeveer 14 dagen daarna komt je menstruatie weer.

“Elke vrouw is anders en heeft een andere menstruatiecyclus. Zelfs per maand kan je cyclus veranderen.”

Wat is een gezonde menstruatiecyclus?

Hoewel je cyclus dus per maand kan verschillen en voor de een kort is en voor de ander bestaat uit meerdere dagen hevig bloedverlies, zijn er wel een aantal richtlijnen voor een gezonde menstruatiecyclus. Zo is je cyclus “normaal” als hij minstens 21 dagen en maximaal 40-42 dagen lang is.

Hoe veel bloed verlies je tijdens je menstruatie?

Sommige vrouwen hebben maar twee of drie dagen licht bloedverlies, terwijl anderen vijf dagen lang zwaar bloedverlies hebben. Dit zegt niks over je gezondheid of vruchtbaarheid. Een normale periode van bloeding ligt tussen de 2 en 7 dagen.

Soms voelt het of je liters bloed verliest, maar gemiddeld verliest een vrouw tijdens haar menstruatie zo’n 40 ml bloed. We spreken over hevig bloedverlies als het meer dan 80 ml is.

Heb jij heel heftig bloedverlies voor een lange periode en ervaar jij veel pijn tijdens je menstruatie? Dan raden wij het aan om met je huisarts te praten. Er zijn verschillende redenen voor hevige menstruaties, waaronder endometriose. Endometriose is een chronische aandoening die kan zorgen voor extreme en pijnlijke menstruaties.

De twee belangrijkste hormonen

  • Oestrogeen – stimuleert de groei van de follikel (je eicel) en regelt de dikte van je baarmoederslijmvlies en de vaginale afscheiding. Het heeft daarnaast effect op je hersenen en dus je stemming, maar ook op je botten, je hart en je huid.
  • Progesteron – bereidt je baarmoederslijmvlies voor op eventuele zwangerschap, dus dit wordt dikker. Het zorgt samen met oestrogeen dat het eitje springt (eisprong/ovulatie). Het heeft daarnaast invloed op je metabolisme, hongergevoel, stemming en immuunsysteem.

Week #1: Menstruatie en bijbehorende ongemakken én gemakken

De week van je bloeding. Veel mensen denken dat dit de meest vervelende fase van de menstruatiecyclus is, maar hormonaal en mentaal gezien is dit niet de meest slechte periode eigenlijk. Tijdens deze periode ervaar je natuurlijk wel de lichamelijke ongemakken van het bloeden, krampen en hoofdpijn. Hoofdpijn kan verschillende redenen hebben, maar als jij hoofdpijn hebt in de eerste paar dagen van je menstruatie, komt dit waarschijnlijk door het verlaagde level van oestrogeen.

“Hormonaal en mentaal gezien is dit niet de meest slechte periode.”

Even terug naar dat mentale gedeelte. Tijdens je menstruatie heb je geen piek of dal van hormonen, dus wat dat betreft is het rustig in je lichaam en daardoor ook in je hoofd. Vanaf de eerste dag van je menstruatie neemt je serotonine-level toe, waardoor jij je opgewekt en vrolijk voelt. Aan het eind van deze week zal je merken dat je makkelijk connecties legt met mensen. Dit komt omdat je extra empathisch bent in deze fase.

invloed van hormonen

Week #2 – Hoge pijngrens en een echte bad bitch

Dit is de beste week van de maand. We noemen het daarom ook wel de Bad Bitch Fase. Want nu kan jij eigenlijk alles aan! Dit is het moment om je tattoo te laten zetten, je bikinilijn te laten waxen of iets anders pijnlijks te ondergaan. Want nu is je pijngrens het allerhoogst. Ook zal je reukvermogen op dit moment beter zijn. Daarnaast is dit het moment om dingen te ondernemen, want je krijgt een mentale boost, voelt je minder sentimenteel en bent dus beter in staat om belangrijke beslissingen te nemen en mensen de waarheid te vertellen. Je verandert dus in een sterke supervrouw!

“Dit is het moment om dingen te ondernemen, want je krijgt een mentale boost en voelt je minder sentimenteel en dus sterker!”

Wel eens shopdrang ervaren? Dat gevoel dat je gewoon moet shoppen? Denk even terug aan wanneer je dit voor het laatst had. Waarschijnlijk was het in deze week! De onderliggende reden? Je ovulatie komt eraan en onbewust wil jij er dan op je best uitzien (door mooie kleding en make-up en andere uiterlijke verzorging) om zo makkelijk een partner te vinden.

Oh ja, en nog zo’n bijzonder dingetje van moeder natuur: Rond de tijd van je ovulatie en vlak daarvoor ( je eisprong en dus het moment dat je vruchtbaar bent) zal je libido omhoog schieten en heb je meer zin in seks! Ook voelt de seks dan lekkerder en heb je meer kans om een orgasme te bereiken.

Week #3 Ovulatie en aantrekkelijkheid

Welkom in de week van je ovulatie. Niet je beste week, maar als je weet hoe je er mee om moet gaan een prima periode!

In deze fase merk je dat je vaginale afscheiding flink toeneemt en verandert van substantie. Sommige vrouwen omschrijven het als eiwit. Het is wat dunner en lekker slijmerig, om het sperma zo makkelijker toe te laten en te begeleiden naar het eitje. Dit is zelfs een manier waarmee sommige vrouwen hun eisprong kunnen traceren. Zij houden gedurende de hele maand hun afscheiding in de gaten en wanneer zij zien dat het slijmeriger en dunner wordt, weten zij dat ze waarschijnlijk snel gaan ovuleren.

“Vlak voor je ovulatie maak je jezelf onbewust aantrekkelijker.”

In deze fase zal je lichaam er op de achtergrond van alles aan doen om een zwangerschap te bevorderen. Zo maak je jezelf dus onbewust aantrekkelijker. Ook je stem zal (natuurlijk heel subtiel) veranderen om je aantrekkelijker te maken naar anderen. Vaak wordt hij iets hoger en heser. En je krijgt dus meer zin in seks, en we weten allemaal dat een zwangerschap niet kan ontstaan zonder seks

Info: Vaginale afscheiding: waarom hebben we dat?

  • Moisture: Het houdt je vagina vochtig.
  • Reiniging: Met de afscheiding worden dode huidcellen en bacteriën naar buiten vervoerd. Het houdt je vagina schoon en gezond.
  • Bescherming: Het voorkomt dat slechte bacteriën de baarmoeder in komen.

In deze week kan je last krijgen van pre-PMS symptomen. Je kan je wat geïrriteerd en emotioneel voelen. Daar komt ook nog bij dat je een wat slechtere huid kunt krijgen. Voornamelijk rond je kin en kaak. Maar gelukkig maar voor een korte periode. De reden? Je oestrogeen-level daalt.

Tijdens je eisprong heb je dus een hoog libido, maar een paar dagen na je ovulatie zal je libido juist weer dalen. De hoge levels progesteron zorgen voor een ‘verdovend’ effect, waardoor je overal wat minder zin in hebt. Je zal dus ook niet heel gemotiveerd zijn om te sporten, maar als je fitter wil worden moet je dit eigenlijk juist wel nú doen! In deze fase van je menstruatiecyclus verbrand je calorieën zo’n 30% sneller!

invloed hormonen

Week #4 PMS – SOS, SOS!

PMS, hallo! Dit is de minst favoriete week van de meeste vrouwen. De onbalans van je hormonen zorgt voor typische PMS symptomen: depressie, angst, irritatie en mood swings. Door het toenemende oestrogeen ben je iets warmer en door laag progesteron (weet je nog, dat verdovende hormoon?) zal je lastiger in slaap kunnen vallen. Maar wij weten wel iets wat je kan doen als je niet in slaap kan vallen: Je libido komt namelijk weer terug en in combinatie met de irritatie die je kan voelen, kan je dit gebruiken voor lekkere ruwe seks!

“De onbalans van je hormonen zorgt voor typische PMS symptomen: depressie, angst, irritatie en mood swings.”

Veel vrouwen merken dat hun borsten groeien in de aanloop naar de ongesteldheid. Borsten kunnen wel een hele cupmaat groeien en omdat ze opgezwollen zijn, zullen ze ook steviger en ronder zijn dan in de andere dagen. Hoewel je borsten er nu erg mooi uitzien, zullen ze waarschijnlijk wel gevoelig en pijnlijk zijn.

Invloed van hormonen

Gemerkt dat je vlak voor je ongesteldheid minder makkelijk nummer 2 op de wc kan doen? Dat komt omdat de hormonen die zorgen dat je baarmoeder zich klaarmaakt voor de menstruatie per ongeluk effect kunnen hebben op je darmen. Die gebieden liggen natuurlijk ook wel erg dicht bij elkaar. Maar hierdoor kan je last krijgen van diarree of juist constipatie. Hier kan je ook tijdens je ongesteldheid nog last van hebben. Om te janken! Maar dan echt om te janken, want in deze fase kan je werkelijk om alles huilen. Een eendje dat de stoeprand niet opkomt, een cheerleader in dinosauruspak die succesvol een salto maakt of iemand die zegt dat er een vlek op je broek zit (ja, dit zijn – helaas – waargebeurde situaties).

“Om te janken! Maar dan echt om te janken, want in deze fase kan je werkelijk om alles huilen.”

En of dit allemaal nog niet vervelend genoeg is, is je pijngrens erg laag en kan je je onzeker voelen. Terwijl je normaal hartstikke tevreden bent met jezelf, kan je nu in de spiegel staren en extreem ongelukkig zijn met wat je ziet. Misschien probeer je wel 20 outfits, maar alles staat lelijk. Je haar wil niet zitten en je lichaam staat je ook niet meer aan. Je weet niet wat je overkomt, totdat je beseft dat je bijna ongesteld moet worden. Het beste wat je dan kan doen, is je er gewoon bij neerleggen en beseffen dat dit gevoel over een dag of twee weer weg is.

Onze tip? Waarschuw mensen die je nu veel ziet dat het deze tijd van de maand is. Zij kunnen dan rekening met je houden en weten dat je misschien een beetje anders kan reageren.

Wat is het gekste/grappigste/raarste waar jij om hebt moeten huilen onder invloed van je hormonen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

3.542 keer bekeken

Geschreven door

‘Giftig’ (of toxic) is een label dat vaak op mensen en relaties wordt geplakt. Positief klinkt het niet, maar wat bedoelen we er nou écht mee? Hoe herken je een ‘giftig’ persoon, en – misschien nog wel belangrijker – welke 10 signalen d…
3.542 keer bekeken