Vaker poepen als je ongesteld bent? Dít is de reden!

17 juni 2019 door BettyBoop

Het is weer die tijd van de maand: de menstruatie! De ene vrouw heeft er meer last van de andere, en sommigen zullen minder of zelfs helemaal niet meer ongesteld zijn, dankzij bepaalde anticonceptiemethoden. Toch zullen veel dames het met elkaar eens zijn: tijdens de menstruatie moet je vaker naar het toilet voor een grote boodschap! Altijd al willen weten waarom je vaker moet poepen als je ongesteld bent? Dít is de reden!

Vaker poepen als je ongesteld bent

De rol van prostaglandinen

Veel vrouwen zullen nu vast denken: ‘verhip, ik moet inderdáád vaker naar de wc als ik ongesteld ben!’ Dat kan kloppen, want tijdens de menstruatie komen er verschillende stofjes vrij, die daarvoor kunnen zorgen. Prostaglandinen is een groep hormonen dat een belangrijke rol hierbij speelt. Deze hormoon-groep zorgt er namelijk voor dat de baarmoeder gaat samentrekken, om het slijm en bloed eruit te kunnen krijgen.

Wist je dat… prostaglandinen de baarmoeder laten samentrekken, wat kan leiden tot vervelende menstruatiekrampen?

Maar soms komt dit hormoon vrij in de bloedbanen. Zo kan het bijvoorbeeld makkelijk terecht komen op andere plekken in je lichaam, zoals darmen. Daar doen de prostaglandinen vervolgens weer zijn werking: het zorgt voor samentrekking van het orgaan. Die samentrekkende darmen zorgen er dus voor dat je net wat vaker naar het toilet moet!

Weet wat je eet

Wil jij menstruatiekramp en het vaker moeten poepen tijdens de menstruatie graag beperken? Dan is het de moeite waard om je voeding wat aan te passen. Noten, zaden, bladgroenten, avocado, vis- en schaaldieren: voeg dit toe aan je dieet en je kampt misschien met minder menstruatiekwaaltjes. Laat gedurende de menstruatie zoveel mogelijk vlees en zuivel staan, want dat kan juist voor meer klachten zorgen.

Wist je dat… seks als je ongesteld bent en een orgasme kunnen zorgen voor minder ongesteldheidskwaaltjes?

De werking van progesteron

Niet alleen vrijkomende prostaglandinen zorgen voor een ‘laxerende’ werking. Ook het hormoon progesteron draagt een steentje bij. Progesteron leidt lichtelijk tot constipatie. Dit hormoon is vooral invloedrijk bij het behoud van een zwangerschap. Maar als een vrouw niet bevrucht raakt, daalt het juist tijdens de menstruatie. Een flinke daling van progesteron kan dan leiden tot een anti-constiperende werking. Oftewel: je zult vaker kunnen gaan poepen tijdens de menstruatie!

Merk jij tijdens de menstruatie ook op dat je vaker naar het toilet moet?

Reageer

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid