Let’s get Back to Buzzness! Shop deals tot maar liefst 63% korting ✨

5.399 keer bekeken

Endometriose – alles wat je moet weten

17 oktober 2021,

geschreven door

De meeste vruchtbare meiden en vrouwen hebben – zeker rondom hun menstruatie – wel eens last van buikpijn, lage rugpijn en darmproblemen. Maar bij sommige vrouwen zijn dergelijke klachten heviger en vaker aanwezig. Dit kan duiden op endometriose; een chronische aandoening waarbij vrouwen klachten in en rondom de buikzone ervaren. Herken jij je in deze klachten of ben je benieuwd naar endometriose? In dit blogartikel duik ik in de aandoening endometriose, het ontstaan ervan en hoe je het kan behandelen.

Wat is endometriose?

De baarmoeder bestaat uit verschillende weefsels en delen. De binnenkant van de baarmoeder wordt bekleed met een slijmvlies. Dit baarmoederslijmvlies wordt het endometrium genoemd. Tijdens de cyclus verandert de dikte van dit weefsel, tot het tijdens de menstruatie wordt afgestoten en weer een nieuwe cyclus aanvangt.
Bij endometriose groeit er echter weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. Zo kan het voorkomen op het buikvlies, vrij in de buikholte of voorkomen in andere organen in de buik, zoals de darmen. Daar kan het weefsel vervolgens gaan ontsteken, met diverse klachten van dien. Ook reageert het weefsel op de hormonale veranderingen tijdens de cyclus, waardoor je heftige klachten kan ervaren tijdens je ongesteldheid.

Wat zijn de symptomen van endometriose?

Hoewel het een goedaardige, chronische aandoening is, blijken er naar schatting toch 10% van de vruchtbare vrouwen last van te hebben. De klachten kunnen per vrouw verschillen, afhankelijk van hoeveel en waar het weefsel groeit. Sommige vrouwen hebben er veel last van, andere vrouwen merken amper op dat er sprake is van endometriose. Daarom kan het soms erg lastig zijn de aandoening te herkennen en te diagnosticeren.

Feit! De eerste symptomen van endometriose treden al binnen twee jaar na de eerste menstruatie op, maar het duurt gemiddeld acht jaar voordat een meisje of vrouw de diagnose krijgt.

Lijst van meest voorkomende symptomen

  • Hevige menstruatiepijn
  • Heftige menstruatiebloedingen (met stolsels), die bovendien langer kunnen aanhouden
  • Opgeblazen gevoel en/of darmproblemen
  • Pijn in de rug, schouders of pijn die uitstraalt naar de benen
  • Vermoeidheid en/of lusteloosheid
  • Pijn bij de ontlasting of plassen (tijdens de menstruatie)
  • Pijn bij het vrijen (diepe dyspareunie)
  • Verminderde vruchtbaarheid*

* Wat zijn de gevolgen voor de vruchtbaarheid? Ernstige endometriose kan ervoor zorgen dat het lastiger wordt om zwanger te raken. Afhankelijk van waar het weefsel groeit, kunnen er vergroeiingen en verklevingen van de eileiders en eierstokken voorkomen, wat een bevruchting moeilijker maakt. Endometriose heeft daarmee niet alleen lichamelijk ingrijpende gevolgen, maar kan ook psychisch een serieuze impact hebben. Lichte vormen van endometriose hebben waarschijnlijk geen of nauwelijks impact op de vruchtbaarheid.

Wat is de oorzaak van endometriose?

Hoe endometriose ontstaat is nog altijd niet bekend. Wel zijn er verschillende ideeën en theorieën. Zo lijkt het zeer waarschijnlijk dat er een genetische factor meespeelt. Vrouwen wiens moeder endometriose heeft, lijken meer kans te maken ook deze chronische aandoening te krijgen. Naast die genetische aanleg spelen omgevingsfactoren en gynaecologische factoren een rol, zoals de leeftijd waarop je voor het eerst ongesteld bent geworden.

“Endometriose wordt waarschijnlijk veroorzaakt door meerdere factoren, waarbij genetische, omgevings-, gynaecologische en hormonale factoren bepalend zijn.”

Ook bestaat er de theorie van de retrograde menstruatie. Hierbij vindt het baarmoederslijm – dat normaal tijdens de ongesteldheid via de vagina de weg naar buiten vindt – via de eileiders en eierstokken haar weg richting de buikholte. Daar verkleeft het met het buikvlies en onder invloed van oestrogeen groeit het en reageert het op de hormoonschommelingen zoals ‘normaal’ baarmoederslijm reageert tijdens de cyclus.

Hoe wordt het behandeld?

Inwendig vaginaal onderzoek, een echo of een kijkoperatie kunnen uitwijzen of en waar er sprake is van endometriose. Wanneer de diagnose is gesteld, zijn er verschillende behandelingen mogelijk om de endometriose te verlichten. Omdat het een chronische aandoening is, zal geen enkele behandeling het doen verhelpen, maar gelukkig kunnen de symptomen goed behandeld worden. Denk hierbij aan medicatie, zoals pijnstillers. Maar ook hormoontherapie kan worden ingezet, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een (actieve) kinderwens. In sommige gevallen kan tijdens een operatie weefsel worden weggehaald om de pijn te verminderen. Echter, zolang een vrouw vruchtbaar is kunnen de klachten blijven terugkomen.

Wist je dat… tijdens of na de overgang de klachten verminderen, doordat hormonale veranderingen ervoor zorgen dat het endometrium stopt met groeien?

Had jij al eens gehoord van de aandoening endometriose? Ben of ken jij iemand die het last van heeft? Deel je ervaring met ons hieronder!

1 Response

  1. Ik heb het eerder aan gegeven om ook in de nieuwsbrief dit soort onderwerpen aan te snijden, Ik vind het super goed dat jullie ook echt aandacht er aan besteden. Ik weet dat veel vrouwen zich hier onzeker door kunnen voelen. Ik heb veel last gehad van Endometriose, Ik was bijna meer ongesteld in de maand dan niet. Hoe leg ik dat mijn partner dit uit! Na verwijdering van mijn baarmoeder was dat een opluchting maar helaas de ziekte nog niet weg bij mij. (nog in 1 eierstok) Gelukkig heb ik een super man die begrip toont. Even terug naar de seks en Endometriose, ik kreeg de tip toen de tijd om juist wel te masturberen. Is een goede pijn verlichting voor bv Endometriose, Menstruatie en Migraine. Meer info over Endometriose ga dan naar stichting Endometriose https://www.endometriose.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.072 keer bekeken

Geschreven door

Introduceert zij jou als haar beste vriend? En hoor je regelmatig de vraag ‘waarom kan ik niemand vinden zoals jij?’ voorbij komen? Dan begeef jij je overduidelijk in de friendzone. Een plek waar jij je liever niet wil bevinden. Maar nu je er eenmaal…
1.072 keer bekeken