Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

1.532 keer bekeken

4 manieren om jouw menstruatiepijn te verlichten

15 november 2020,

geschreven door

De meeste dames kunnen erover meepraten: menstruatiepijn. De een heeft er weinig last van, de ander kan enkele dagen amper functioneren door het ongemak. Menstruatiepijn is een pijn die menig vrouw uit duizenden herkent, en het liefst zo mild en kort mogelijk wil voelen. Er zijn diverse pijnstillers die de pijn kunnen onderdrukken, maar er zijn ook natuurlijke manieren om de menstruatiepijn te verlichten. Benieuwd? Check het in dit blogartikel!

Waardoor ontstaat menstruatiepijn?

Iedere maand is het weer raak: je bent ongesteld. Veel vrouwen vinden dit maar vervelend, onder andere door de menstruatiepijn die ermee gepaard gaat. De ongesteldheid komt op gang doordat de baarmoeder gaat samentrekken. Dit samentrekken gebeurt onder invloed van hormoonachtige stofjes genaamd prostaglandinen.

“Hoe meer prostaglandinen, hoe heviger de baarmoeder samentrekt en hoe meer menstruatiepijn je hebt.”

Die samentrekking van de baarmoeder gaat gepaard met pijnprikkels, die tevens door de prostaglandinen naar de hersenen worden gestuurd. Hoe meer prostaglandinen worden afgegeven, hoe heviger de baarmoeder gaat samentrekken en hoe meer menstruatiepijn je kan voelen.

Verschillende groepen prostaglandinen

Niet iedere ‘soort’ prostaglandine is verantwoordelijk voor jouw menstruatiepijn. De groep hormoonachtige stofjes is eigenlijk onder te verdelen in drie verschillende groepen: 1, 2 en 3. Groep 1 en 3 hebben een ‘krampverminderende’ werking, terwijl groep 3 juist de krampen stimuleert. Tijdens de menstruatie zijn groep 1 en 3 verlaagd, en groep 2 is juist verhoogd.

4 manieren om de pijn te verlichten!

Veel meiden en vrouwen hebben baat bij het gebruik van pijnstillers. Maar niet iedere vrouw reageert goed op het gebruik van dergelijke medicatie of wenst dit liever niet te gebruiken. Gelukkig zijn er ook natuurlijke manieren om jouw menstruatiepijn te verlichten!

Wist je dat… bijna tweederde van de vrouwen in meer of mindere mate wordt beperkt in haar dagelijks functioneren door menstruatiepijn?

1. Pas je voeding aan

Je zou het misschien niet verwachten, maar onze voeding heeft invloed op de balans van de verschillende soorten prostaglandinen. Zo kan een tekort aan verschillende mineralen, vitaminen en onverzadigde vetzuren (de ‘goede’ vetzuren) de balans doen verstoren. Ook teveel suikeriname, koffie en alcohol kan leiden tot meer menstruatiepijn. Met de juiste voeding kan je groepen 1 en 3 van de prostaglandinen doen verlagen en groep 2 juist verhogen.

Verhoog groep 1 en 3 met:

Donkere bladgroenten
Noten, zaden en peulvruchten
Bananen
Avocado
Vette vissoorten en schaaldieren
Teunisbloemolie

Verlaag groep 2 met:

Vette vissoorten, zoals haring, zalm en makreel
Noten, zaden en pitten
Schelp- en schaaldieren

4. Zoek de warmte op

Voor veel vrouwen is dit een bekende manier om de menstruatiepijn te verlichten. Zo kan je een warme kruik tegen je onderbuik of onderrug leggen. Ook het nemen van een warm, ontspannend bad doet soms wonderen.

3. Heb seks!

Dat seks goed is voor lichaam en geest, is al langer bekend. Maar het hebben van seks, en dan met name een orgasme, kan ervoor zorgen dat jij minder pijnlijk de menstruatie doorkomt. Seks werkt ontspannend en bij een orgasme zorgt de samentrekking van de spieren ervoor dat nadien de organen in het bekkengebied (waaronder de baarmoeder) meer ontspannen. Daarnaast komen er allerlei stofjes vrij die van nature pijnstillend werken.

2. Zorg voor voldoende beweging

Hoewel je hoofd misschien er niet naar staat tijdens de ongesteldheid, kan beweging juist een geweldige manier zijn om vitaler en met minder pijn ongesteld te zijn. Sporten werkt stressverlagend en juist stress kan ervoor zorgen dat je meer menstruatiekrampen kan krijgen.

Wist je dat… yoga ook een fijne manier is om in te zetten bij menstruatiepijn? Het werkt ontspannend, stressverlagend en de oefeningen dragen bij aan andere lichamelijke klachten tijdens de ongesteldheid.

Wat doe jij altijd om de menstruatiepijn te verlichten? Deel je ervaringen hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

569 keer bekeken

Geschreven door

Na de frisse, spannende start van jullie relatie kabbelen jullie voort. Het gaat lekker, jullie kennen elkaar en zijn goed op elkaar ingespeeld. Het is tijd voor een volgende stap: samenwonen! Samen een huis delen, elke nacht samen slapen en steeds m…
569 keer bekeken