Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

1.082 keer bekeken

Eerste hulp bij Premenstrueel Syndroom (PMS)

22 januari 2020,

geschreven door

Veel dames voelen zich in de aanloop naar hun menstruatie minder fijn, huilerig, emotioneel labiel of ze ervaren lichamelijke klachten. Voor sommigen kunnen deze klachten zo storend zijn, dat er sprake is van premenstrueel syndroom: PMS. In dit blogartikel vertel ik je wat PMS is, waardoor het ontstaat en wat jij als vrouw kan doen om de klachten te verminderen.

Wat is PMS?

Sommige dames ervaren in meer of mindere mate klachten in de periode voorafgaand aan hun ongesteldheid. Deze emotionele en lichamelijke klachten worden met een verzamelnaam premenstrueel syndroom, oftewel PMS, genoemd. De klachten treden op na de eisprong en minstens een week voor het optreden van de menstruatie. Als de menstruatie doorbreekt, nemen de klachten af. Niet alleen de menstruatie zelf treedt dus op in een cyclus, ook PMS.

Wanneer is sprake van PMS?

Bijna iedere vrouw ervaart wel wat klachten die gepaard gaan met de aanloop naar de menstruatie toe. Krampen in de onderbuik, hoofdpijn, gevoelige borsten of prikkelbaarheid zijn klachten waar veel dames zich in zullen herkennen. Pas als deze klachten iedere maand in hevige mate aanwezig zijn, waarbij de vrouw gehinderd kan worden in haar dagelijks functioneren, spreken we van het Premenstrueel Syndroom.

Wist je dat… ongeveer 5% van de vrouwen tussen 15 en 45 jaar last heeft van PMS?

Welke klachten horen bij PMS?

De mate waarin een vrouw PMS kan ervaren, verschilt per vrouw. Ook kan PMS op verschillende manieren tot uiting komen. Somber voelen, huilbuien hebben, prikkelbaar zijn en emotionele labiliteit zijn veelgehoorde klachten. Vaak weet een vrouw zich moeilijk raad met deze ongemakken, waardoor de kans bestaat dat ze zich afreageren op anderen. Niet iedere vrouw voelt zich ook begrepen. De meest voorkomende klachten zijn:

Emotionele klachten

Prikkelbaarheid
Wisselende stemmingen
Depressieve gevoelens en/of angst
Huilbuien
Boos en/of agressief zijn
Concentratieproblemen
Problemen met slapen

Lichamelijke klachten

Pijnlijke of gespannen borsten
Rugpijn
Vocht vasthouden
Toename in gewicht
Opgeblazen gevoel

Hoe ontstaat premenstrueel syndroom?

Het is nog altijd niet duidelijk hoe premenstrueel syndroom precies ontstaat. Wat wél duidelijk is, is dat de klachten gelinkt zijn aan de menstruatiecyclus. Vermoedelijk heeft het te maken met de hormonen die een rol spelen bij deze cyclus. Hoewel er geen rechtstreekse hormonale oorzaak is gevonden, wordt wel gedacht dat vrouwen met PMS gevoeliger lijken te zijn voor de hormoonschommelingen tijdens de cyclus.

“PMS heeft geen duidelijke oorzaak. Wél wordt aangenomen dat vrouwen met PMS minder goed reageren op de hormonale schommelingen tijdens de menstruele cyclus.”

Zo stijgt na de eisprong het hormoon progesteron, dat kan resulteren in spanning in de borsten en het vasthouden van vocht. PMS lijkt hieraan gelinkt te zijn, doordat PMS pas na de eisprong optreedt. Ook lijken vrouwen met PMS na de eisprong minder serotonine in de hersenen aan te maken. Dit stofje heeft doorgaans invloed op je stemming. Minder serotonine kan daardoor resulteren in emotionele klachten.

Wat te doen bij PMS

Inzicht krijgen in de klachten gedurende de cyclus

Om adequaat om te kunnen gaan met PMS, is het verstandig om eerst na te gaan welke klachten je precies hebt en wanneer deze klachten optreden. Indien je professionele hulp zoekt bij een arts, zal een arts vaak een schema meegeven waarop je klachten kan aanvinken gedurende de maand, indien deze optreden. Op deze manier krijg je inzicht in de klachten die gepaard gaan met je cyclus. Soms kan ook uitwijzen dat er geen sprake is van PMS, bijvoorbeeld als je de hele maand last hebt van klachten.

Wil Ben jij opzoek naar meer informatie over en gepaste hulp voor PMS? Raadpleeg dan de website van Care for Women, die zorgverleners in dienst hebben die gespecialiseerd zijn in hormonale klachten, zoals PMS.

Wat jij als vrouw zelf kan doen

Een van de belangrijkste zaken bij PMS is het omgaan met de klachten en begrip vragen in je directe omgeving. Voor veel dames kan dit erg moeilijk zijn. Inzicht krijgen in je cyclus en de klachten kan je helpen om op de dagen dat je klachten ervaart, meer rust te nemen en (geestelijk) belastende activiteiten zo veel mogelijk beperkt te houden. Andere dingen die je kan ondernemen om de klachten te verminderen, zijn:

  • Voldoende bewegen.
  • Gezond voedingspatroon aanhouden, waarbij je het best zoveel mogelijk koffie, alcohol, vet, zout of scherp gekruid voedsel kan vermijden.
  • Stoppen of minderen met roken.

Tip! Heb jij last van PMS of herken jij je in de klachten van premenstrueel syndroom en zoek je gepaste hulp? Neem dan zonder aarzeling contact op met je huisarts.

Medicatie

Sommige  vrouwen hebben baat bij het innemen van supplementen die de menstruele cyclus ten goede komen. Voorbeelden hiervan zijn teunisbloem en vitamine B6. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat deze supplementen daadwerkelijk werken.

Bij vrouwen die erg last hebben van de hormoonschommelingen tijdens de cyclus, kan het gebruik van hormonale anticonceptie de klachten verminderen. Denk hierbij aan de pil, het hormoonspiraaltje, hormoonstaafje of de anticonceptiering. Deze middelen onderdrukken de eisprong, waardoor hormoonwisselingen minder optreden.

Ben jij een dame met PMS of herken jij je in de klachten die horen bij PMS? Deel je ervaring met ons en andere vrouwen in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Ben jij één van de gelukkige vrouwen die de G-spot al heeft weten te vinden? Dan weet je inmiddels vast dat dit plekje kan zorgen voor heftige orgasmes! Ben je benieuwd wat de G-spot eigenlijk is, hoe je het kan vinden en hoe je het op de juiste…
45.374 keer bekeken
3.465 keer bekeken

Geschreven door

Wanneer jij je voor het eerst wilt begeven in de wereld van BDSM, kom je waarschijnlijk een hoop termen tegen waarvan je niet weet wat ze betekenen. Geeft niet, daar heb je EasyToys Magazine voor! In deze blog gaan we in op het begrip ‘sub drop’ en ‘…
3.465 keer bekeken