door seksuoloog Talitha

Hoe verloopt de eerste keer seks?

24 januari 2021

Met ‘de eerste keer’ wordt in de meeste gevallen bedoeld dat je voor het eerst geslachtsgemeenschap hebt met iemand. Hierbij is er sprake van penetratie. Meestal hebben we het dan over penis-in-vagina-seks, maar ook penis-in-anus of seks met iemand van hetzelfde geslacht kan voor ‘de eerste keer’ zijn. Ben je benieuwd hoe zo’n eerste keer seks nou verloopt? Check dan gauw dit artikel!

De eerste keer seks

Wanneer de eerste keer seks plaatsvindt, kan voor iedereen verschillend zijn. De een is er eerder klaar voor dan de ander, daarbij geldt geen harde leeftijdsgrens waarbij je al dan niet seks moet hebben. Het belangrijkst is dat jij je er goed bij voelt om deze stap te zetten en dat je hier volledig achter staat. Doe het niet omdat vrienden al seks hebben gehad (groepsdruk voelen) of omdat je vriend of vriendin erop aandringt. Seks mag nooit tegen jouw zin in plaatsvinden.

“Er bestaat geen leeftijdsgrens waarop je seks moet hebben. Doe het alleen wanneer jij er klaar voor bent en het goed voelt om deze stap te zetten.”

Bouw het stap voor stap op

Om een fijne seksbeleving te ervaren is het belangrijk dat je rustig en in stapjes ernaartoe werkt. Je hoeft met je partner niet direct over te gaan tot penetratie. Ontdek elkaars lichaam stap voor stap. Dat kan eerst met de handen en de mond. Voelen en strelen is een goed begin om vertrouwd te raken met intieme aanrakingen.

Scheurt bij een ontmaagding het maagdenvlies?

De eerste keer seks hebben wordt ook wel een ontmaagding genoemd. Vaak denken mensen dat bij zo’n ontmaagding het maagdenvlies van de vrouw scheurt en dat dat gepaard gaat met wat bloedverlies. Dit is niet helemaal waar. Het maagdenvlies is namelijk geen vlies dat doorgeprikt moet worden. Het is meer een randje weefsel aan het begin van de vagina, dat op het begin wat stug of strak kan zijn. Gaandeweg kan het maagdenvlies wat gaan meerekken en flexibeler worden. De meeste dames bloeden dan ook helemaal niet bij hun ontmaagding. Als er wel wat bloedverlies optreedt, kan dat komen doordat de vagina niet vochtig genoeg was. Het penetreren van de penis in de vagina kan dan wat stroef verlopen, waardoor er wondjes in het weefsel kunnen ontstaan.

de eerste keer seks

Doet het pijn?

Veel meiden zijn bang dat de eerste keer erg pijn doet. Een ontmaagding kan inderdaad op het begin wat onwennig en gevoelig zijn, maar het hoeft absoluut niet pijn te doen. Pijn bij het vrijen ontstaat bijna altijd als een vrouw nog niet voldoende opgewonden is. Als een dame seksueel opgewonden raakt, wordt de vagina wat vochtiger. Dit vocht is nodig om penetratie soepel en comfortabel te laten verlopen.

Wist je dat… een ontmaagding niet kan plaatsvinden door vingers, een tampon, seksspeeltje of sporten?

Ook is het belangrijk dat je ontspannen bent. Als je gespannen bent, gaan de spieren rondom de vagina hard aanspannen. Daardoor kan de vagina-opening wat vernauwen, waardoor het lastig of pijnlijk kan worden om een penis in te brengen. Ga dus echt pas over tot penetratie als je voldoende vochtig en ontspannen bent.

Tips voor de eerste keer

 • Weet van jezelf wat je fijn en lekker vindt. Dat kan je bijvoorbeeld ontdekken door middel van masturbatie. Bespreek dit dan ook met je lief en spreek uit wat je wensen en verwachtingen zijn. Open over jullie seksbeleving praten is heel belangrijk.
 • Ga alleen over tot seks als jij hier volledig achter staat.
 • Maak afspraken over veilig vrijen. Denk bijvoorbeeld na over het gebruik van een condoom en/of andere vormen van anticonceptie.
 • Zorg voor een ontspannen setting waar jij en je partner je goed bij voelen. Maak het bijvoorbeeld gezellig met sfeerlicht, ontspannende muziek en zorg voor een fijne kamertemperatuur.
 • Neem eerst uitgebreid de tijd voor het voorspel. Dit is echt een belangrijke stap. Begin met zoenen en verken elkaars lijf stukje voor stukje met jullie handen en mond.
 • Ga pas over tot penetratie als je voelt dat je opgewonden bent. Dat betekent dat een man een stijve penis heeft en een vrouw voldoende vaginaal vochtig is.

“Zorg dat je volledig achter staat, dat je ontspannen en voldoende opgewonden bent. Een uitgebreid voorspel is hierbij essentieel.”

Hoe penetreer je bij de eerste keer?

Als het eenmaal gelukt is de penis in te brengen, kan je voorzichtig op-en-neer-bewegingen maken. Ga rustig en niet te diep van start. Ontdek samen wat goed voelt en zorg ervoor dat het er niet te ruw aan toe gaat. Het is goed mogelijk dat de eerste keer (of de eerste paar keren) nog niet zo diep zal gaan. Als jullie eenmaal vertrouwd zijn geraakt met het gevoel van penetratie, kunnen jullie langzaam experimenteren met verschillende standjes waarin jullie vrijen. Goede standjes om mee te beginnen zijn de missionaris positie, lepeltje lepeltje en de cowgirl positie.

Goed om rekening mee te houden

 • Mannen kunnen van de spanning misschien wat vlot klaarkomen of gauw weer slap worden. Dit is niets om je voor te schamen! Jullie kunnen het altijd daarna opnieuw proberen.
 • Veel dames komen niet zo makkelijk klaar tijdens de penetratie. Probeer dit ook niet als doel te stellen, een fijne sekservaring is belangrijker.
 • De eerste keer klinkt in veel verhalen perfect en romantisch, maar dat hoeft in de realiteit niet zo te zijn. Ook als je eens porno hebt gezien, kan dat een heel ander beeld scheppen dan hoe het daadwerkelijk zal zijn. Het kan best een aantal keer proberen duren voordat jullie een fijne manier van vrijen hebben gevonden.
 • Seks blijft altijd ontdekken, hoe ervaren of onervaren je ook bent.

Bekijk ook:


Hoe is jouw eerste keer verlopen? Of moet jij jouw eerste keer seks nog beleven?

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Een reactie op Hoe verloopt de eerste keer seks?

 • Mijn eerste keer was recentelijk. Een paar maanden na de eerste lockdown, die in maart begon. Rond die tijd begon ik meer over mezelf te ontdekken, waardoor ook de behoefte aan seks toenam. In juli toen alles weer een beetje open mocht, restaurants winkels etc., heb ik een afspraak gemaakt met een organisatie die onder andere in “ontknapingen” faciliteert. Eind augustus was het zover. Ik maakte kennis met een bloedmooie vrouw, die ik naarmate de tijd verstreek steeds beter leerde kennen. Ik was in het begin heel erg zenuwachtig, maar dat veranderde naar verloop van tijd. Ze heeft mij geleerd hoe ik een vrouw kan bevredigen, wat ik heel belangrijk vind. Helaas verslapte mijn erectie een paar minuten na penetratie, daar heb ik naderhand veel last van gehad (negatieve gedachtes). Nu weet ik dat het niet erg is bij de eerste keer, en dat het vaker voorkomt. Al met al een geweldige avond gehad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid