Laat het beest in jezelf los! Vier Dierendag met Panthra, grrr! 🐯

3.651 keer bekeken

Anticonceptie: welke methode kies jij?

1 november 2017,

geschreven door

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende manieren om een zwangerschap te voorkomen. In deze zee van methoden is het soms moeilijk om de juiste te kiezen. Daarom bespreek ik hier de meest voorkomende manieren zodat jij kan uitvinden welke soort anticonceptie voor jou het meest geschikt is!

Het condoom

Het condoom is een van de meest bekende methoden. Het voorkomt dat sperma in de baarmoeder van de vrouw terecht komt. Tegenwoordig kun je bijna overal condooms krijgen: van de toilet in de plaatselijke kroeg, tot aan de apotheek of de Etos of Kruidvat.
Voor: Het is de enige methode die je beschermt tegen soa’s; Het is gemakkelijk en relatief goedkoop te verkrijgen.
Tegen: Het condoom kan scheuren of achterblijven in de vagina; Mannen (en ook vrouwen!) kunnen de seks als minder gevoelig ervaren; Kan het spontane en spannende voorspel ‘onderbreken’.
Betrouwbaarheid: 95-98%

De pil

De pil is een zeer bekend anticonceptiemiddel. Er zijn veel verschillende soorten op de markt, maar de meest gebruikte soort bestaat uit een strip van 21 pillen. Bekende merknamen binnen deze categorie zijn Microgynon 30, Lovette en Yasmin. Gedurende 21 dagen slik je de pil, gevolgd door een stopweek van 7 dagen waarin je ongesteld wordt. Na de stopweek begin je met een nieuwe strip.
De pil is te verkrijgen op recept van jouw huisarts. Bespreek daarom goed de opties met hem of haar.
Voor: De hormonen kunnen een positieve werking hebben bij klachten als acne, overbeharing, en heftige of onregelmatige menstruaties; Het moment van de menstruatie kan worden uitgesteld.
Tegen: Beschermt niet tegen soa’s; Kan bijwerkingen hebben; Minder betrouwbaar bij overgeven of diarree binnen 4 uur na inname; Kan worden vergeten waardoor de werking minder betrouwbaar kan zijn. Raadpleeg daarom goed de bijsluiter.
Betrouwbaarheid: 99,7 % bij correct gebruik.

De NuvaRing

Dit is een flexibele plastic ring die je inbrengt in je vagina, die daar hormonen afgeeft. Je laat de ring 21 dagen in je vagina zitten. Je kunt dus seks hebben terwijl je de ring in je vagina hebt zitten. Daarna verwijder je de ring en volgt een ringvrije week waarin je ongesteld wordt. Daarna breng je weer een nieuwe ring in.
Voor: Het werkt hetzelfde als bij de pil, maar er zijn minder hormoonschommelingen; je kunt het 3 weken lang laten zitten
Tegen: Beschermt niet tegen soa’s, Kan soms leiden tot jeuk en vaginale afscheiding; Wordt in enkele gevallen gevoeld tijdens de seks.
Betrouwbaarheid: 99,7% bij correct gebruik.

 

Het spiraaltje

Een belangrijk onderscheid wordt gemaakt tussen het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje.
Het spiraaltje is een klein, plastic ankertje dat door je huisarts of gynaecoloog wordt ingebracht in jouw baarmoeder. Het hormoonspiraal (op de markt bekend onder de naam Mirena) scheidt hormonen uit, in tegenstelling tot het koperspiraaltje, waar koper om het spiraaltje is gewikkeld. Koper heeft namelijk een betrouwbare werking om zwangerschap te voorkomen.
Voor: Werkt langdurig (hormoonspiraal 5 jaar, koperspiraal 10 jaar); Bij de hormoonspiraal kan het vóórkomen dat de menstruatie minder heftig wordt of uitblijft; Bij een koperspiraal krijgt je geen hormonen binnen: je behoudt jouw natuurlijke cyclus.
Tegen: Beschermt niet tegen soa’s; Kans op onregelmatige menstruaties en acne bij de hormoonspiraal; Kans op meer heftige en langdurige menstruatie bij koperspiraal; In enkele gevallen voelbaar tijdens de seks; Het plaatsen ervan kan als pijnlijk worden ervaren.
Betrouwbaarheid: Beide soorten 99,7 tot 99,9%

Implanon: het staafje

Het idee van het staafje is eigenlijk hetzelfde als van een spiraaltje. Het staafje wordt echter in de bovenarm geplaatst, vlak onder de huid en is ongeveer even groot als een lucifer. Daar kan het 3 jaar blijven zitten en geeft het hormonen af. Het plaatsen hiervan is meestal niet pijnlijk, maar wordt wel gedaan door een arts.
Voor: Werkt langdurig; menstruaties kunnen lichter of minder pijnlijk worden; Gemakkelijk en pijnloos te plaatsen en te verwijderen.
Tegen: Beschermt niet tegen soa’s, menstruaties kunnen onregelmatiger worden; Kans op tussentijdse bloedingen; Moet worden ingebracht door een arts.
Betrouwbaarheid: 99,7%

Feitje: Hormonen kunnen er voor zorgen dat je minder zin krijgt in seks.

Natuurlijke methoden

Als je liever helemaal niets wil gebruiken, kun je kiezen voor een natuurlijke methode. Er zijn daar verschillende manieren voor:

  • Coïtus Interruptus: Oftewel: Voor het zingen de kerk uit! Vóór zijn orgasme haalt hij zijn penis uit jouw vagina en komt klaar buiten jouw lichaam. Let wel op! Ook in voorvocht kunnen actieve zaadcellen zitten! 25% van de vrouwen die dit regelmatig doen raakt toch zwanger.
  • Periodieke onthouding: Dit houdt in dat je geen seks hebt als je vruchtbaar bent. Het vraagt dus om de nodige kennis! Om er achter te komen wanneer je wel of niet in je vruchtbare periode zit, kun de enkele trucjes gebruiken:
    • Slijminspectie: Tijdens de eisprong is de afscheiding uit jouw vagina anders van structuur. Vóór de eisprong krijg je meer afscheiding en wanneer je vruchtbaar bent, is je afscheiding helder van kleur en erg rekbaar. Eigenlijk een beetje als dunne, vloeibare lijm. Direct na de ovulatie verdwijnt dit slijm.
    • Temperatuurmeting: Ná de ovulatie zal jouw lichaamstemperatuur iets gestegen zijn. Je moet hiervoor dagelijks je temperatuur meten, ’s ochtends vóórdat je opstaat.

Voor: Je hebt zelf de controle over je lichaam; Je krijgt geen hormonen binnen; Vrij van bijwerkingen
Tegen: Vraagt dagelijks veel nauwkeurigheid en discipline; Kan storend zijn voor je seksleven; Andere dingen kunnen invloed hebben (stress, reizen, ziekte/koorts).
Betrouwbaarheid: 95% bij een perfecte, regelmatige cyclus én perfect gebruik.

Welke soort anticonceptie kies ik nu?

Je leest het: er zijn veel verschillende manieren en meerdere dingen waar je op moet letten. Bedenk daarom goed voor jezelf wat jij wel of niet zou willen. Iedere vrouw is uniek, en iedere vrouw heeft een unieke hormoonsamenstelling. Het kiezen van de juiste methode kan daarom soms een hele zoektocht zijn en een kwestie van uitproberen.  Wanneer je een idee hebt over wat jij graag wil gebruiken (of je hebt juist géén idee!), kun je de mogelijkheden altijd bespreken met je huisarts. Hij of zij kan jou ten alle tijden helpen bij jouw keuze. Succes!

Welke kies jij? Of gebruik je al een methode? Deel je ervaring met ons in een reactie hieronder!

5 Responses

  1. Ik mis de prikpil in het rijtje. Gebruik ik al 16 jaar. Nooit meer ongesteld en geen moodswings zoals bij de gewone pil. Ik zweer erbij!

    1. Helaas zijn de opties voor mannen wat beperkter dan voor vrouwen. Het condoom is inderdaad de meest gangbare anticonceptiemethode voor mannen.
      De meest betrouwbare anticonceptiemethode die bestaat, is geheelonthouding. Nu begrijp ik dat dat niet het doel is 🙂 Het condoom zijn dan zeker een goede optie, omdat het ook tegen SOA’s beschermd.
      Een andere anticonceptie methode dat veel voorkomt bij mannen, is sterilisatie. In feite is dit wel een definitieve ingreep. Het is vooral bedoeld voor mannen die geen kinderwens (meer) hebben.
      In enkele gevallen kan een sterilisatie terug worden gedraaid. De kans van slagen ligt dan tussen de 80 en 90%. De betrouwbaarheid van sterilisatie ligt op ongeveer 99%.

  2. Ik denk er over na om een spiraaltje te zetten, maar ben heel erg bang voor de pijn… Valt het mee of tegen?

    1. Hoi Moniek, ik kan me voorstellen dat de mogelijke pijn jou nog wat afschrikt. Veel vrouwen zijn daar wat angstig voor. Hoewel het inderdaad wat pijnlijk kan zijn, is dit per vrouw weer verschillend. Vaak wordt geadviseerd om een uur voor het plaatsen een paracetamol in te nemen. Ook gaat de voorkeur naar het plaatsen ervan op het moment dat jij jouw menstruatie hebt. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar tijdens de menstruatie is de baarmoedermond een stukje weker. Dat maakt het plaatsen wat gemakkelijker en minder pijnlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

19.399 keer bekeken

Geschreven door

Ongeveer 150.000 vrouwen in Nederland hebben last van vaginisme. Hierbij is het inbrengen van een penis, vinger of tampon in je vagina simpelweg onmogelijk. Soms omdat het te veel pijn doet, soms omdat de vagina te nauw lijkt te zijn. Dat kan behoorl…
19.399 keer bekeken