Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Gaan seksspeeltjes en anticonceptie wel samen?”

6 oktober 2018,

geschreven door

Beste Talitha, kan is mijn seksspeeltjes eigenlijk wel gebruiken in combinatie met anticonceptie? Ik gebruik zelf de anticonceptiering en ik kan nergens vinden of ik dan een dildo of vibrator gelijktijdig kan gebruiken. Wat is er bekend over seksspeeltjes en anticonceptie?

– Marieke

Beste Marieke,

Een boeiende vraag, waar niet veel informatie over te vinden is. In de meeste gevallen is het volkomen veilig om seksspeeltjes te gebruiken in combinatie met een anticonceptiemiddel. Er is echter een aantal dingen waar je op moet letten.

Siliconen seksspeeltjes en de anticonceptiering (NuvaRing)

Tijdens het dragen van de NuvaRing wordt het niet aangeraden om een seksspeeltje te gebruiken dat van siliconen materiaal is gemaakt. De siliconen kunnen namelijk invloed hebben op de ring. Daardoor kan de hormoonafgifte verstoord raken, waardoor de werking verminderd kan zijn.

Ik raad je daarom aan om voor de zekerheid de ring tijdelijk uit de vagina te halen wanneer je gebruik wil maken van je seksspeeltjes. Je mag de ring maximaal 3 uur eruit halen. De werking zal dan niet verminderd zijn. Een bijkomend voordeel is dat het vaak prettiger zal aanvoelen.

“Haal de NuvaRing tijdelijk uit de vagina als je gebruik wil maken van je seksspeeltje. Dit is volkomen veilig en voelt vaak prettiger aan.”

Ook voor vrouwen die andere soorten anticonceptiemiddelen gebruiken, is het handig om te weten wat veilig is en wat niet.

Glijmiddel, seksspeeltjes en condooms

Glijmiddel kan in de meeste gevallen veilig gebruikt worden bij het dragen van een condoom. Er is wel een uitzondering: glijmiddelen op oliebasis zijn uit den boze. Olie tast namelijk het latex van het condoom aan, waardoor de kans op scheuren groter wordt. Gebruik dus geen babyolie of olijfolie. Ook dien je uit te kijken bij het gebruik van massage olie en vaseline.

Wil je een duo vibrator gebruiken én veilig vrijen? Gebruik dan glijmiddel op waterbasis. Daardoor zal de wrijving tussen het condoom en de vibrator soepeler verlopen waardoor de kans op een gescheurde condoom beperkt blijft.

Pessarium en glijmiddel

Indien je gebruik maakt van een pessarium, is het van belang om glijmiddel op waterbasis te gebruiken. Dit heeft te maken met het feit dat het pessarium van siliconen is gemaakt. Een siliconen voorwerp reageert niet goed op glijmiddel op siliconenbasis.

De menstruatiecup en het spiraal

De menstruatiecup is een steeds populairder wordend hulpmiddel dat gebruikt kan worden tijdens de ongesteldheid. Deze cup wordt laag in de vagina geplaatst en heeft als doel je menstruatie op te vangen. Het heeft geen directe invloed op een intra-uteriene anticonceptiemethode, oftewel: het spiraaltje.

Toch moet je voorzichtig zijn met het gebruik van de cup in combinatie met het spiraaltje. Zeker bij het verwijderen van de cup. De cup kan namelijk vacuüm trekken. Voordat je de cup verwijdert, dien je dit vacuüm eerst voorzichtig te breken. Anders bestaat de kans dat je door de zuigkracht het spiraaltje verplaatst.

Er zijn veel cup gebruiksters die een spiraaltje hebben. Wil je zekerheid over het gebruik van deze combinatie, raadpleeg dan voor de zekerheid je arts of gynaecoloog.

 Seksspeeltjes en anticonceptie (overige soorten)

De pil, prikpil, hormoonstaafje en anticonceptiepleister zijn middelen die niet in aanraking komen met de vagina en/of baarmoeder(mond). Bij deze middelen kunnen seksspeeltjes dus perfect veilig gebruikt worden, zonder dat de werking ervan in het geding komt.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

4 reacties

 1. Ik heb een koperspiraaltje en net een vibrator gekocht. Mag ik de vibrator wel gebruiken in combinatie met de spiraal?

  1. Beste Julia,

   Een vibrator of ander speeltje dat je inwendig wil gebruiken, kan zonder problemen gebruikt worden in combinatie met een spiraaltje.

   1. Ik heb vandaag een koper spiraal laten plaatsen.
    Alleen ik heb nu misschien een hele gekke vraag, maar kun je met een spiraal ook nog squirten? En is vuistneuken nog toegestaan? :$ of valt het spiraaltje er dan uit? Ik kan het nergens op internet vinden.( wij zitten in het bdsm wereldje, en ben hier erg benieuwd na)
    Alvast bedankt

    1. Dag Desi,

     Met een spiraal is het zeker nog mogelijk om te squirten. Ook kan je qua penetratie in principe alles nog doen, al zou ik uit voorzichtigheid het de komende weken vrij rustig houden. Hoewel de kans erg klein is, is het in enkele gevallen mogelijk dat in de eerste weken na het plaatsen het spiraaltje kan verzakken of perforeren. Een spiraaltje valt er nooit zomaar uit, deze kan enkel eruit gaan wanneer gericht aan de touwtjes wordt getrokken bij het verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik ben 34 jaar en ik ben nog maagd. Ik schaam mij hier niet voor: het is er immers nog nooit van gekomen. Nu heb ik een leuke dame leren kennen waar ik mijn eerste keer mee wil beleven. Ik zou graag willen weten hoe ik…
10.797 keer bekeken