door seksuoloog Talitha

“Gaan seksspeeltjes en anticonceptie wel samen?”

6 oktober 2018   555

Beste Talitha, kan is mijn seksspeeltjes eigenlijk wel gebruiken in combinatie met anticonceptie? Ik gebruik zelf de anticonceptiering en ik kan nergens vinden of ik dan een dildo of vibrator gelijktijdig kan gebruiken. Wat is er bekend over seksspeeltjes en anticonceptie?

– Marieke

Hoi Marieke,

Een boeiende vraag, waar niet veel informatie over te vinden is. In de meeste gevallen is het volkomen veilig om seksspeeltjes te gebruiken in combinatie met een anticonceptiemiddel. Er is echter een aantal dingen waar je op moet letten.

Siliconen seksspeeltjes en de anticonceptiering (NuvaRing)

Tijdens het dragen van de NuvaRing wordt het niet aangeraden om een seksspeeltje te gebruiken dat van siliconen materiaal is gemaakt. De siliconen kunnen namelijk invloed hebben op de ring. Daardoor kan de hormoonafgifte verstoord raken, waardoor de werking verminderd kan zijn.

Ik raad je daarom aan om voor de zekerheid de ring tijdelijk uit de vagina te halen wanneer je gebruik wil maken van je seksspeeltjes. Je mag de ring maximaal 3 uur eruit halen. De werking zal dan niet verminderd zijn. Een bijkomend voordeel is dat het vaak prettiger zal aanvoelen.

“Haal de NuvaRing tijdelijk uit de vagina als je gebruik wil maken van je seksspeeltje. Dit is volkomen veilig en voelt vaak prettiger aan.”

Ook voor vrouwen die andere soorten anticonceptiemiddelen gebruiken, is het handig om te weten wat veilig is en wat niet.

Glijmiddel, seksspeeltjes en condooms

Glijmiddel kan in de meeste gevallen veilig gebruikt worden bij het dragen van een condoom. Er is wel een uitzondering: glijmiddelen op oliebasis zijn uit den boze. Olie tast namelijk het latex van het condoom aan, waardoor de kans op scheuren groter wordt. Gebruik dus geen babyolie of olijfolie. Ook dien je uit te kijken bij het gebruik van massage olie en vaseline.

Wil je een duo vibrator gebruiken én veilig vrijen? Gebruik dan glijmiddel op waterbasis. Daardoor zal de wrijving tussen het condoom en de vibrator soepeler verlopen waardoor de kans op een gescheurde condoom beperkt blijft.

Pessarium en glijmiddel

Indien je gebruik maakt van een pessarium, is het van belang om glijmiddel op waterbasis te gebruiken. Dit heeft te maken met het feit dat het pessarium van siliconen is gemaakt. Een siliconen voorwerp reageert niet goed op glijmiddel op siliconenbasis.

De menstruatiecup en het spiraal

De menstruatiecup is een steeds populairder wordend hulpmiddel dat gebruikt kan worden tijdens de ongesteldheid. Deze cup wordt laag in de vagina geplaatst en heeft als doel je menstruatie op te vangen. Het heeft geen directe invloed op een intra-uteriene anticonceptiemethode, oftewel: het spiraaltje.

Toch moet je voorzichtig zijn met het gebruik van de cup in combinatie met het spiraaltje. Zeker bij het verwijderen van de cup. De cup kan namelijk vacuüm trekken. Voordat je de cup verwijdert, dien je dit vacuüm eerst voorzichtig te breken. Anders bestaat de kans dat je door de zuigkracht het spiraaltje verplaatst.

Er zijn veel cup gebruiksters die een spiraaltje hebben. Wil je zekerheid over het gebruik van deze combinatie, raadpleeg dan voor de zekerheid je arts of gynaecoloog.

 Seksspeeltjes en anticonceptie (overige soorten)

De pil, prikpil, hormoonstaafje en anticonceptiepleister zijn middelen die niet in aanraking komen met de vagina en/of baarmoeder(mond). Bij deze middelen kunnen seksspeeltjes dus perfect veilig gebruikt worden, zonder dat de werking ervan in het geding komt.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in, of laat een reactie achter hieronder. Ik beantwoord hem dan zo snel mogelijk voor je!

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

[instagram – feed]

© 2019 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid