Alles dat je MOET weten over condooms

5 september 2018 door CherryBomb   1.830

De klassieker onder de anticonceptiemethoden: het condoom! Hoewel ieder seksueel actief persoon wel bekend is met het rubbertje, zijn er nog genoeg dingen over te vertellen. Lees in deze blog hoe je het beste een condoom kan gebruiken en welke soort condooms er allemaal verkrijgbaar zijn. Voor ieder wat wils!

Condooms – feitjes op een rijtje

 • Een condoom is de enige methode die jou tijdens de seks kan beschermen tegen soa’s
 • Bij correct gebruik is het condoom 95% betrouwbaar.
 • Helaas is er niet altijd sprake van perfect gebruik… Een condoom kan scheuren of afglijden.
 • De houdbaarheidsdatum van condooms moet goed in de gaten worden gehouden. Expired condooms kunnen sneller scheuren!
 • Het is niet slim om een condoom in je broekzak of portemonnee te bewaren. Condooms kunnen daardoor makkelijker beschadigd raken.
 • Jaarlijks worden wereldwijd 5 miljard condooms verkocht
 • Condooms worden vooral gebruikt door jongeren tussen de 18-24 jaar.

Welke verschillende soorten condooms zijn er?

Condoom maten

Penissen zijn er in alle soorten en maten. En bij iedere penis hoort een geschikte maat condoom. Daarom zijn condooms in verschillende maten verkrijgbaar, van smal tot extra large. Het is belangrijk om een passende maat te kiezen, om zo de veiligheid van het condoom optimaal te waarborgen.

Condooms die knellen, niet goed blijven zitten of moeilijk om te krijgen zijn, zullen waarschijnlijk niet van de juiste maat zijn. De juiste condoom maat bepaal je vooral aan de hand van de omtrek van je penis.

Wil jij weten wat voor jou de juiste maat is? Check dan deze maattabel.

Verschillende materialen

Naast de verschillende maten, wordt er ook onderscheid gemaakt in verschillende materialen. Hierbij gaat het vooral om de sterkte en dikte van het condoom. Extra sterke condooms zijn gemaakt van dikker latex, waardoor ze minder gauw zullen scheuren.

Naast extra sterke condooms van dikker latex, zijn er ook veilige condooms die ultra dun zijn. Deze condooms zijn dunner dan de standaard condoom, maar bieden evenveel bescherming. Het nut van ultra dunne condooms is dat een man vaak het condoom niet voelt tijdens de seks. Een extra sterke, maar ultra dunne condoom is de Lelo Hex condoom.

Tip: vooral bij anale seks is het raadzaam om extra sterke condooms te gebruiken, omdat hierbij meer frictie ontstaat.

Extra plezier

Om een extra plezierig tintje te geven aan de seks, kan je kiezen voor condooms met stimulerende structuur. Deze zijn voorzien van noppen en ribbels, die voor extra stimulans zorgen tijdens het vrijen. Dit type condoom is bedoeld voor koppelgebruik, omdat de structuur vooral de niet-dragende partner extra stimuleren.

Wil je vooral extra genieten van orale seks, maar het wel veilig doen? Dan is een condoom met smaakje ideaal voor jou. Condooms hebben doorgaans geen fijne geur en smaak. Om orale seks aantrekkelijker te maken, is een condoom met smaak dus de perfecte uitkomst. Er zijn verschillende smaken verkrijgbaar, waaronder soorten fruit, mint, chocolade of cola.

Wist je dat… er ook stimulerende condooms zijn die voorzien zijn van glijmiddel die verkoelt, verwarmt of tintelt tijdens gebruik?

De vrouwencondoom

vrouwencondoom

De vrouwencondoom wordt door de vrouw vaginaal ingebracht en is bedoeld om het sperma van de man op te vangen. Het voordeel van de vrouwencondoom is dat een vrouw daardoor meer controle heeft over anticonceptiegebruik. Ook hoeft de man dan geen condoom te dragen. De vrouwencondoom kan enkele uren voor de seks al ingebracht. Het voorspel hoeft dan ook niet te worden onderbroken voor het omdoen van een condoom.

Condoom gebruiken? Zo doe je dat!

Een condoom kan scheuren of afglijden tijdens de seks. Je loopt dan risico op soa overdracht of om toch bevrucht te raken. Wil je dit voorkomen, dan kan de een aantal dingen doen voor juist condoomgebruik!

 • Check voor het gebruik altijd de houdbaarheidsdatum. Gebruik nooit een condoom waarvan de datum reeds is verstreken
 • Kies een condoom met de juiste maat. Een condoom dat te klein is, gaat makkelijker scheuren. Een te grote condoom kan daarentegen makkelijker afglijden.
 • Bewaar je rubbers op een droge en koele plek. Dus niet in je portemonnee of in de broekzak.
 • Zorg bij het omdoen altijd voor voldoende ruimte bij het topje. Houd het topje vast tussen duim en wijsvinger tijdens het afrollen.
 • Gooi een gebruikte condoom weg. Nooit hergebruiken!
 • Bij een vrijpartij die langer duurt dan 30 minuten is het slim om een nieuwe condoom om te doen.

Extra tip! Gebruik glijmiddel tijdens het vrijen. Dat versoepelt de ‘frictie’ tussen het condoom en de vagina, anus of mond.

Wat is jouw ervaring met condoom gebruik?

Reageer

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

[instagram – feed]

© 2019 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid