Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

6.898 keer bekeken

Alles dat je MOET weten over condooms

5 september 2018,

geschreven door

De klassieker onder de anticonceptiemethoden: het condoom! Hoewel ieder seksueel actief persoon wel bekend is met het rubbertje, zijn er nog genoeg dingen over te vertellen. Lees in deze blog hoe je het beste een condoom kan gebruiken en welke soort condooms er allemaal verkrijgbaar zijn. Voor ieder wat wils!

Condooms – feitjes op een rijtje

 • Een condoom is de enige methode die jou tijdens de seks kan beschermen tegen soa’s
 • Bij correct gebruik is het condoom 95% betrouwbaar.
 • Helaas is er niet altijd sprake van perfect gebruik… Een condoom kan scheuren of afglijden.
 • De houdbaarheidsdatum van condooms moet goed in de gaten worden gehouden. Expired condooms kunnen sneller scheuren!
 • Het is niet slim om een condoom in je broekzak of portemonnee te bewaren. Condooms kunnen daardoor makkelijker beschadigd raken.
 • Jaarlijks worden wereldwijd 5 miljard condooms verkocht
 • Condooms worden vooral gebruikt door jongeren tussen de 18-24 jaar.

Welke verschillende soorten condooms zijn er?

Condoom maten

Penissen zijn er in alle soorten en maten. En bij iedere penis hoort een geschikte maat condoom. Daarom zijn condooms in verschillende maten verkrijgbaar, van smal tot extra large. Het is belangrijk om een passende maat te kiezen, om zo de veiligheid van het condoom optimaal te waarborgen.

Condooms die knellen, niet goed blijven zitten of moeilijk om te krijgen zijn, zullen waarschijnlijk niet van de juiste maat zijn. De juiste condoom maat bepaal je vooral aan de hand van de omtrek van je penis.

Wil jij weten wat voor jou de juiste maat is? Check dan deze maattabel.

Verschillende materialen

Naast de verschillende maten, wordt er ook onderscheid gemaakt in verschillende materialen. Hierbij gaat het vooral om de sterkte en dikte van het condoom. Extra sterke condooms zijn gemaakt van dikker latex, waardoor ze minder gauw zullen scheuren.

Naast extra sterke condooms van dikker latex, zijn er ook veilige condooms die ultra dun zijn. Deze condooms zijn dunner dan de standaard condoom, maar bieden evenveel bescherming. Het nut van ultra dunne condooms is dat een man vaak het condoom niet voelt tijdens de seks. Een extra sterke, maar ultra dunne condoom is de Lelo Hex condoom.

Tip: vooral bij anale seks is het raadzaam om extra sterke condooms te gebruiken, omdat hierbij meer frictie ontstaat.

Extra plezier

Om een extra plezierig tintje te geven aan de seks, kan je kiezen voor condooms met stimulerende structuur. Deze zijn voorzien van noppen en ribbels, die voor extra stimulans zorgen tijdens het vrijen. Dit type condoom is bedoeld voor koppelgebruik, omdat de structuur vooral de niet-dragende partner extra stimuleren.

Wil je vooral extra genieten van orale seks, maar het wel veilig doen? Dan is een condoom met smaakje ideaal voor jou. Condooms hebben doorgaans geen fijne geur en smaak. Om orale seks aantrekkelijker te maken, is een condoom met smaak dus de perfecte uitkomst. Er zijn verschillende smaken verkrijgbaar, waaronder soorten fruit, mint, chocolade of cola.

Wist je dat… er ook stimulerende condooms zijn die voorzien zijn van glijmiddel die verkoelt, verwarmt of tintelt tijdens gebruik?

 • Geen producten gevonden

De vrouwencondoom

vrouwencondoom

De vrouwencondoom wordt door de vrouw vaginaal ingebracht en is bedoeld om het sperma van de man op te vangen. Het voordeel van de vrouwencondoom is dat een vrouw daardoor meer controle heeft over anticonceptiegebruik. Ook hoeft de man dan geen condoom te dragen. De vrouwencondoom kan enkele uren voor de seks al ingebracht. Het voorspel hoeft dan ook niet te worden onderbroken voor het omdoen van een condoom.

Condoom gebruiken? Zo doe je dat!

Een condoom kan scheuren of afglijden tijdens de seks. Je loopt dan risico op soa overdracht of om toch bevrucht te raken. Wil je dit voorkomen, dan kan de een aantal dingen doen voor juist condoomgebruik!

 • Check voor het gebruik altijd de houdbaarheidsdatum. Gebruik nooit een condoom waarvan de datum reeds is verstreken
 • Kies een condoom met de juiste maat. Een condoom dat te klein is, gaat makkelijker scheuren. Een te grote condoom kan daarentegen makkelijker afglijden.
 • Bewaar je rubbers op een droge en koele plek. Dus niet in je portemonnee of in de broekzak.
 • Zorg bij het omdoen altijd voor voldoende ruimte bij het topje. Houd het topje vast tussen duim en wijsvinger tijdens het afrollen.
 • Gooi een gebruikte condoom weg. Nooit hergebruiken!
 • Bij een vrijpartij die langer duurt dan 30 minuten is het slim om een nieuwe condoom om te doen.

Extra tip! Gebruik glijmiddel tijdens het vrijen. Dat versoepelt de ‘frictie’ tussen het condoom en de vagina, anus of mond.

Wat is jouw ervaring met condoom gebruik?

2 reacties

 1. Ook heel belangrijk om te weten is dat de meeste gewone latex condooms caseïne (melkeiwit) bevatten!!! Ze voegen dit toe aan de latex om het soepeler te maken.
  Dit maakt ze dus ongeschikt voor mensen met een allergie voor koemelkeiwit en ook ongeschikt voor veganisten.
  Zo bevatten bijvoorbeeld de meeste condooms van Durex caseïne, maar Durex heeft tegenwoordig ook sommige zonder melk.

  Er zijn verschillende merken die alleen maar vegan condooms verkopen, gemaakt van natuurlijke latex die een andere toevoeging bevat om het soepel te maken (bijvoorbeeld distel extract) en ook condooms van andere materialen dan latex. Ook hebben sommige gewone merken een aantal condooms in het assortiment die vegan zijn.

  Een aantal merken die compleet vegan zijn:
  -Sico
  -My Size
  -Mister Size
  -Huzzy
  -Fair Squared
  -Glyde

  Ook belangrijk hierbij is dat je er een vegan glijmiddel bij gebruikt als je vegan bent of allergisch voor koemelkeiwit. In gewone glijmiddelen zul je niet zo snel melkbestanddelen tegenkomen, maar wel dierlijke bestanddelen.
  Bij glijmiddelen met smaakjes zitten er wel regelmatig melkbestanddelen in, soms vermomd als aroma of smaakstof.

  Als je een allergie hebt of speciale dieetvoorschriften dan is het sowieso verstandig om goed naar de ingrediëntenlijst te kijken. Er kan van alles inzitten, zoals verschillende zoetstoffen (sommige daarvan zijn niet zo gezond), smaakstoffen en (chemische) toevoegingen. Ook met bijvoorbeeld een gevoelige huid is opletten aan te raden.

  Goede vegan glijmiddelen merken smaakjes zijn o.a.:
  -Wicked
  -Sliquid (ook verkrijgbaar in dozen met kleine zakjes, handig om te proberen of om mee te nemen)
  -Jo Gelato
  -Swede Vince & Michael’s
  -Shiatsu

  1. Wow, bedankt voor jouw uitgebreide reactie Athena! Wij hebben onlangs wel een artikel geschreven over vegan toys, waarin we ook Huzzy benoemen. Misschien wordt het tijd om ook een artikel aan vegan condooms te wijden. Erg interessant in ieder geval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.532 keer bekeken

Geschreven door

De meeste dames kunnen erover meepraten: menstruatiepijn. De een heeft er weinig last van, de ander kan enkele dagen amper functioneren door het ongemak. Menstruatiepijn is een pijn die menig vrouw uit duizenden herkent, en het liefst zo mild en kort…
1.532 keer bekeken