Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

8.141 keer bekeken

7 gouden tips om meer van seks te genieten

2 december 2020,

geschreven door

Seks is spannend, opwindend en lekker. Althans, voor de meeste van ons. Helaas geldt dat niet voor iedereen, blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers. Bijna 1 op de 5 mannen en 3 op de 10 vrouwen raakt moeilijk opgewonden en/of geniet in mindere mate van seks. Tijd om het gedoofde seksuele genotsvuur flink aan te wakkeren met behulp van onderstaande tips. 

Inhoudsopgave

Hoe komt het dat je niet van seks geniet?

Ondanks dat seks voor velen de hemel op aarde betekent, lukt het veel mensen niet er optimaal van te genieten. Voordat we tips geven hoe je er wél van geniet, is het belangrijk om te weten hoe het komt dat je niet genoeg van seks geniet.

Een deel van de problemen is fysiek van aard, maar een groot deel psychologisch. Seksuele problemen worden veelal veroorzaakt door gedachten die voor of tijdens het vrijen in ons hoofd rondspoken. Zo maken we ons zorgen over de aantrekkelijkheid van ons lichaam of ben je bang dat je jouw partner niet genoeg biedt.

“Niet genieten van seks kent vaak een psychologische oorzaak.”

Daarnaast zijn verkeerde verwachtingen een grote boosdoener. Zoals het doel om beide klaar te komen, een keiharde erectie te krijgen, het lang vol te houden of het idee dat seks altijd op en top moet zijn. Deze hoge verwachtingen doen afbreuk aan het genieten van het moment.

1. Richt je aandacht uitsluitend op seks

Hoe meer je tijdens de seks nadenkt, hoe minder lol je er aan beleeft. Sterker nog, het werkt soms libidoverlagend. Dat blijkt uit verschillende psychologische onderzoeken. Al die gedachten leiden af van wat er met je lichaam gebeurt. Daarom is opgaan in het moment essentieel om te genieten van een vrijpartij. Probeer de volle aandacht op de sekssensatie te richten en zet je zintuigen aan het werk. Seks is tenslotte een praktische bezigheid waar je niet te veel bij na moet denken op het moment suprême.

“Hoe meer je tijdens seks nadenkt, hoe minder plezier je ervaart.”

Van de een op andere dag compleet opgaan in het seksuele moment is lastig. Toch kom je al stappen vooruit als jij je bewust bent van afleidende gedachtes tijdens de seks. Probeer op die momenten de gedachten op te merken, los te laten en te focussen op het moment. In combinatie met de volgende tips wordt seks zo véél lekkerder!

2. Voorkom afleiding

Deze tip ligt in het verlengde van de eerste. Het verschilt zit in de manier van afleiding. Zo kun je tijdens de seks afgeleid raken door gedachten, maar ook door externe zaken. Denk aan een krakend bed, verkeerde muziek, te hoge/lage kamertemperatuur of te weinig tijd. Probeer alles wat je buiten je gedachten om afleidt, op te lossen. Soms werken meerdere kleine aanpassingen al zeer goed.

3. Spanning opbouwen

In het prille begin van relaties valt er weinig op sekskwaliteit en seksgenot aan te merken. Je libido torent boven alles en iedereen uit en seks is zowel passie- als liefdevol. Tot de sleur toeslaat en seks verandert in formaliteit. Vanaf dat punt is het belangrijk om seks spannend en uitdagend te blijven houden. Vooral als je niet meer automatisch opgewonden raakt, is het zaak er zelf wat aan te doen. Wachten en hopen dat je vaker in de mood bent werkt averechts.

In plaats van af en toe elkaars behoefte zo efficiënt mogelijk bevredigen is het zaak een seksuele spanning op te bouwen. Masseer elkaar, douche samen, gebruik sekstoys, steek kaarsjes aan, zet onze sex playlist op of doe een leuk seksspel.

4. Experimenteren kun je leren

Wist je dat 44 procent van de mannen en 1 op de 4 vrouwen graag nieuwe dingen wil ontdekken op het gebied van seks? Experimenteren kan er voor zorgen dat je weer meer plezier beleeft aan seks en daardoor meer geniet. Elk stel kent andere behoeftes en het is belangrijk om op jullie eigen behoeftes in te spelen.

“44 procent van de mannen en 1 op de 4 vrouwen wil (s)experimenteren.”

Of het nou gaat om andere seksstandjes, nieuwe seksspeeltjes, sekslocaties of swingen: blijf je eigen seksleven optimaliseren en daag je zelf continu uit om seks spannend te houden. Hoe leuker het wordt, hoe meer je er van geniet.

5. Let’s talk about sexy baby

♫Let’s talk about sex baby, let’s talk about you and me♫ Communication is the key! Het is ontzettend belangrijk om met je (bed)partner over seks te praten. Vertel wat je lekker, stom, opwindend, spannend, sexy, lelijk, schattig, heet vindt.

Alleen zo kom je achter elkaars seksuele verlangens en geheimen. Wedden dat je meer van seks geniet als je bedpartner jouw wensen en onzekerheden kent?

6. Voorkom orgasmedruk

In onze sekscultuur ligt er een flinke nadruk op het bereiken van (zo veel mogelijk) orgasmes. Want alleen als je beide klaarkomt is de seks geslaagd. Not! Seks is veel meer dan alleen orgasmes. Daarom is het zaak de mentale druk van orgasmes af te halen. Zie het niet meer als een einddoel, maar als aangename bijkomstigheid.

“In onze sekscultuur ligt een té grote nadruk op klaarkomen.”

Natuurlijk is het fijn om beide klaar te komen, maar verleg de focus naar een algehele plezierige seksuele beleving en spanning.

7. Mindfulness

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat therapieën gebaseerd op mindfulness je seksuele tevredenheid helpen verbeteren. De meest voorkomende problemen zijn: stress, multitasking, verkeerd lichaamsbeeld, depressie, angst en relatieproblemen.

Mindfulness vergroot je bewustzijn en vermindert stress. Door stil te staan bij je seksuele gevoelens ontstaan er veel inzichten waar je wat aan hebt om weer te genieten van seks.

Kom je er niet uit?

Geniet je ondanks bovenstaande tips nog steeds niet van seks door bijvoorbeeld pijn, angst, een trauma of langdurige relatieproblemen? Raadpleeg dan je huisarts of schrijf onze seksuoloog Talitha via dit contactformulier. Wie weet behandelt ze jouw vraag in een artikel.

Van schaal van 0 tot 10, hoeveel geniet jij momenteel van seks?

1 reactie

  1. Ik geef ons sexleven een 9. We voelen elkaar goed aan. Praten over sex wat we leuk en lekker vinden. Proberen ook steeds weer wat nieuws. We houden juist meer van elkaar naarmate we ouder worden. We zijn 56 en 57 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

783 keer bekeken

Geschreven door

Wanneer je vandaag de dag om je heen kijkt, zie je bijna iedereen met zijn blik op zijn smartphone gericht. We zijn zo bezig met het onderhouden van virtuele relaties, hetzij via e-mail, WhatsApp of Instagram, dat we niet meer onze volledige aandacht…
783 keer bekeken