Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

3.084 keer bekeken

Een beter seksleven met mindfulness

18 maart 2018,

geschreven door

Mindfulness is goed. Mindfulness is fijn. Hoewel het vaak wordt gelinkt met zaken als depressie, angst en emotionele onrust, kan het ook worden toegepast in ons seksleven. Met mindfullness ga je namelijk bewuster leven. Dus óók meer bewust ervaren hoe jouw seksleven is! 

De kracht van mindfulness

Met mindfulness wordt bedoeld: aandacht schenken aan jouw eigen ervaring in het hier-en-nu, zonder te oordelen. Geen afleidingen dus, terwijl je je volledig focust op wat je voelt, denkt en ervaart. Je kan mindfulness combineren met meditatie, maar het is niet noodzakelijk. Mindfulness is meer een mentale kracht die je op ieder vlak van je dagelijks leven kan toepassen. Hierdoor kunnen al jouw ervaringen beter, sterker en intenser worden. Dus óók hoe jij seks ervaart.

Mindfulness kan jou de kracht geven om alles dat je ervaart, beter en intenser te maken.

Jouw seksleven verbeteren met mindfulness

Hoe meer jij mindfulness meeneemt in jouw seksuele ervaringen, hoe meer jij volledig kan genieten van de seks. Het stelt jou namelijk in staat om meer in contact te komen met jouw eigen lichaam, jouw verlangens, fantasieën en behoeften. Sta dus tijdens de seks eens stil bij wat je precies ervaart. Iets dat al jouw zintuigen al (onbewust) opmerken. Wanneer je dit steeds vaker toepast in je seksleven, zal je merken dat het jouw seksleven verrijkt.

Aandacht voor de sensaties

Onze zintuigen spelen een belangrijke rol bij alles dat we ervaren. Wanneer wij seks hebben, dan hebben we dat met al onze zintuigen: de huid die op onze huid voelt, alles dat je ruikt, proeft, ziet en hoort. Het draagt allemaal bij aan hoe jij de seks ervaart:

  • De neus bevat vele receptoren die zeer gevoelig reageren op geur. Je zult je er misschien niet bewust van zijn, maar een fijne geur kan bijdragen aan een positieve seksuele sfeer. Denk maar eens aan wierrook of een geurkaarsje. Of de sensuele lichaamsgeur van je partner!
  • Met onze mond en tong proeven we met nauwkeurige precisie. Smaak is voor velen een prettige toevoeging, zeker wanneer er sprake is van orale seks. Zo zijn er genoeg soorten glijmiddel met smaak verkrijgbaar.
  • Geluid speelt een belangrijke rol bij de seksuele ervaring. Je hoort de stem van je partner, het geluid van zijn of haar ademhaling en eventueel een sensueel muziekje op de achtergrond.
  • Het zicht is vanzelfsprekend een belangrijk aspect tijdens de seks. Veel mensen – en dan met name de mannen – zijn zeer visueel ingesteld. Dat verklaart ook deels de kracht van porno kijken en sexting. Het zien van blote lichamen en de bewegingen daarvan,  kan een onmiddellijke opwinding oproepen.

We staan lang niet allemaal stil bij al deze sensaties. Maar wat zou er gebeuren als je dat nou wél eens doet? Wat hoor, zie, proef en ruik je? Hoe voelt het lijf van jouw partner aan? Hoe voelt het op jouw huid? Voelt het warm, voelt het koud? Is de aanraking hard, of juist zacht?

Wat zou er gebeuren als je tijdens de seks volledige aandacht zou hebben voor alles dat voelt, hoort, ziet, proeft en ruikt?

Richtlijnen voor een mindful en beter seksleven

Om met mindfulness jouw seksleven te verrijken, zijn er een aantal aandachtspunten die jij als leidraad kan gebruiken.

#1. Focus richten

De aandacht richten op waar jij je bevindt, wat je voelt, denkt en ervaart, staat centraal wanneer je mindfulness wil toepassen in je seksleven. Zeker voor mensen die al langer in een relatie zitten, kan dit een uitdaging zijn. Makkelijk gezegd: ervaar seks iedere keer op een manier alsof je voor het allereerst seks hebt met je partner.

Oefening: maak met je duim en wijsvinger een cirkel en plaatst deze ergens op het lijf van je geliefde. Focus je vervolgens een tijdje op dit plekje. Wat zie je? Wat voel je? En wat ruik je? Wat gebeurt er als je dit plekje aanraakt?

#2. Acceptatie

En dan bedoel ik: accepteer jezelf om wie je bent en hoe je eruit ziet, hoe jij en je partner seks hebben. Vanuit de buitenwereld moeten we aan allerlei normen en verwachtingen voldoen. Maar je kan pas écht van seks genieten, als jij helemaal oké bent met jezelf en de seks die je hebt met je partner. Inclusief de mankementen, inclusief de failures. Oordeel dus niet, maar omarm datgene wat er is.

Oefening: richt heel bewust jouw aandacht op al jouw lichaamsdelen. Van kleine teentje tot aan je kruin. Wat kom je tegen? En wat vind je daarvan? Richt vervolgens de aandacht op het lichaam van jouw lief. Heb het lichaam lief en sla geen enkel plekje over.

#3. Het hier-en-nu-principe

Hierbij gaat het om de bewustwording van waar je bent. In welke ruimte bevind jij je nu? Wat zie je? En hoe is de geur? Hoe voelt de sfeer aan? Afleidende zaken in de ruimte kunnen de seksuele beleving verstoren. Denk maar eens aan een televisie of computer die aanstaat. Of een mobieltje met een binnenkomend bericht.

Oefening: neem de tijd om de ruimte in je op te nemen, voordat je seks gaat hebben. Hoe groot is de kamer? Is het donker, of juist licht? Hoe ervaar jij de ruimte? Zelfs als je in het washok bent met een wasmachine dat centrifugeert. Dit is waar je nu bent.

#4. Afstand nemen

Van afleidende gedachten. Verban de boodschappenlijstjes uit je hoofd en denk niet aan de deadlines voor je werk of studie. Probeer dus je hoofd leeg te maken. Binnen de mindfulness wordt dit vaak gedaan door middel van ‘een pakje verpakken’.

Oefening: geef een naam aan datgene wat jou bezighoudt en bedenk daarbij een bijpassende verpakking of doos. Plaats het onderwerp in de verpakking en leg het in gedachten op een plek, van jou vandaan. Haal het pakje weer op wanneer je daar weer tijd aan wil besteden.

#5. Geen verwachtingen

We willen natuurlijk allemaal dat de seks perfect is. Maar het kan juist verrijkend zijn om te beseffen dat dat in veel gevallen gewoon niet zo is. Laat het idee van mindblowing seks dus los. Seks is mooi, maar pin je niet vast dat het mooi móét zijn. Seks kan namelijk ook heel grappig of klungelig zijn. En ook daar kan je van genieten.

Oefening: spreek eens met je partner af dat jullie geen seks gaan hebben. Neem vervolgens een ontvankelijke houding aan. En ervaar vanzelf waar dit naar toe zal leiden.

Bekijk ook: Marith Iedema ontdekt de link tussen tantra en seks

Hoe mindful beleef jij jouw seksleven? Laat hieronder jouw ervaring achter in een reactie.

1 reactie

  1. Goede middag ik ben getrouwd we wonen bij elkaar we hebben al tijdje veel spanning tijdens het vrijen kom ik niet klaar wat daar oorzaak van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

11.732 keer bekeken

Geschreven door

Een orgie is wanneer vijf of meer mensen samen komen om seks te hebben. Staat het al jaren op je bucket list? Heb je erover gefantaseerd en gedroomd? Je bent niet de enige! Een orgie is nou eenmaal een beetje mysterieus en daarom ook enorm spannend. …
11.732 keer bekeken